Továbbra is mélyrepülésben a lakásépítés

Vágólapra másolva!
Harmadával kevesebb új lakás épült az év első kilenc hónapjában, mint a megelőző évben, ami újabb mélypont elérését vetíti előre az ágazatban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.
Vágólapra másolva!

2010 első kilenc hónapjában 13 340 új lakás épült, 34 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 14 188 volt, ami 37 százalékos csökkenést jelent a 2009. január-szeptemberi adatokhoz képest - olvasható a KSH jelentésében. A befejezett lakásépítkezések 2009 eleje óta tapasztalt alakulása a lakásépítés újabb mélypontjátvalószínűsíti 2010 egészére. A folyamat tartósságára utalnak az építési engedélyek számára vonatkozó statisztikák.

Budapesten, ahol az új lakásépítési engedélyeket tekintve az év korábbi időszakában még enyhe növekedés, illetve stagnálás volt megfigyelhető, most 6 százalékos a csökkenés. Az egy évvel korábbihoz képest a fővárosinál jóval erőteljesebb a visszaesés a megyei jogú városokban (52%), a községekben (49%) és a többi városban (46%). Régiós összehasonlításban Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Alföldön következett be drasztikus, 60 százalékot is meghaladó csökkenés a kiadott új építési engedélyek számában.

Az év első kilenc hónapjában használatba vett lakások száma a fővárosban esett vissza a legkisebb (31%), illetve a megyei jogú városokban a legnagyobb mértékben (39%) az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az épített lakások számának csökkenése az Észak-Alföldön volt a legerőteljesebb, 52 százalék. Az építtetői kör a korábbiakhoz képest változatlannak tekinthető, fele-fele arányban oszlik meg a lakosság és a vállalkozások között, az önkormányzatok építtetői szerepvállalása továbbra is jelentéktelen.

Az új lakások több mint felét - szintén hasonlóan a tavalyi év első kilenc hónapjához - értékesítési céllal építették. A kivitelezők megoszlása kissé átrendeződött: a használatba vett lakások 87 százalékát építőipari vállalkozások építették, 11 százalékuk lakossági kivitelezésben készült el. Az új lakóépületben létesült lakások 47 százaléka családi házban, 37 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 9 százaléka lakóparkban épült. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 93 négyzetméter, 2 négyzetméterrel nagyobb, mint 2009 első három negyedévében.