Ötszázmilliós ukrán hitelre bólintott rá az EP

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament kedden a maga részéről jóváhagyta, hogy Ukrajna 500 millió euróban maximált uniós hitelt kaphasson. A 15 éves futamidejű hitel Kijevet a költségvetési problémái megoldásában segíti. Ukrajnának az idén legalább 3 milliárd dollárnyi új külföldi kölcsönre lesz szüksége lejáró adósságai újrafinanszírozásához.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalappal jelenleg is folyó tárgyalásokon a 2008 novemberben szerzett, 16,4 milliárd dolláros, tavaly ősszel felfüggesztett IMF-keret át nem utalt maradékát szeretné most megkapni az ukrán kormány, ez körülbelül 6 milliárd dollár lenne, és további, közel 1,9 milliárd dollárt szeretne új pénz gyanánt.

A költségvetés parlamenti elfogadása után, júniusban Ukrajna megpróbálkozik dollárban jegyzett eurokötvény kiadásával is, feltéve, hogy a piaci hozamot addigra le tudja nyomni 8 százalék alá. A kötvénykibocsátás előtt Ukrajna szindikált bankkölcsönt felvételére tesz kísérletet.

Ukrajna továbbra is mélyen spekulatív szuverén adósbesorolásait hétfőn javította a Standard & Poor's, egyebek mellett a külső likviditási helyzet stabilizálódására hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának hétfői londoni bejelentése szerint a hosszú és rövid futamú ukrán devizaadósság osztályzata az eddigi "B mínusz/C"-ről "B/B"-re, a hazai valutában kibocsátott államadósság besorolása "B/B"-ről "B plusz/B"-re emelkedik. Az új osztályzatok kilátása stabil.

Az osztályzatjavítás indoklásában a Standard & Poor's kiemelte: javultak az ukrán kormány külső kapcsolatai a fő kereskedelmi partnerekkel, 30 százalékkal csökkent az Oroszországból importált földgáz szerződéses ára, ami várhatóan az ukrán hazai össztermék (GDP) csaknem 3 százalékának megfelelő mértékben csökkenti az importszámlát, emellett az ország ismét tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az IMF-program felújításának céljával.