Magdi anyus szelleme mellett más is kísért

Vágólapra másolva!
A Barátok közt Magdi anyusa másfél éve halott a történet szerint, az elmúlt napokban viszont másodszorra is visszatért szellemként, hogy rendbe tegye fia életét. Fodor Zsóka színésznő egy cseppet sem tartja kínosnak a jeleneteket, a producer, Kalamár Tamás szerint pedig a cél a nézők fantáziájának megmozgatása volt. Szellemekkel természetesen több más sorozat is foglalkozik, és máshol is volt már rá példa, hogy egy halott családtag egyengesse az itt maradtak sorsát.
Vágólapra másolva!

Magdi anyus halála után is vissza-visszajár a Mátyás király térre: először Vili bácsi előtt jelent meg, amikor az özvegy új nőre kezdett kacsintgatni, legutóbb pedig Gézát és Kingát próbálta újra összehozni. Szelleme ragyogó fénykoszorúban érkezik, amit a könnyű megvalósíthatóság miatt találtak ki a készítők: "Technikailag ez volt a legegyszerűbb számunkra, tulajdonképpen csak rátettünk egy maszkot, azaz egy plusz réteget a szereplőre, ezzel próbáltuk létrehozni azt az érzetet, hogy ott egy lebegő lény van. A legfontosabb, hogy a megteremtsük az illúziót, hihetővé tegyük a dolgot, már amennyire egy szellem megjelenése és a vele való beszélgetés hihető lehet. Nyilvánvalóan a nézők fantáziáját kell megmozgatni" - mondta az [origo] megkeresésére a napi sorozat producere, Kalamár Tamás.

A karakter alakítója, Fodor Zsóka számára technikai értelemben nem jelentett kihívást, hogy szellemként kell visszatérnie, ugyanúgy kellett játszania, mint máskor: "A speciális technikai megoldás tőlem semmi különöset nem kívánt, én is csak ma fogok szembesülni azzal, hogy hogyan nézek ki" - nyilatkozta az [origo]-nak közvetlenül első visszatérése előtt.

Forrás: [origo]

A megoldást Fodor Zsóka egyébként egy cseppet sem tartja kínosnak: "A világirodalomban több példa akad ilyesmire, a Vígszínházban mutatták be például Noel Coward Vidám kísértet című darabját, a József Attila Színházban pedig jelenleg is megy a Csak kétszer élsz, melyben a feleség szellemként tér vissza. Magam is láttam egy hatvanas, hetvenes évekbeli amerikai sorozatot, ahol a fiatal feleség meghalt, és valahányszor az özvegye be akart csajozni, az asszonyka ott feküdt az ágyán. Úgyhogy erre számtalan példa van, nem új ötlet sem a médiában, sem az irodalomban" - vélte.

Szellemek a képernyőn

A szellemként való visszatérés gondolata valóban nem új a televíziózás történetében sem, sőt sok produkció kifejezetten szívesen foglalkozik kísértetekkel - itt elsősorban az olyan misztikus szériákra gondolunk, mint A médium vagy a Szellemekkel suttogó, amelyeknek egyenesen főszereplői a másvilág lakói. Itt a történeteknek az ad érdekes színt, hogy az ábrázolt események nagyobb részt a valóságban is megestek (vagy legalábbis ezt állítják a készítők), mindkét sorozat tanácsadói igazi médiumok. A médium Allison Dubois-ja létező személy, mint ahogy a Szellemekkel suttogó is James van Praagh és Mary Ann Winkowski valós életben megélt kalandjaiból táplálkozik.


Szellem nem csak misztikus szériában - vagy ebből kinőtt realityben - kaphat főszerepet, elég a rajzfilmsorozatban feltűnt Casperre, vagy a Disney egyik családi produkciójára, a Kalóz Jack 100 életé-re gondolni. Utóbbiban egy tizenhetedik századi kalóz áll a középpontban, akinek száz lelket kell megmentenie ahhoz, hogy megszűnjön kísértet lenni - helyzetét nehezíti, hogy akárhányszor elhagyja biztonságos kastélyát, onnantól kezdve bármikor elkaphatják őt a pokolból érkezett vadászok.

Morbidabb vígjátéksorozat a Haláli hullák (Dead Like Me), melyben egy frissen elhunyt kamaszlány válik a Kaszás segítőjévé - miután a fejére zuhan egy vécéülőke a MIR-állomásról. A halál utáni élet itt nem sokban különbözik a halál előttitől: bár teste jóformán sebezhetetlenné válik, a főszereplő Georgiának ugyanúgy megmaradnak anyagi szükségletei, így például halála után is kénytelen rendes munkát vállalni.


Az ő figurája már a másvilágról dolgozó angyalokat és démonokat vetíti előre, de a klasszikus szellemábrázolásra is találunk több példát a sorozatokban. A téma megjelenhet a periférián is, ahogy a Barátok közt-ben: többek között a Sliders-ben és a Csillagkapu-ban fordult már elő, hogy a csapat egyik tagja meghalt, és egy ideig szellemként segítette társait. Itt említhető meg akár a Született feleségek is, melynek részeit egy halott szomszédasszony narrálja - kivéve egy férfiközpontú epizódot, ahol Bree első férje, a már szintén elhunyt Rex vállalta magára a szerepet.

Magdi anyus figurájára, pontosabban a szellem Barátok közt-ben betöltött szerepére a legjobban a Fraser és a farkas, illetve a Sírhant művek megoldása emlékeztet. Mindkét sorozatban az apa tér vissza a családjához, miután rögtön az első epizódban meghal: a meggyilkolt Robert Fraser holtában is tanácsokkal látja el fiát, míg az autóbalesetben elhunyt Nathaniel Fisher inkább cinikus beszólásaival idegesíti gyerekeit.