A magyar államháztartási egyenleggel példálóznak londoni elemzők

Vágólapra másolva!
A korábbi előrejelzésben szereplő 255 forint helyett 270 forintos euróárfolyamot várnak 12 hónapos távlatban londoni szakértők, akik friss elemzéseikben kiemelték, hogy Magyarország - szinte egyedüliként a világon - tavaly jelentős többletet ért el a kamatkiadások nélkül számolt államháztartási mérlegében.
Vágólapra másolva!

Módosította Magyarországra vontakozó előrejelzéseit két befektetési bank, a Goldman Sachs és a JP Morgan londoni részlege.

Az elemzők a "politikai zaj" miatt a korábban valószínűsítettnél fokozatosabb forint-visszaerősödést, a jelenlegi - 5,25 százalékos - szinten maradó MNB-kamatszintet és a vérszegény euróövezeti fellendülés miatt az eddig vártnál valamivel lassabb jövő évi magyar gazdasági növekedést jósolnak.

A szakértők azt azonban kiemelték, hogy Magyarország - szinte egyedüliként a világon - tavaly jelentős többletet ért el a kamatkiadások nélkül számolt, úgynevezett elsődleges államháztartási mérlegében. Ez gyakorlatilag az államadósság nélkül kalkulált egyenleget mutatja.

Lassabb forinterősödés várható

A GS friss prognózisa szerint deviza- és makro-előrejelzése 3, 6 és 12 havi távlatban most 275, 275 és 270 forintos euróárfolyamot valószínűsít a korábbi prognózisban szereplő 265, 265 és 255 forintos árfolyamok helyett. A szakértők az elemzésükben kiemelték, hogy a magyar költségvetési pozíció jelentősen javult az IMF-program kezdete - 2008 októbere - óta.

A GS saját számításai szerint a strukturális elsődleges magyar államháztartási egyenleg tavaly a hazai össztermék (GDP) 2,75 százaléka körüli többlettel zárt, ami a cég szerint "szokatlan a térségben, sőt az egész világon".

A JP Morgan elemzői pedig az eddig jósolt 4 százalékról 3 százalékra vette vissza a jövő évi magyar GDP-növekedésre adott prognózisát.