Vágólapra másolva!
A kézilabda-szövetség régóta tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy a szövetségi kapitányi munka csak pár hónapos elfoglaltságot jelent, Mátéfi Eszter szerint azonban ez nem igaz, ezért jövőre dönteni fog Békéscsaba és válogatott irányítása között. Az edzőnek a jelenlegi helyzetben nincs lehetősége a válogatottmérkőzések kielemzésére és a játékosokkal való kapcsolattartásra, miközben úgy véli, a kapitányi poszt nem lehet pénzkérdés.

Kilenc forduló után mindössze a 9. helyen szerénykedik a Békéscsaba csapata a nőikézilabda-bajnokságban, az EHF-kupából való korai kiesés után pedig majdnem a kispadon is váltás történt, ám a vezetőség nem fogadta el a szövetségi kapitányként is dolgozó Mátéfi Eszter lemondását.

"Nem szeretnék magyarázkodni, de a csapat rengeteg gonddal küszködött" - mondta az [origo]-nak Mátéfi. "Friss nyári igazolásunk, Kudor Kitti még a főiskolás válogatott edzőtáborában szenvedett súlyos sérülést, majd kidőlt mindkét irányítónk, Rácz Emese és Kamper Olívia is. A bajnokságban nehéz sorsolást kaptunk, az első fordulóban beleszaladtunk egy nagy pofonba Fehérváron, majd kikaptunk az ezüstérmes Debrecentől és idegenben a Ferencvárostól is. 0-3-as mérlegről felállva zsinórban négy bajnoki sikert követően 9 góllal vertük a szlovén RK Olimpija Ljubljanát, ám az EHF-kupa-visszavágón Kamper nem játszhatott, irányító nélkül pedig ugyanilyen különbséggel kikaptunk, így az idegenben dobott kevesebb gólunk miatt kiestünk. Elindult egy lavina, a szurkolók félig-meddig jogosan kérték számon tőlünk a szereplést, ennek egyenes következménye lett egy újabb váratlan siófoki vereség."

- Közben viszont benyújtotta lemondását.
- A ljubljanai visszavágót követően a lelkiismeretem azt diktálta, tegyem meg ezt a lépést.

- Miként fogadta, hogy ezt a lemondást a vezetőség végül visszautasította?
- Jólesett, mert úgy éreztem, ezzel a három év alatt elvégzett munkámat minősítették. De a döntésemet nem bántam meg, most is így cselekednék.

- Egyre inkább úgy tűnik, a klubkötelezettség és a női válogatott élén végzett munka nem fér meg egymás mellett. A napokban úgy nyilatkozott, nyártól már csak egy munkára szeretne koncentrálni. Mi változott meg?
- Egyszerűen nincs időm regenerálódni. Amikor felkértek a szövetségi kapitányi posztra, sok szakembernek kikértem a véleményét. Nem akadt senki, aki ne támogatott volna. Persze feltették a kérdést, hogy bírom majd a kettős terhelést, de úgy gondoltam, lehet végezni így is a munkát. Aztán ahogy jöttek a feladatok, telt az idő, rájöttem, ideig-óráig megoldható a kettősség, de hosszabb távon nem. Beszéltem erről elődeimmel, Németh Andrással és Imre Vilmossal, és beláttam, igazuk van.

Forrás: MTI

- Márpedig a szövetség évek óta kitart amellett, hogy nincs szükség főállású kapitányra, hiszen az évi 2-3 hónapnyi munkát másodállásban is el lehet végezni. Mi erről a véleménye?
- Lehetek naiv, s visszakérdezhetek? Norvégiában, Franciaországban, Dániában vagy Németországban ez miért nem téma? Egyszerűen nem igaz, hogy a kapitányi munka pár hónapból áll, ez egész embert kívánó feladat. Sokan azt hiszik, a kapitányi munka a világesemény végén megszűnik létezni. Hogy leteszem a füzetet, és átadom magam a klubmunkának. Ez nagy tévedés. A legutóbbi, kínai világbajnokságot követően hazajöttem, másnap lementem edzést tartani Békéscsabán, holott az lett volna a célszerű, hogy egy hetet pihenek, és minden egyes meccsünket külön kielemzem: mi történt, mennyiben felelt meg az elvárásoknak, az előzetes taktikáknak, hol hibáztunk, satöbbi.

- Másodállásban van egyáltalán rálátása a játékosok formájára? Szemmel lehet így tartani a keret tagjait?
- Nehezen, bár természetesen a televíziós mérkőzéseket felveszem, és megnézem őket. De élőben a saját meccseinken kívül nem sokat látok, nem tudom meglátogatni a légiósainkat. Mégsem lehet úgy kapcsolatot tartani, hogy a bajnoki mérkőzéseket követően átmegyek a másik kispadhoz. Hülyén is venné ki magát, hogy például egy békéscsabai győzelem után odamegyek az ellenfél válogatott játékosához, és megkérdezem: "Szia, hogy vagy?" De vegyük csak az előttünk álló nagy feladatot, decemberben Európa-bajnokság lesz. Vannak felvételeim a rivális csapatokról, de még bele sem tudtam pillantani, nem tudtam elemezni. Pedig lassan már el kellene készíteni a felkészülés menetrendjét is.

- Megkockáztatom, a főállású kapitányság elsősorban financiális probléma a szövetség részéről. De lehet ez egyáltalán pénzkérdés?
- Nem, nem lehet pénzkérdés, ám ideig-óráig el lehet várni, hogy az edző áldozatot hozzon. De hosszú távon nem. Maximalista vagyok, nem akarom, hogy egyik vagy másik helyen a munka az eredményesség rovására menjen.

Forrás: MTI

- Mi szól a kapitánykodás és mi a klubmunka mellett?
- A szövetségi kapitányi munka óriási megtiszteltetés. A női válogatott előtt fontos feladat áll, a 2012-es olimpia kvalifikációjának kivívása, egy jó Európa-bajnoki szereplés szilárd alapot adhatna a folytatásra. A békéscsabai folytatásban viszont a napi munka a fontos, amit szeretek nagyon. Azzal foglalkozhatok akkor, amit szeretek, legyen az edzés, meccs vagy elemzés.

- Mi a véleménye a férfiválogatottnál kialakult helyzetről?
- Nem látok bele a dolgokba, így nem szeretnék ítélkezni. Annyit mondanék csak, hogy mindig meg kell adni a tiszteletet és a megbecsülést a válogatott játékosoknak, legyen szó biztosításról vagy jó körülményekről, mert így elvárható, hogy a játékosok kitegyék szívüket-lelküket a magyar színekért.

- Nagy László nyílt levelére, illetve az arra érkező szövetségi válaszra a férfiválogatott egységesen lépett fel. Az ott felmerülő problémák a női együttest nem érintik?
- Nem tudok ilyenről, bár, gondolom, a rendszer mind a női, mind a férfi válogatott esetében egységes. Nekünk mindig igyekeznek a legjobb körülményeket biztosítani, bárhová megyünk, próbálnak maximálisan kiszolgálni bennünket. Nem luxusról beszélek, hanem a jó feltételekről, szállásról, étkezésről és pihenésről. Ha valami mégis hibádzik, szólunk, és segítenek.

Vanyus Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke évek óta a főállású kapitányság mellett kardoskodik, ahogy korábban fogalmazott, komoly válogatottnál ez lenne a megfelelő megoldás. "A csapatok egyértelműen főállású kapitányt szeretnének, hiszen nem egészséges helyzet, ha klubedző dolgozik a válogatott élén. De az elnökség ezt valamilyen oknál fogva ezt nem támogatja" - mondta Vanyus.

Az [origo] kérdésére azt elárulta, olvasta Mátéfi Eszter korábbi nyilatkozatát, de arra még nincs forgatókönyv, hogy mi történne, ha a szakember úgy döntene, nyártól főállásban végezné a munkát a női válogatott élén. "Az elnökség értelemszerűen erről nem tárgyalhatott még, de ha ilyen helyzet áll elő, napirendre fogja venni."