Pinokkióra hasonlító békafajt fedeztek fel Ázsiában - kép

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi természetvédő szervezet, a Conservation International kutatói tegnap számoltak be azokról az új fajokról, amelyeket még 2008-as új-guineai expedíciójuk során fedeztek fel a Foja-hegységben. A távoli indonéziai erdőben megtalálható egy apró erdei kenguru, egy sárgaszemű gekkó, egy virágdenevér és egy furcsa orrú, Pinnokióra hasonlító békafaj is.
Vágólapra másolva!

Bruce Beehler (Conservation International) és a National Geographic Society kutatói már korábban is jártak a Pápua Új-Guineán található Foja-hegységben, és már előző látogatásukkor is rengeteg, korábban ismeretlen faj létéről számoltak be (lásd korábbi cikkünket: Hatalmas fajfelfedezés a pápuai vadonban). 2005 előtt itt egyáltalán nem is jártak még emberek, így a kutatók már akkor a földi édenkerthez hasonlították az itteni egyedülálló élővilágot. Legutóbbi, 2008-as expedíciójuk során újabb fajokat sikerült felfedezniük, amelyek a világ egyetlen más élőhelyén sem fordulnak elő.

A Foja-hegységben él például a világ legkisebb ismert kenguruja, egy Dorcopsulus faj. Ebben a nemben az apró termetű új kengurun kívül még két másik faj ismert. Az indonéziai erdő lakója egy furcsa kinézetű levelibéka (Litoria sp.) is: pinokkiószerű orra felfele áll, ha a béka aktív, és lelóg, ha az állat nyugalmi állapotban van.

Forrás: Tim Laman/National Geographic

Litoria sp. levelibéka, a képen éppen nyugodt állapotban

Forrás: Tim Laman/National Geographic

Dorcopsulus sp., a világ legkisebb kenguruja

A kutatók egy sárga szemű, legyezőujjú gekkót (Cyrtodactylus sp.) is felfedeztek, továbbá egy óriás gyapjaspatkányt (Mallomys sp.), egy nektárral táplálkozó virágdenevért (Syconycteris sp.) és egy szintén kistermetű, fánlakó egeret (Pogonomys sp.). Az erdő lakója még egy mostanáig szintén ismeretlen császárgalamb (Ducula sp.) is, és az említett gerinces fajokon kívül még számos új rovarfajt is sikerült leírniuk a kutatóknak - olvasható a Scientific American oldalán.

Forrás: Tim Laman/National Geographic

Syconycteris sp. virágdenevér

Forrás: Tim Laman / National Geographic

Cyrtodactylus sp. gekkó

A mostani bejelentés időzítése nem véletlen: május 22-én lesz a biológiai sokféleség napja, így ez is egy külön figyelemfelhívás arra, hogy még mindig nem késő megóvni a Föld élővilágát. A legutóbbi ENSZ-felmérés alapján nem sikerült betartani azokat a célkitűzéseket, amelyeket még 2002-ben határoztak el a világ kormányai. A biológiai sokféleség csökkenésének üteme 2010-re sem lassult, így a döntéshozók októberben Japánban találkoznak újra. Az itteni tárgyalásokon a következő 40 évre próbálnak majd meg új célokat kijelölni, hogy a jövőben valóban mérsékelhető legyen a fajok pusztulása.

Az ENSZ legutóbbi jelentéséről itt olvashat bővebben, a fajkihalás jelenlegi üteméről pedig itt: Gyorsabban pusztítja az emberiség a fajokat, mint amilyen gyorsan az evolúció működni tud

Fényképek: National Geographic