Jövőre érkezik a Blackberry tablet

Vágólapra másolva!
BlackBerry PlayBook néven mutatták be a Research In Motion (RIM) kanadai távközlési vállalat iPad-rivális táblagépét, amelyet várhatóan a jövő év elejétől lehet majd megvásárolni.
Vágólapra másolva!

Az Apple nyáron megjelent tabletjénél mintegy 7 centiméterrel kisebb, 17,8 centiméter képátlójú kijelzővel rendelkező eszköz súlya mindössze 400 gramm, azonban az iPaddel ellentétben két beépített kamerát is tartalmaz, amelyekkel a videotelefonálás és a videokonferencia is lehetséges HD-minőségben.


Csinos készülék lesz a Playbook

A gyors működéséért egy kétmagos 1 gigahertzes processzor gondoskodik és a többnyire ipari megoldásokat szállító QNX új szoftverével, a Blackberry Tablet OS elnevezésű operációsrendszerrel érkezik. A RIM szerint a készülék képes lesz Bluetooth kapcsolaton áthúzni az adatokat a Blackberry okostelefonokról. A bizalmas adatokat nem kell átmásolni a Playbookra, csak a megjelenítés ideje alatt lesznek a tableten, utána törlődnek.

Nem tudni mennyibe fog kerülni

A gyártó az árakról egyelőre még nem nyilatkozott, mindössze annyi bizonyos, hogy a jelenleg kapható hasonló eszközök árához képest olcsóbban kerül a piacra. A BlackBerry PlayBook árusítása csak a jövő év elejétől indul Amerikában, az európai piacon pedig fél évvel később jelenhet meg. A kései indulás miatt a RIM biztosan lecsúszik a kiskereskedelemben legjelentősebbnek tekintett, karácsony előtti vásárlói rohamról.

A Gartner piackutató szerint a BlackBerryk globális piaci részesedése egy százalékot veszítve 18 százalékra esett vissza az okostelefonok piacán 2010-ben. Ebben a szegmensben korábban egyeduralkodó RIM elsősorban az Apple készülékei és a Google Android operációs rendszereit használó okostelefonok miatt szembesül egyre erősebb versennyel, miközben a Microsoft is elismerte, hogy gyártópartnereivel iPadhez hasonló készülék fejlesztésén dolgozik.