A New York-i konzulátusnál tüntettek Geréb Ágnesért

Vágólapra másolva!
Békés demonstrációt tartottak hétfőn a Geréb Ágnes mellett a New York-i magyar főkonzulátusnál. A foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász támogatói petíciójukban azt követelték, hogy engedjék szabadon Gerébet, és vonják be az otthon szülés szabályainak megalkotásába.
Vágólapra másolva!

Mintegy két tucatnyian tartottak békés tüntetést hétfőn a New York-i magyar főkonzulátus épületénél Geréb Ágnes szülésznő szabadon bocsátása és az otthonszülés magyarországi engedélyezése mellett.

A bábákból, dúlákból és az otthonszülést támogató szülőkből álló csoport kétfős küldöttsége a képviselet épületében petíciót adott át Dán Károly főkonzulnak, amelyben azt kérték, a magyar hatóságok engedjék szabadon Geréb Ágnest. Mint írták, szeretnék, ha Gerébnek azt is megengednék, hogy az otthonszülés szabályozásához "értékes tudásával és tapasztalataival hozzájárulhasson".

A petíciót Ina May Gaskin az Észak-amerikai Bábaszövetség volt elnöke és Melker Ilona pszichoterapeuta, Geréb Ágnes volt évfolyamtársa nyújtotta át. A New York-i tüntetés szervezője, Orsolya Burton a tüntetők nevében előre köszönetet mondott azért, hogy Magyarország legalizálja az otthonszülést, de hozzátette: a tüntetések nagyobb lendületet vesznek és nemzetközivé terebélyesednek, ha Geréb Ágnest nem helyezik szabadlábra.

Dán Károly az MTI-nek elmondta: a tüntetők két küldöttje alapvetően a magyar szülésznő fogva tartásának körülményei miatt tiltakozott. A főkonzul tájékoztatta őket, hogy Geréb Ágnes ügye vizsgálati szakaszban van, így nem a kormány, hanem az ügyészség kompetenciája.

Geréb Ágnest, a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyászt október elején vették őrizetbe, mivel az általa vezetett születésházból kórházba kellett szállítani egy asszonyt, akinél szülés közben komplikációk léptek fel. Geréb ügyvédje szerint nem tervezett szülés volt, a váratlanul meginduló szülés miatt csak segíteni akart az asszonyon.

A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Geréb azóta előzetes letartóztatásban van, mivel a Fővárosi Bíróság elutasította fellebbezését az előzetes letartóztatás meghosszabbítása ellen. Közben több korábbi otthon szülés miatt bírósági eljárás indult ellene.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyi államtitkársága közben már egyeztet a szakmai szervezetekkel az otthon szülést szabályozó kormányrendelet tervezetéről. A rendelet a tervek szerint áprilisban lépne hatályba. (Geréb Ágnesről szóló összes cikkünket itt megtalálja.)