Több fény kisebb villanyszámlával

Vágólapra másolva!
Éves szinten akár négyezer forintot is megtakaríthatunk, ha csak egyetlen hagyományos izzót cserélünk ki kompakt fénycsőre. Érdemes azt is alaposan átgondolni, hogy a különböző helyiségekben milyen világítást használunk, legyen szó lakásról, irodáról, üzletről. A praktikus tanácsok összeszedésében az Energia Klub volt az [origo] segítségére.
Vágólapra másolva!

A takarékosság első lépése, hogy sose égjenek feleslegesen a lámpák. Használjuk ki a természetes fényt az iroda vagy a lakás tervezésekor, a nyílászárók, valamint a bútorok, berendezések (például íróasztal) helyének megfelelő kiválasztásával - olvasható az Energia Klub anyagában. A mesterséges világítás tervezésekor először gondoljuk végig, hogy melyik helyiségben milyen tevékenységet kell megvilágítani. Az előszobába, közlekedőkbe elegendő a kisebb fényerő, tévénézéshez szintén elég a szerény háttérvilágítás. A nagyobb fényerejű lámpákat használjuk ott, ahol valóban szükség van az erősebb megvilágításra: az olvasósarokban az íróasztalnál.

Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a mennyezetet és a falakat is megvilágítsa, mert a szórt fénytől nem káprázik a szemünk. Olvasáshoz inkább helyi megvilágítást használjunk. Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több időt töltünk, kerüljük a lámpák gyakori ki-bekapcsolását. A gyakori felkattintás csökkenti a lámpák élettartamát.

Ne csak az ár alapján válasszunk!

Megéri jó minőségű, "A" és "B" energiacímkéjű kompakt fénycsövet vásárolni, hiszen 6-8-szor tovább bírja, és negyedét fogyasztja, mint egy hagyományos izzó. A 100 W-os hagyományos izzót 23 W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60 W-osnak a 15 W-os felel meg. Egyetlen hagyományos izzó cseréje kompakt fénycsőre akár négyezer forint megtakarítást hozhat az éves áramszámlában! Ne csak az ár alapján döntsünk vásárláskor, hanem próbáljuk meg minőségük alapján összehasonlítani a különböző termékeket, például ellenőrizzük a csomagoláson a kompakt fénycső élettartamát.

Tudjuk meg, hogy ad-e a gyártó vagy a kereskedő cseregaranciát, és csak olyan helyen vásároljunk, ahol ez megoldott. Ellenőrizzük a kompakt fénycső méretét, vajon befér-e a lecserélni kívánt izzólámpa helyére. Vásárlás előtt próbáljuk ki, hogy a kívánt fényerővel és színnel világít-e. A drágább kompakt fénycsövek azokban a helyiségekben hatékonyak, ahol sokat tartózkodunk. Vécében, kamrában, pincében, garázsban nem érdemes használni őket, mert a sok kapcsolgatástól hamar tönkremennek. A kompakt fénycső nehézfém- és higanytartalma miatt veszélyes hulladék, ezért ne dobjuk a normál hulladék közé, vigyük el a legközelebbi begyűjtőpontra!

Ezt tudják a különböző lámpák

A hagyományos izzólámpa, azaz a klasszikus villanyégő nem sokat változott nagyanyáink kora óta. Ez a világítástípus a felvett elektromos áram csupán 2-5 százalékát alakítja fénnyé, a maradék 95-98 százalék hő formájában elvész. Élettartamuk 1000 óra körül van, ami azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásban egy villanykörte 1-1,5 évig bírja.

A halogénlámpák az izzólámpák továbbfejlesztett változatai. A hagyományos izzólámpákhoz képest csaknem 50 százalékkal kevesebb energiát igényelnek ugyanolyan fényerő eléréséhez, és az élettartamuk is körülbelül kétszer hosszabb, mégsem sorolják őket az energiatakarékos égők közé. A felvett teljesítmény mintegy negyedét alakítják fénnyé, és jóval drágábbak, mint az izzólámpák. A halogénlámpákat gyakran szerelik fel úgynevezett hideg tükörrel, ennek fényvisszaverő hatása javítja az égő fényerejét.

A fénycsövek abban különböznek a hagyományos izzótól, hogy míg azokban egy izzószál hevítése során keletkezik a fény, addig a fénycsöveknél apró kisülések gerjesztik azt. A fénycsövek, alacsony energiafogyasztásuk miatt a hatékony világítástechnológia legleterjedtebb képviselői.

A kompakt fénycső tulajdonképpen az egyenes fénycső összehajtogatott változata. Bár valamivel gyengébb a fényhasznosítása, mint az egyenes fénycsöveké, fogyasztásuk mégis csak mintegy negyed-ötödannyi, mint a hagyományos izzólámpáké. Gazdaságosságuk, kis méretük, kényelmes kezelhetőségük miatt egyre elterjedtebbek. A kompakt fénycsövek villogásmentesen működnek, és a hagyományos izzók megszokott meleg fényével világítanak. A kompakt fénycsövek a legtöbb izzólámpás lámpatestben használhatók, ugyanis különféle formákban és teljesítményben kaphatók. Hátrányuk, hogy hidegben csökken a fényerejük, ezért kültéri alkalmazásuk nem ajánlott.

A LED világítást korábban szinte kizárólag a tévé vagy a monitor pici jelzőfényeként ismertük, mára egyre gyakrabban találkozunk vele más szerepben, így a háztartási világítás területén is például díszítő világításként vagy elemlámpákban. A LED-ek előnye az alacsony energiafogyasztás, a kis méret (így sok helyre beszerelhetők) és a hosszú élettartam. Ma már olyan úgynevezett kombi LED-ek is léteznek, amelyek a teljes látható fényspektrumot lefedik.

További megtakarítási tippekről olvashat az Energia Klub honlapján vagy itt.