Vágólapra másolva!
Árvízi készültséget rendeltek el pénteken a Tisza több szakaszán, és a belvíz is súlyos gondokat okoz az ország több pontján. A belvíz majdnem 300 ezer hektár területet borít, eddig 24 embert kellett a víz miatt kitelepíteni. Összesen 14 megyében, 275 településen kell védekezni. A nap eseményei az árvízi és belvízi helyzetről:
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés
09:23
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Eddig 24 embert telepítettek ki

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője közölte, az országban 14 megye 270 településén van belvízi védekezés. A folyók külföldi vízgyűjtőinek csapadékos időjárása miatt "árvízi jelenségek is kialakultak". A belvíz majdnem 300 ezer hektár területet borít, eddig 24 embert kellett a víz miatt kitelepíteni. Részletek ebben a cikkben.

10:52
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Elzárta a Bódva Tornaszentandrást

Nem tudnak iskolába menni a gyerekek Tornaszentandrásról, mert az áradó Bódva elzárta a településre vezető utat, a mentők sem jutnak el a községbe. Idén már hetedszer önti el a folyó a közutat. Részletek ebben a cikkben.

11:30
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Aggódik az edelényi polgármester

Molnár Oszkár, edelényi független polgármester az MTI-vel közölte: készenlétben vannak a borsodi városban. Szerinte egyértelműen megmutatkozik, "milyen veszélyes helyzetet teremtett a Bódva-töltések helyreállításának az elmaradása ezen a részen". Hozzátette: a gátakat végigjárva jól lehet látni azok állapotát. A helyreállítási munkálatoknak november 29-én kellett volna megkezdődniük, ám a vízügyi igazgatóság közbeszerzési eljárását megtámadta a pályázat vesztese. Mint mondta, a májusi és júniusi árvíz idején több ponton megsérült gátak állapota általában is aggodalomra ad okot, a legkritikusabb helyen, a kastély mellett akár ki is léphet a folyó a medréből, hiszen Edelénynél még nem tetőzött a folyó és a vízszint már így is magas. A város helyzetét az is nehezíti, hogy immár fél éve nem jutott hozzá a tavaszi árvízi védekezés költségeihez a vis maior alapból - tette hozzá a polgármester.

11:50
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Harmadfokú készültség a Tisza felő szakaszán

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tiszán Tiszabecs és Vásárosnamény között. A vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese szerint az árhullám Tiszabercelig várhatóan mindenhol a legmagasabb készültségi szint felett vonul le. A folyó a határszelvényben várhatóan péntek délben tetőzik 640 centiméterrel, ez 80 centiméterrel elmarad az eddig mért legnagyobb vízszinttől.
12:10
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Szabolcsban és a Hajdúságban is romlott a helyzet

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 12 belvízvédelmi szakaszából már 11-ben van valamilyen fokú belvízvédelmi készültség, az elöntött terület nagysága meghaladja a 320 négyzetkilométert. Hajdú-Bihar megyében már csaknem 380 négyzetkilométer áll víz alatt, 24 szivattyútelep egy nap alatt 4,3 millió köbméter vizet emelt át tározókba, a védekezésen 150-en dolgoztak.

12:20
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Lassú apadás a Zagyván

Maradt az elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Zagyván, de lassú apadás kezdődött a folyón. Hatvantól a szentlőrinckátai gátőrjárásig, valamint a maconkai és a mátraverebélyi tározóknál van érvényben készenlét.

13:01
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Utcákat öntött el a víz Nyíregyházán - fotó

Forrás: MTI/Balázs Attila
Elöntött utcák Nyíregyházán

13:22
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Kárpátalján 200 embert kitelepítettek

Kárpátalján több mint ezer ingatlan került víz alá. Aa megáradt folyók hidakat és utakat rongáltak meg, az áradás miatt több mint 200 embert kellett kitelepíteni. A régió 13 járásából 10-ben van készültség. 10 település maradt áram nélkül, 10-ban akadozik a szolgáltatás. Öt helyen volt az esőzés miatt földcsuszamlás, Huszton és Ökörmezőn szünetel a vízellátás. Kétezren dolgoznak a védekezésben.

14:05
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Miskolctapolcán megcsúszott a föld

Megcsúszott az esőtől átázott föld Miskolctapolcán. A meggyengült domboldal egy ingatlant is veszélyeztet, de senki sem sérült meg, mert a ház lakója nem volt otthon.

14:10
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Rekordközeli vízállást várnak a Tiszán

Az eddigi legnagyobb vízálláshoz közelítő áradás várható a Tiszán. Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint mivel árhullám vonul le a Szamoson, a Túron és a Krasznán is, a Tisza vízállása Vásárosnaménynál megközelítheti az eddig mért maximumot, a 934 centiméteres magasságot.  Az eddigi legnagyobb vízállást 2001 márciusában mérték Vásárosnaménynál, a szatmár-beregi árvíz idején, amikor a Tisza töltése Tarpánál, a Túré pedig Sonkádnál szakadt át.

15:05
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

A Bodrogon is harmadfokú a készültség

Több mint 450 kilométernyi árvízvédelmi szakaszon van készültség Észak-Magyarországon. A Bodrog mentén harmadfokúra növelték az árvízvédelmi fokozatot, Felsőbereckinél 702 centimétert mértek, és még tovább árad a folyó - közölte a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

15:17
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Öt Balaton nagyságú terület van víz alatt

Az országban már 3179 négyzetkilométernyi területű földet árasztott el a belvíz. Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométeren van árvízvédelmi készültség - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság.  Jelenleg 198 településen van belvízvédelmi készültség, 1119 ember vett részt a védekezési munkálatokban. A Tiszán Tiszabecsnél egy nap alatt több, mint három métert emelkedett a víz.
17:16
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Újra áradnak a Körösök

Egy nap alatt 150 kilométerrel 296 kilométernyire növekedett az árvízi védekezés hossza a Körösökön, mert a folyók hegyvidéki területein hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt újabb árhullám indult el. A Fekete- és a Kettős-Körösön ismét elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Hasonló riasztás van érvényben a Hármas-Körösön is, míg a Berettyón stagnál a vízállás, ám ott másodfok mellett védekeznek.

18:32
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt két métert áradt a Tisza Tiszabecsnél

Tiszabecsnél pénteken 16.00 órakor már 647 centiméter volt a Tisza vízállása. A Tisza egy nap alatt több mint két métert áradt a magyar-ukrán határnál fekvő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településnél, csütörtökön 16.00 órakor még 423 centimétert mutatott a tiszabecsi vízmérce. A folyón a sok csapadék hatására kialakult árhullám várhatóan Vásárosnaménynál közelíti majd meg az eddig mért maximumot, a 934 centiméteres magasságot, miután a szintén áradó, a Tiszába torkolló Szamos, Kraszna és Túr vizét befogadja.

20:45
december 10, 2010
Vágólapra másolva!

Rekord közelében a belvíz Békésben is

Már az 1999-es rekordot közelíti a víz szintje Békés megyében, miután a belvíz újabb területeket öntött el. Jelenleg 58.800 hektárt, a megye tizedét borítja a víz. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 30 szivattyútelepéből 27 éjjel-nappal működik. Tíz belvízvédelmi szakaszból még mindig ötben a legmagasabb, ötben pedig másodfokú készültség mellett védekeznek.