Vágólapra másolva!
A vörösszemű levelibéka a világ egyik legismertebb kétéltűje. Látványos megjelenése miatt rengeteg könyv és folyóirat címlapján, valamint ismeretterjesztő filmben szerepel. Most mégis meglepetéssel szolgált a kutatók számára, ugyanis kiderült, hogy egészen különleges módon, a levelek rezgetésével kommunikál fajtársaival.
Vágólapra másolva!

A vörösszemű levelibéka (Agalychnis callidryas) Közép-Amerika trópusi esőerdeiben fordul elő. Mintegy 7 centiméteres, igen élénk színezetű béka, de nem mérges, mint rokonai, a nyílméregbékák. Legfeltűnőbb ismertetőjele - amiről nevét is kapta - hatalmas, kidülledő, piros szeme. Egyelőre nem veszélyeztetett, de állománya csökken az élőhelyének megfogyatkozása és a hobbigyűjtők miatt.

A szakemberek eddig is tudták, hogy a béka különleges, csörgőszerű hangjelekkel kommunikál, most azonban az is kiderült, hogy a hímek úgynevezett vibrációs jelzésekkel üzennek a többi hímnek. Korábbi tanulmányok már beszámoltak arról, hogy az ízeltlábúak között nagy szerepe van a rezgésekkel való kommunikációnak. Számos kutató gyanította, hogy a lágyszárú növényeken és fákon élő gerinceseknél is szerepet játszhat az üzenetküldésnek ez a formája, bizonyítani azonban most sikerült először.

Wikipedia

Nászszínekben pompázó vörösszemű levelibéka

Michael Caldwell, a Bostoni Egyetem biológusa munkatársaival a panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézetben kísérletezett a vörösszemű levelibékákkal. A növényekre rögzített akcelerométerekkel (gyorsulásmérő berendezésekkel) és infravörös megvilágítást használva sikerült kimutatniuk, hogy a levelibékáknál fontos szerepet tölt be a vibrációs kommunikáció. Ez a kommunikációforma valószínűleg azért is kerülte el eddig a kutatók figyelmét, mert mesterséges, fehér fényű megvilágításban, laboratóriumi körülmények között a békák viselkedése nem olyan, mint a természetben.

A kutatók megállapították, hogy a békák a területért, illetve a nőstényekért vívott párharcban együtt alkalmazzák a levelek rezgetését a látható agresszív pózolással, például testfelfújással. A rezgések valószínűleg további információkat közvetítenek a konkurenseknek az üzenő állat méretéről és erejéről, így elkerülhetők a felesleges összecsapások.

A békáknál fölfedezett kommunikációs forma más fán élő gerincesnél, például más békafajoknál, gyíkoknál, madaraknál és emlősöknél is előfordulhat, így a kutatók most más állatcsoportokat is megvizsgálnak, hogy igazolják feltételezésüket.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.