Vágólapra másolva!
Sokan nem ismerik a stroke előjeleit, ezért észre sem veszik az aggasztó tüneteket. Egy online felmérés szerint a 25 és 75 év közötti amerikai nők csupán egynegyede tud megnevezni kettőnél több szélütésre utaló jelet.
Vágólapra másolva!

A tünetek korai felismerése azért fontos, mivel szélütést követően általában hosszabb idő múltán jutnak kórházi ellátáshoz a betegek, ám a késlekedéssel nő a maradványtünetek kialakulásának kockázata.


A HealthyWomen internetes egészségügyi lap felméréséből kiderült, hogy a megkérdezett nők úgy gondolják, az emlőrák ötször gyakoribb betegség, mint az agyvérzés, pedig a valóságban kétszer annyi nő hal meg szélütésben, mint emlőrákban. A kétezer megkérdezett 40 százaléka nem aggódott egy stroke-os esemény miatt, és egynegyede nem tartotta valószínűnek, hogy vele ilyen bármely életkorban bekövetkezne. A vizsgálat rámutatott, hogy a fekete és a spanyolajkú lakosság a legkevésbé tájékozott a szélütést illetően.


"Ha érzékeljük a stroke előjeleit, sürgősen hívjunk mentőt, hogy azonnali orvosi ellátásban részesüljünk, még akkor is, ha a tünetek elmúlnak. Minden egyes perc, amit az agy oxigén nélkül tölt, 1,9 millió idegsejt halálát okozza" - nyilatkozta Dr. Angela Gardner, az Amerikai Sürgősségi Orvoslás Kollégium elnöke a HealthyWomen-nek a vizsgálat kapcsán.


A stroke tünetei


A stroke fő tünete a nehezen érthető vagy zavaros beszéd, az ajkak, esetleg az arc bénasága vagy gyengesége egyik vagy másik oldalon.


További tünetek az arccsüngés, az egyensúlyproblémák, az ütésszerű fejfájás, a szédülés, a nehezített járás, illetve a látászavar egyik vagy mindkét szemben.


A szélütés mindegyik tünetéről elmondható, hogy minden előzmény nélkül, hirtelen jelentkezik.