Filléres trükkel lophatók a kulcs nélküli autók

Vágólapra másolva!
Három svájci elektronikai szakember nyolc autógyártó tíz kulcs nélküli modelljét kötötte el egy filléres trükk segítségével.
Vágólapra másolva!

Három svájci szakember a kulcs nélküli autók sebezhetőségére hívta fel a figyelmet egy San Diegó-i biztonságtechnikai konferencián. Az ETH Zürich szakértői élesben bizonyították, hogy bármelyik elektronikai szakboltból beszerezhető, kb. húszezer forintos alkatrészekkel elköthetők a biztonságosnak hitt autók.

Nyolc gyártó tíz modelljével már bizonyított a módszer, ami a kutatók szerint azt jelenti, hogy bármelyikkel alkalmazható lenne. Végtelenül egyszerű a kulcs nélküli rendszerek elve: a kulcsba vagy kódkártyába épített jeladó folyamatosan, bizonyos frekvencián kódolt jeleket sugároz, ha ezeket meghatározott távolságon belülről észleli az autó, nyitja a zárakat és az elektronika engedélyezi a motorindítást is.

Egyre több autógyártó kínálja már ezt a kényelmi berendezést, ami nagyon népszerű, mert az autósok nem szeretnek babrálni kulcsaikkal, pláne, ha tele van a kezük csomagokkal.

A kutatók a rendszernek azt a gyengéjét használták ki, hogy a kódkártya vagy kulcs a tulajdonos autótól való távolságától függetlenül folyamatosan sugározza saját jeleit. Két tolvajra van szükség a módszer alkalmazásához: az egyiknek viszonylag szorosan, nyolcméteres körön belül az autó tulajdonosának közelében kell maradnia, így a zsebében lapuló adóvevő észleli a kódkártya jeleit. Kódolástól függetlenül ezeket továbbítja az autónál várakozó másik tolvajhoz, így az autó úgy érzékeli, mintha a kódolt kulcs a közelében lenne.

Kérdéses persze, meddig lehet valakinek nyolc méteren belül, feltűnésmentesen a nyomában maradni, de igaz az is, hogy néhány perc alatt nyomtalanul eltüntethető egy autó. A svájci szakemberek már dolgoznak a megoldáson, amellyel a saját maguk által talált lyukat befoltozhatják, de felhívják a figyelmet arra is, hogy sajátjukon kívül még ezer más módszer létezik egy autó ellopására.