Putyin beleveti magát az orosz elnökválasztásba

Vágólapra másolva!
Érdekli a két év múlva esedékes elnökválasztás Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt, aki erről egy rendhagyó interjúban beszélt az orosz Kommerszantnak, miközben egy sárga Ladát vezetett Szibériában. Putyin beszélt az amerikai-orosz kapcsolatokról és orosz ellenzékről, de arról hallgatott, hogy indul-e az elnöki posztért 2012-ben.
Vágólapra másolva!

"Csak két lehetőségem van - mondta Vlagyimir Putyin orosz kormányfő az orosz Kommerszantnak adott interjújában, amikor a 2012-es oroszországi elnökválasztásról kérdezték: vagy a partról nézem..., vagy pedig belevetem magam... Inkább belevetem magam" - idézte az AFP Putyint. A választásról azt is mondta, "annyira érdekel - majdnem azt mondtam, hogy mint akárkit -, de valójában jobban, mint bárki mást". Putyin azt azonban nem árulta el, hogy indul-e az elnökválasztáson.

Az elnöki posztról az orosz alkotmányban szereplő kikötés miatt két ciklus után 2008-ban távozó Putyin 2012-ben 59 éves lesz, és a korábbi alkotmánymódosítások révén - az elnököt már hat évre választják és egyszer indulhat újra a posztért - akár 71 éves koráig is ülhet az államfői székben, ha elindul és meg is választják két év múlva.

A múlt héten készült rendhagyó interjú során Putyin egy kanárisárga Ladát vezetett Szibériában. Az interjúban beszélt az ellenzékről, amelynek tagjait arra figyelmeztette, hogy ha továbbra is engedély nélküli tüntetéseket szerveznek, akkor "kapnak a fejükre a gumibottal". Megemlítette Barack Obama amerikai elnököt is, aki szerinte őszintén szeretne javítani az orosz-amerikai kapcsolaton, de az amerikai politika mégis erőszakosabbnak tűnik. Később az őt kísérő újságíróknak tagadta, hogy a háttérben még mindig ő irányítaná Oroszországot.