Mínuszban nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 59,60 pontos csökkenéssel, 21.904,93 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,27 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Negatív tartományú nyitásra és bizonytalan kereskedésre számítanak pénteken az MTI által megkérdezett részvénypiaci elemzők.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: ha az elmúlt napok esése csak egy egyszerű pánik volt, akkor könnyen lehet, hogy a pénteki, várhatóan negatív tartományú kezdést követően el is éri az alját az esés, és egy felpattanás indul meg a piacokon, mivel rövidtávú túladottság látszik mindenhol a világban.

Az elemző szerint, amennyiben nem csak egy pánikról van szó, akkor a másik lehetőség, hogy visszatértek a 2008-2009 eleji idők, elvégre a részvényekbe most is a "rózsás jövőt" árazták a befektetők, ami mellett a túlzott tőkeáttételek is ismét kialakultak, így "van miből omlani".

Balásy Zsolt szerint inkább az első verzió látszik valószínűbbnek, ugyanis a rengeteg nyomtatott pénz nem tűnt el a világból, csak a megfelelő pillanatot várja, hogy ismét beszállhasson a vételi oldalra, és ez a pillanat akár a pénteki kereskedési nap folyamán is eljöhet.

A CIB Bank pénteki elemzése szerint a csütörtöki rossz amerikai zárást követően pénteken az ázsiai piacok is negatív tartományban fejezték be a kereskedést, míg a határidős mutatók is pesszimista hangulatot jeleznek előre. A bank elemzői úgy vélték, hogy további eladási hullám várható a börzéken, ami alól a BÉT sem lesz kivétel. Hozzátették: az elmúlt két napban felhalmozódott pozíciókat és félelmeket azonban nehéz lesz egyik napról a másikra megfordítani.