Matolcsy adóitól Vona Gábor kommunistáiig - parlamenti tudósítás

Események

Vágólapra másolva!
Kedden reggel megkezdődött a leendő miniszterek meghallgatása a parlamentben és a képviselők az országgyűlés délutáni ülésén hozzákezdtek a kormányprogram vitájához is. Matolcsy György leendő gazdasági miniszter többek között az adótervekről beszélt meghallgatásán, Orbán Viktor a parlamentben egy új rendszert ígért, Vona Gábor pedig azt követelte, hogy zavarják el a kommunistákat. Tudósítás a parlament keddi üléséről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül59 bejegyzés
11:25
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Morális válság ellen akar küzdeni Hende

A magyar honvédség több tekintetben utat tévesztett, sok feladatra, amelyeket a törvény meghatároz a számára, csak korlátozott mértékben képes - mondta Hende Csaba leendő honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Hende kinevezése előtti meghallgatásán azt mondta, hogy hiányosak például azok a képességek, amelyek az ország védelmét garantálnák, nem megfelelő a felszerelés és a kiképzés, ráadásul morális válság is megrázta a honvédséget és a minisztériumot. "Akkor lehetek sikeres, ha ezt a morális válságot felszámolom és a közbizalmat helyreállítom" - mondta.

(MTI)

11:39
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Többet költene a hadseregre Hende

Hende Csaba leendő honvédelmi miniszter keddi bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a következő években GDP-arányosan nőnie kell a honvédelmi kiadásoknak, és ebből következően többnek kell jutnia a katonai titkosszolgálatoknak is. Hende szerint fel kell gyorsítani az önkéntes haderő kialakítását és feltöltését, hiszen a honvédségben több olyan beosztás is van, amelyre akár időlegesen is lehetne önkénteseket alkalmazni. A külföldi missziókban való szerepvállalásról azt mondta, hogy ez nagyon fontos terület, és erre a kérdésre külön ki fog térni a feladatszabásban. Hende Csaba szerint ebben a kérdésben a legfontosabb a személyes biztonság fokozása, ezért mihamarabb meglátogatja majd az afganisztáni kontingenst, és éppen a biztonságukról fog érdeklődni, "mert vannak nyugtalanító jelek" - tette hozzá. A katonai titkosszolgálatokról annyit közölt, hogy nem tervez semmilyen szervezeti változást. Hende Csaba miniszterré való kinevezését a bizottság hét igen és egy tartózkodás mellett támogatta.

(MTI)

11:41
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Egészben akarja szolgálni az embereket a kormány

Réthelyi Miklóst, a nemzeti erőforrás miniszterét a kulturális bizottság hallgatja meg. Réthelyi a meghallgatáson azt mondta, a minisztérium - amely az egészségügy mellett a szociális ügyekkel, a kultúrával és az oktatással is foglalkozik majd - előzmények nélküli. Réthelyi szerint a tárca létrehozása azt mutatja, hogy az embereket egészükben akarja szolgálni a kormány. Tudsítónk szerint a meghallgatáson részt vesz Balázs Péter színművész is.

11:50
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Politikamentes kultúrát ígér Réthelyi

A megtépázott nemzeti identitást a kultúra révén lehet helyre állítani - mondta Réthelyi Miklós leendő miniszter a parlament kulturális bizottságában tartott meghallgatásán. Réthelyi azt ígérte, pártpolitikai szempontoktól mentesen akarja irányítani a területet.

11:55
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Alföldi Robertát emlegetették a kulturális bizottságban

Milyen határidővel távolítja el Alföldi Robertát a Nemzeti Színház éléről? - kérdezte a kultúráért is felelős leendő minisztertől, Réthelyi Miklóstól Novák Előd, a parlament kulturális bizottságának jobbikos tagja. L. Simon László, a testület fideszes elnöke kulturált viselkedésre intette Novákot, aki azt mondta, hogy Róbertet mondott, csak odacsúszott a névelő. Réthelyi azt válaszolta: a vezető kulturális intézmények, így a Nemzeti Színház tevékenységét is átnézik.

12:20
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Fellegi gépiesen olvassa életrajzát

A fejlesztési miniszternek jelölt Fellegi Tamás elkezdte a beszámolót. Három nagy témát ígér: saját és minisztériuma bemutatását röviden, majd hosszabban beszél arról, mit szeretne csinálni miniszterként. Papírból olvasta fel a saját életrajzát is, gépiesen sorolta iskoláit és különböző munkahelyeit.  A tárca legfontosabb feladata, hogy Magyarország újra a régió vezető állama legyen. Szerinte az erőforrások koncentrálásával a nemzeti érdek hatékony képviselete lesz a cél és a nemzet egészének érdeke a mérce. A cél, hogy megóvják és hatékonyan működtessék a nemzeti vagyont, uniós forrásokat gyorsan és hatékonyan eljuttassák a kisvállalkozásokhoz, lebontsák a bürokratikus akadályokat. visszaszorítsák a korrupciót - ígéri Fellegi.

Az új kormány feladata a válságkezelés mellett az új struktúrák kialakítása - magyarázta Fellegi, aki szerint új, egységes vagyongazdálkodási rendszer kell, mert a nemzeti vagyontanács nem működik jól. Mint mondta, e helyébe kerül a fejlesztési miniszter, aki felel politikailag is az állami vagyongazdálkodásért.

12:27
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Vagyonmérleget készít a kormány

Az új vagyongazdálkodási rendszerben más vagyonkezelők is szerepet fognak kapni - jelentette ki miniszteri meghallgatásán Fellegi Tamás vagyongazdálkodásért is felelős miniszter. Ilyen lesz szerinte a Magyar Fejlesztési Bank. A fejlesztés és feljavítás nem privatizáció, a fejlesztési bank állami tulajdonú vagyont nem privatizálhat. A MÁV, a posta és a többi nagy vállalat a nemzeti fejlesztési miniszterhez kerül. Fellegi azt mondta, haladéktalanul hozzákezdenek a kormány megalakulása után egy vagyonmérleg összeállításához.

Fellegi azt mondta, a közbeszerzéseknél jelen lévő korrupciót egyszerűsítéssel akarják visszaszorítani. A közbeszerzési törvényt úgy módosítják, ami a hazai cégek, kkv-k nyerési arányát javítja.

12:34
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Matolcsy: A végcél az euró

A pénzügypolitika három fő feladata az államadósság szintjének csökkentése, a fenntartható államháztartási deficitcél elérése és az euró bevezetése - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt a kinevezését megelőző meghallgatáson az országgyűlés költségvetési bizottságában kedden. A célok teljesítését foglalkoztatáspolitikai eszközökkel, 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásával és a gazdasági növekedés újraindításával, továbbá a beruházások bővítésével kívánják elősegíteni.

(MTI)

12:35
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Kötött pálya és bioenergia az új kormány látóterében

Tudósítónk szerint Fellegi továbbra is hadarva olvas, tételmondatokat sorol, semmit nem fejt ki részletesen.

Azt mondta bizottsági meghallgatásán, hogy jelentős változások várhatók a fejlesztéspolitikában, de csak az átadás-átvétel után derül ki, hogy mire lesz pénz. Az energiapiac árszabályozását felül fogják vizsgálni, hosszú távú nemzeti energiastratégiát, a függőség és a rendszerszintű veszteségek csökkentését szeretnék elérni. A bioenergia felhasználását könnyíteni szeretnék. Fellegi azt mondta: mindenfajta privatizáció kizárt ezen a területen.

A közlekedésről kijelentette: a közösségi közlekedést akarják vesenyképessé tenni, és a kötött pályás közlekedést fogják előnyben részesíteni.

12:39
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

A kulturális bizottság támogatta Réthelyit

Réthelyi Miklós, kultúráért is felelős miniszter kinevezését a parlament kulturális bizottsága támogatta. 12 képviselő igennel szavazott kinevezésére, 4-en tartózkodtak.

12:42
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

A posta fontosságáról beszélt Fellegi

"Olyan feladatra kaptam felkérést, amit nem lehetett visszautasítani" - mondta meghallgatásán Fellegi, aki szerint az infokommunikáció is kiemelt terület lesz. A tárcához fog tartozni az audiovizuális szabályozás is, ami most a Miniszterelnöki Hivatal jogköre.

Fellegi azt mondta, a Magyar Posta szimbólum: a vidékhez való viszonyulás szimbóluma. Nemzeti értéknek kell tekinteni. Ahol csak lehet, újból megnyitják a kispostákat. A postai liberalizációra fel kell készülni, nem szabad hagyni, hogy a külföldi konkurencia megszerezze a piacot a magyar posta elől. De a profit nem az elsődleges cél, a közösségek érdekeire is figyelni kell.

12:55
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Olcsóbb hitelt is ígér Matolcsy

Az új kormány öt eszközzel kívánja segíteni a pénzügypolitikát: a bürokrácia és az adószint csökkentésével, belföldi piacteremtéssel, az uniós források gazdaságba való átcsoportosításával és olcsóbb hitellehetőséggel - mondta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén.

Ma a bürokráciára fordított összeg, amelynek nagy részét a vállalkozások fizetik, eléri évente a 2800 milliárd forintot, ezt 30 százalékkal kívánja csökkenteni az új kormány - jelezte Matolcsy György. A miniszterjelölt elmondta: a magyarországi adószint az egyik legmagasabb a világon, 183 ország között a 151. legmagasabb. Hangsúlyozta a belföldi piacteremtés fontosságát, nem mellőzve az exportpiacokat.

A mikro, kis- és középvállalkozások alultőkésítettek, ennek megoldásaként a miniszterjelölt szerint az Európai Unióból érkező forrásokat át kell csoportosítani. Végül az olcsó hitelkínálat szükségességét említette Matolcsy György.

(MTI)

13:03
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Magasabb forgalmi adókról is beszélt Matolcsy

A jövedelmeket terhelő adók csökkentése, másfelől pedig a fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése révén lehet javítani a versenyképességet, ez az új kormány hároméves adócsökkentési programjának lényege - válaszolt képviselői kérdésre Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén. A munkát terhelő adók: személyi jövedelemadó, járulékok csökkentése segíti a versenyképesség javulását, mivel ezen a területen a magyar adószint jóval meghaladja a térség országainak adóterhelését - hangsúlyozta a kijelölt nemzetgazdasági miniszter.

(MTI)

13:05
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Nem tud minden kérdésre válaszolni Fellegi

A leendő fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás beszámolója után több tucat kérdést tettek fel neki a képviselők a gazdasági bizottságban. A kötelező kamarai tagságtól, az energiafüggőség csökknetésére vonatkozó elképzeléseiről, a BKV fejlesztésével, a privatizáció kérdéseivel és a távfűtés magas árával kapcsolatban is kapott kérdéseket. Fellegi szerint nem feladata ennek a meghallgatásnak, hogy konkrét intézkedési tervet mutasson be, ezért nem fog tudni minden kérdésre válaszolni. Szerinte amíg nem történik meg az átadás-átvétel, addig nem lehet konkrétumokat ígérni.

13:27
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Együttműködne az MNB-vel Matolcsy

A jegybankkal együttműködés, meggyőzés, esetleg közös program kell a növekedés beindításához Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt szerint. Az Országgyűlés költségvetési bizottságában kinevezését megelőző meghallgatásán Veres János volt pénzügyminiszter, szocialista képviselő kérdésére kijelentette: a pénzügypolitika irányítójaként együtt kell működnie az MNB elnökével, de hozzátette: fiskális élénkítésre nincs lehetőség, együttműködés, meggyőzés, ha lehet, közös program kell.

13:31
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Támogatta Fellegit a gazdasági bizottság

Fellegi Tamás meghallgatásán ígéretének megfelelően csak általánosságokat válaszol több képviselői kérdésre. A digitális közműről, az infokommunikációs fejlesztésekről, az Ügyfélkapuval kapcsolatos kérdésekről is azt mondta, "felül fogjuk vizsgálni".

Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy bizonyos állami tulajdonokat értékesítenek, de ennek csak az ésszerűsítés, az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyabbá tétele lehet a célja, nem fognak privatizálni azért, hogy költségvetési lyukakat tömködjenek be - mondta egy kérdésre.

A gazdasági bizottság 18 igen, 6 nem szavazat és 1 tartózkodás (LMP) mellett támogatta Fellegi kinevezését.

13:32
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Az elmúlt éveket ostorozza Matolcsy

Megérkezett a gazdasági bizottsághoz Matolcsy György leendő gazdasági miniszter, aki Fellegivel ellentétben papír nélkül, hangosan, szabadon beszél. Matolcsy azzal kezdi a bemutatkozását, hogy égető szükség van a gazdaságpolitikai fordulatra. Szerinte jelenleg 12 éves beruházási és 16 éves foglalkoztatási mélyponton van a gazdaság, leírhatatlan a veszteség az 1998 és 2002 közötti időszakhoz képest. Az új gazdaságpolitikának talpra kell állítania a gazdaságot, újra kell indítania a növekedést, az EU-s forrásokat gazdasági fejlesztésre kell felhasználnia. Olyan politikára van szükség, amely csökkenti a bürokráciát, az adót, növeli a foglalkoztatást - mondta.

13:39
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Öt fontos cél van Matolcsy szerint

A magyar gazdaság Achilles-sarka az, hogy egymillió fővel van kevesebb adózó munkahely, mint amennyi szükséges lenne az egyensúlyhoz és az államadósság csökkentéséhez - mondta meghallgatásán Matolcsy. A legelső feladat a foglalkoztatási szint növelése lesz. Ehhez növekedés szükséges, szerinte az elmúlt évben tizedével csökkent a GDP-felhasználás.

Fontos a bürokrácia csökkentése: egyharmaddal kell csökkenteni négy év alatt a bürokratikus terheket. Jelentős célkitűzés ezen kívül az adóreform és az adóterhelés csökkentése, Matolcsy szerint az a lényeg, hogy a világranglistán a századik helyezés alatt legyünk - ezzel a régióban a legjobbak lehetnénk.

13:57
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Jogszerűtlenséget hangoztat a késve érkező MSZP-s

Az MSZP-s Kovács Tibor késve érkezett meg Matolcsy meghallgatására, ezért a kérdések között szólalt fel. Szerinte a meghallgatások törvénytelenül zajlanak, mert a jogszabályok szerint a kijelölt miniszterelnöknek nem lett volna joga minisztereket jelölni, ezt csak a miniszterelnöki eskü letétele után tehette volna meg. A bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal szerint a házszabály lehetőséget ad arra, hogy a kormányprogram elfogadása és a minszterelnök esküje előtt is lehessen ilyen meghallgatást tartani. Kovács azt kéri, hogy a házbizottság vizsgálja meg ezt a kérdést.

14:00
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Matolcsy szerint a pénznek van szaga

A pénzintézeti szerkezetet át kell alakítani, legalább 50 százalékos magyar tulajdoni arányra lenne szükség - jelentette ki gazdasági bizottsági meghallgatásán Matolcsy György leendő gazdasági miniszter. Szerinte a pénznek van szaga, és a tulajdonnak is van szaga, ezt a válság megmutatta. Magyar tőkére és magyar pénzintézeti csoportokra van szükség.

Mindent meg kell tenni, hogy szabályozzák és arra ösztönözzék a pénzintézeti rendszert, hogy az MNB-ben tartott pénzügyi letét helyett a vállalkozói szektort támogassák hitelekkel - mondta. Szerinte szakítani kell azzal az illúzióval, hogy elsősorban a külső forrásokra kell építeni a magyar gazdaság növekedését. Nem fog leállni a külföldi tőkebefektetés, és mindent meg is fognak tenni, hogy munkahelyteremtő, modern technológiát hozó beruházások megjelenjenek, de a belső beruházásokat is ösztönözni kell.

Matolcsy szigorú, takarékos költségvetést ígért. Szerinte már most látszik az irány: kisebb parlament, kisebb önkormányzatok, de hatékonyabban működők.

14:13
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Matolcsy szerint 2030-ig kell tervezni

Matolcsy általánosságokban válaszol a képviselői kérdésekre a gazdasági bizottság előtt. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy 2030-ig kiterjedő jövőképet és gazdaságpolitikai stratégiát kell felvázolniuk. Az a dogma, hogy a piac önszabályozó, szerinte már megdőlt, de a világból minden okos megoldást készek átvenni. Egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy sok lehetőség van még a lakásépítések és különösen az energiatakarékos lakásépítések támogatásában.

14:22
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Egységes Kárpát-medencei gazdaságban gondolkozik a Fidesz

Matolcsy György leendő gazdasági miniszter szerint 3+1 területen van lehetőség a nem képzett munkaerő számára munkahelyteremtésre: az építőiparban, a mezőgazdaságban, belföldi turizmusban és a családoknál. A gazdaságfejlesztés célja a lemaradt területek fejlesztése lesz. Ilyen cél az országon belüli, egymástól elszakadt területek közötti különbségek kiegyenlítése is. A harmadik cél az egységes Kárpát-medencei gazdaság kiépítése.

14:26
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Támogatta Matolcsyt a gazdasági bizottság

Az egészségipar lehet Magyarország sikerágazata a következő húsz évben Matolcsy szerint, ez lehet a kitörési pont. Ebbe szerinte beletartoznak az egészségturizmus, a gyógyszeripar, az orvosegyetemek és az egészséges élelmiszereket előállító iparágak is.

A parlament gazdasági bizottsága 3 nem (MSZP), 5 tartózkodás (Jobbik és LMP) és 18 igen szavazat mellett támogatta Matolcsy György miniszteri kinevezést.

14:54
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Fellegi magányosan hallgat - kép a meghallgatásról

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:55
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Csengettek a plenáris ülésre

Megszólalt a csengő, hamarosan kezdődik a plenáris ülés. Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt már a helyén ül, jegyzeteibe firkál valamit.

15:06
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás, Schmitt terjeszti elő a napirendet

Schmitt Pál házelnök bejelentette, hogy a házbizottság ülésén nem született megállapodás a napirendről, ezért elnöki jogával élve ő terjeszti azt be. A többség kézfelemeléssel támogattja.

15:11
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Schmitt bakizott párat

Egy részletes vitára bocsátásról szóló szavazás után Schmitt Pál a 335 igen szavazat helyett 355-öt mondott be, majd egy másik előterjesztés "részleges" vitájáról kérdezte a képviselőket.

15:14
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Sólyom Lászlót tapssal köszöntik

Schmitt Pál külön köszönti Sólyom László köztársasági elnököt és Paczolai Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét. A képviselők tapssal köszöntötték a közjogi méltóságokat. 

15:16
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Tíz órán át vitázhatnak a kormányprogramról

A házelnök javaslata szerint a kormányprogram vitájára tízórás időkeretet szánnak, amit arányosan osztanak el a frakciók közt. A legkevesebbet, mindössze két percet Molnár Oszkár független képviselő beszélhet. A javaslatot az országgyűlés egyetlen tartózkodással jóváhagyta.

15:20
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Véget ért az átmenet küzdelmes korszaka

Az alkotmány bevezetőjét idézte beszéde kezdetén Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, ezzel szemléltetve, hogy az alaptörvényt 1990-ben csak ideiglenesnek szánták. Azóta azonban nem született meg a kívánt társadalmi szerződés, nem sikerült lezárni az átmenet hosszú és nehéz korszakát. "A rendszerváltók jobb híján paktumot kötöttek az állampárttal" - momndta a rendszerváltás berendezkedéséről Orbán, aki szerint az áprilisi választásokkal véget ért az átmeneti kor.

15:25
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

"A kormányprogram egy iránytű"

"A nyolcadik kormányprogram vitájában veszek részt, ebből kettőt én terjesztettem az országgyűlés elé" - mondta Orbán, aki saját bevallása szerint 20 év alatt megtanulta, hogy a kormányprogram egy iránytű, annak a közös célokat kell megjelölnie, nem az eszközöket.

15:27
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

"A rossz kormányzás szembefordította egymással az embereket"

Orbán az előző két ciklus kormányait bírálta. Azt mondta: az elmúlt nyolc év rossz kormányzása, az emberektől elforduló, a hatalommal visszaélő, a magánérdekeket érvényesítő politika mély válságba taszította az országot.

15:30
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán új rendszer építéséhez érez felhatalmazást

"A hatalom az egyeztetett cselekvés képessége" - mondta Orbán, aki szerint a demokráciában a nép gyakorolja a hatalmat, az hozza meg a legfontosabb döntéséket, a kormány ezeket csak végrehajtja, feladata az eszközök és a módszerek megtalálása. Orbán szerint a nép többsége - azzal, hogy kétharmados többséget adott egy politikai erőnek - úgy döntött, lezárja az átmeneti korszakot. A miniszterelnök-jelölt szerint ő és kormánya felhatalmazást kapott az átmeneti kor rendszerének felszámolására és egy új rendszer megalkotására.

15:35
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

"Mi alkotmányozó nemzetgyűlés is vagyunk"

Az új társadalmi szerződés Orbán szerint a nemzet közakaratát fejezi ki, azt politikai paktum nem írhatja felül. Az új alkotmány szerinte nem csak egy lehetőség, hanem utasítás a nemzettől, amit végre kell hajtani. "Mi nem csak a rendszerváltozás utáni hatodik országgyűlés, hanem alkotmányozó nemzetgyűlés és rendszeralkotó parlament is vagyunk" - mondta Orbán, akit ezért a Fidesz és KDNP képviselői megtapsoltak.

15:40
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán lezárná az átmeneti kor vitáit

Orbán szerint az alapvető célok megvalósításához szemléletváltásra lesz szükség. A nemzeti egység szerinte nem csak egy szép és hangzatos fogalom, hanem minden erős ország alapja. Ez azt is jelenti: minden magyarnak az az érdeke, hogy lezárjuk az átmeneti korszak vitáit, mert ezeknek nincs jó megoldásuk. Arra a kérdésre keresnek választ, hogy ki jár jól és ki rosszul, ez viszont Orbán szerint hibás megközelítés.

15:45
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

"A gazdaságnak és a politikának együtt kell működnie"

Orbán szerint a közelmúlt neoliberális politikája alapvetően hibás volt, mert a gazdasági verseny szemszögéből vizsgált mindent. A miniszterelnök-jelölt szerint az ember hoz gazdaságilag irracionális döntéseket, mert az életnek vannak olyan területei, amelyek gazdaságilag nem lehetnek nyereségesek. A szociális biztonságot és a versenyképességet többé nem lehet egymással szembeállítani, mert azok egymás feltételei - mondta Orbán, aki szerint ki kell törni az osztogatás-megszorítás ciklusaiból.

15:50
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Komoly veszély fenyeget

A gazdasági válság még nem ért véget, miközben alapvető változások mennek végbe a világban - mondta Orbán, aki szerint jelenleg is komoly veszély fenyegeti az országot.

15:53
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

"Inkább ők menjenek el!"

Alapvető változásra van szükség a fiatalsággal kapcsolatban - mondta Orbán, aki szerint az ország egyik legsúlyosabb kudarca, hogy tömegesen mentek külföldre fiatalok. Őket vissza kell csábítani - mondta Orbán -, azokat pedig, akik azt mondták nekik, hogy menjenek el, arra kell bátorítani, hogy "inkább ők menjenek el!" Orbán ezzel Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő egyik mondására utalt, a képviselők - az MSZP-frakció kivételével - vastapssal jutalmazták. Gyurcsány közben látszólag a papírjaiba temetkezett. 

15:58
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán szerint az új rendszert meg kell védeni a régi haszonélvezőitől

Az új kormánynak Orbán szerint három fő kötelezettsége van. Elsőként meg kell valósítania a választási programját. Orbán szerint ezért tette a Fidesz választási programját a kormányprogram részévé. Másodszor meg kell teremtenie a társadalmi szerződés intézményi alapjait, minden fontos területen. Harmadszor pedig meg kell védeni az új rendszert minden olyan jelenséggel szemben, amely gyengítené az új rendszert és a nemzeti együttműködést. Erről Orbán azt mondta: az átmeneti rendszer haszonélvezői mindent el fognak követni, hogy visszahozzák a régi rendszert, de ő és kormánya minden törvényes eszközzel kész megvédeni az új rendszert.

Orbán szerint ez nem az ellenzékre vonatkozik, mert az része a parlamentális rendszernek, kifejezi az eltérő véleményeket. Példaként Kossuth Lajos és Széchenyi István vitáit említette: a lényegi célokat tekintve egyetértettek ugyan, de szinte semmi másban. Széchenyi például egyszer azt írta, ha felkötik őket, azt fogja kérni, ő Kossuthnak háttal lógjon.

16:09
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Navracsis: Új korszaknak kell következnie

A hatodik választás kiemelkedik a sorból - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz vezérszónoka, aki szerint az áprilisi voksolás "alapozó választás" volt, amely csak az 1990-es választáshoz hasonlítható. "Nyílt kártyákkal játszottunk" - mondta Navracsics, aki szerint a választók számára - részben az ellenzéki pártok kampányának hatására - világos volt, hogy szavazataikkal növelhetik vagy csökkenthetik a felhatalmazás erejét. A választók végül döntöttek: kétharmados többséget adtak a Fidesz-KDNP-nek.

16:18
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán beszél, Schmitt figyel - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:20
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Navracsics: A kirekesztés politikájának vége

A kirekesztés politikájának a nemzeti együttműködés rendszerében vége - mondta Navracsics, aki szerint a kettős állampolgárság megadása azt szimbolizálja, hogy sem szociális, sem etnikai sem területi alapon nem lehet senkit kirekeszteni a nemzetből.

16:23
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Gazdasági növekedést ígér Navracsics

A magyar politikából hiányzott a távlatos gazdaságpolitikai stratégia - mondta Navracsis, aki szerint Magyarország csak tengődött, szépen csendben elsüllyedt a gazdasági válság mocsarában. Utol kell érni a közép-európai államokat, sőt, célba venni a nyugati országokat - mondta a kijelölt miniszter, aki azt ígérte: Magyarország gazdasága ismét növekvő pályára fog állni.

16:25
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Navracsics számít az ellenzékre is

Sok vitát fogunk folytatni - mondta az ellenzék felé fordulva Navracsics, aki szerint a kormányprogram után is sok olyan pont lesz, amiben nem értenek majd egyet. "Mégis érdekeltek vagyunk az együttműködésben" - mondta Navracsics, aki azzal zárta beszédét, hogy számít az ellenzék közreműködésére.

16:30
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Nem volt forradalom

"Elnök úr, Magyarországon nem volt forradalom"- mondta Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka, aki szerint csak 17 ezer fővel szavaztak többen a Fidesz-KDNP-re, mint 2006-ban az MSZP-re és az SZDSZ-re. A választópolgárok nem is szavazhattak a nemzeti együttműködés programjára, hiszen arról a Fidesz egy szót sem szolt a kampányban. Mesterházy szerint csak annyi történt, hogy a választók leváltották a kormányt, Orbánék pedig nem rendszerváltásra, hanem kormányzásra kaptak felhatalmazást.

16:34
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

"Nemzeti szemfényvesztés programja"

Már a választási kampányban sem bíbelődtek sokat azzal, hogy mihez akarnak kezdeni, majd két napot adtak, hogy a képviselők átnézzék a programot, de mint kiderült, még sok is volt - mondta Mesterházy. "Mert csak a lényeg hiányzik ebből a programból, elnök úr, hogy a felsorolt problémákat hogyan fogják megoldani" - bírálta a kormányprogramot Mesterházy, aki a "nemzeti szemfényvesztés programjának" nevezte azt.

16:45
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szabadon voksolhatnak a kettős állampolgárságról az MSZP-sek

A szocialista frakcióban nem rendeltek el kötelező szavazást a kettős állampolgárságról szóló törvényről, de a képviselőknek azt ajánlják, voksoljanak igennel - tudta meg az MTI az MSZP képviselőcsoportjának keddi ülése után. Az ülésen nem volt egyetértés abban, hogy a szocialista frakció támogassa-e az előterjesztést. Az MTI információi szerint a frakció döntő többsége igennel voksol majd, de Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök és néhány képviselő már pénteken is jelezte, hogy nem ért egyet a javaslat támogatásával.

16:47
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

A Fidesz kinevette a nagytőkéről beszélő Mesterházyt

A Fidesz a nagytőke, az MSZP viszont a munkavállalók érdekeit képviseli - állította Mesterházy, amivel derültséget keltett a Fidesz képviselői körében. Az MSZP frakcióvezetője felmutatta a szocialisták és szakszervezetek közti megállapodást, és azt mondta: a Fidesz csak a munkaadók szervezeteivel kötött hasonlót.

17:05
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Vona: A kormányprogram egy üres kívánságlista

Közhelyparádénak és üres kívánságlistának nevezte a kormányprogramot Vona Gábor, a Jobbik vezérszónoka, aki szerint a 85 oldal csak egy bevezető, de nincs tárgyalása. A program első része ráadásul már a próza kereteit is feszegeti, már-már átlép a líra műfajába. Vona szerint nem azt várták volna el, hogy 500 oldalas disszertációt tegyenek eléjük, de a programban semmilyen konkrétum nincs, így az számonkérhetetlen. Vona azt mondta, a Fidesz régóta nagy mestere az időhúzásnak, és szerinte most is erről van szó.

17:15
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Vona kivenné a forradalom szót a programból

Vona Gábor arra kérte Orbán Viktort, hogy vegyék ki a programból a forradalom szót. Szerinte ez a szó 1848-hoz és 1956-hoz tartozik, nem illik egy - egyébként szép és tiszteletre méltó - választási győzelemre alkalmazni.

17:20
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Több dolgot hiányol Vona a programból

A külföldi adósság újratárgyalását, a multik megadóztatását, kedvezményeik visszavágását, illetve a termőföld védelmének határozottabb megjelenítését hiányolja többek közt a kormányprogramból Vona Gábor. A Jobbik szerint itt lenne az ideje annak is, hogy költség-haszon elemzést végezzenek Magyarország EU-tagságáról. "Hívjuk össze egy nagygyűlésre a Kossuth térre azokat, akiknek sikerült cukrászdát nyitni Bécsben" - monta Vona.

17:25
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Vona kizárná a hatalomból a kommunistákat

"Nem szeretnék Gyurcsány Ferenccel együtt alkotmányozni" - mondta Vona Gábor, aki szerint a kormánynak fel kell válalnia, hogy kizárja az MSZMP- és KISZ-csúcsvezetőket a hatalom gyakorlásából, illetve visszanyesi a kiemelt párt- és állami nyugdíjakat a kommunista rendszer vezetői esetében.

17:28
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

"Beszéljünk végre Izrael ügyéről!"

Kényesnek mondott témákról is beszélne Vona. "Beszéljünk végre Izrael ügyéről" - mondta a pártelnök, utalva Simon Perez kijelentésére, amely szerint az izraeli vállalkozók felvásárolják - többek közt - Magyarországot. Vona azt szeretné, ha mindenki nyilatkozna arról, mit gondol erről. A Magyarországot fenyegető demográfiai katasztrófában benne van egy "etnikai bomba" is - mondta Vona, de nem mondta ki nyíltan, hogy a cigányságra gondol.

A Jobbik emellett felvetné Magyarország külföldi katonai szerepvállalásának kérdését is, és hazahívná a magyar katonákat a szerintük igazságtalan afganisztáni háborúból. Vona külön kitért a Magyar Gárdára is: arra kérte Orbánt, hogy ne folytassa elődjei politikáját, ne akarja megszüntetni a szervezetet, inkább adjon lehetőséget, hogy a gárdisták is részt vegyenek egy nemzeti konzultáción.

17:35
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer: Ez egy jókívánság-gyűjtemény

Az nem kormányprogram, ahol nem világos, hogyan, miként akarják elérni a célokat - mondta Schiffer András, az LMP egyik vezérszónoka (a párt három vezérszónokot állított), aki szerint a kormányprogram csak egy jókívánság-gyűjtemény. A célok részben helyesek, de nem derül ki a szövegből, hogy a Fidesz milyen Magyarországot képzel el négy év múlva.

17:44
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Az 1990-es Orbánt idézte Schiffer

"Alkalmatlan tárgyon elkövetett megvitatási kísérlet" - idézte Orbán Viktor 1990-es, az Antall-kormány programjának vitájában elmondott szavait Schiffer. Az LMP frakcióvezetője hiányolta a kormányprogramból a korrupcióellenes lépéseket, hogy négy év múlva a Fidesz is elszámoltatható legyen.

17:49
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Karácsony: Nem szabad még egyszer eljátszani a bizalmat

"A választók megtették, amit kellett" - mondta Karácsony Gergely, az LMP második vezérszónoka, aki szerint a kormánypártok és a két új ellenzéki párt is nagyon komoly bizalmat kapott. "A nulladik lépés, hogy a bizalmat nem szabad még egyszer eljátszani" - mondta Karácsony, aki szerint ennek egyik alapja az átlátható állam lenne. A kormányprogram azonban erről alig tartalmaz valamit. 

17:55
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Jávor: A jövő helyett a múlttal foglalkozik a program

A beterjesztett kormányprogram nem a jövőbe néz, többet foglalkozik a múlttal, az elszámoltatással - mondta Jávor Benedek, az LMP harmadik vezérszónoka, aki hiányolta a szövegből az éghajlatváltozásra vonatkozó programpontokat. Nem derül ki a szövegből az sem - mondta Jávor -, hogy mit gondol a kormány a fenntarthatóságról vagy éppen a közoktatás jövőjéről.

18:00
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Hende Csaba eltakart arccal telefonál - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:03
május 25, 2010
Vágólapra másolva!

Elnapolták a vitát, folytatás szerdán

A vezérszónoki felszólalások után az elnöklő Balczó Zoltán elnapolta a vitát, majd szünetet rendelt el. A kormányprogram vitája szerdán, a képviselői felszólalásokkal folytatódik.