Vágólapra másolva!
Puskás Ferenc magyar futball-legendára emlékeztek pénteken a magyar EU-elnökség alkalmából Pekingben egy nagyszabású rendezvényen, ahol levetítették a Puskás Hungary című filmet is.

Az impozáns díszletek között rendezett eseményen mintegy háromszáz jelenlévő előtt, több mint tíz külföldi misszióvezető, kéttucatnyi diplomata és a kínai sajtó több mint harminc képviselője jelenlétében emlékeztek a megszólalók Puskás Öcsire, beszéltek Magyarországról, kisfilmeken idézték fel a magyar nevezetességeket és a szabadban terített asztaloknál fogyasztott vacsora közben vetítették le Almási Tamás dokumentumfilmjét, a Puskás Hungary-t.

Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország képviseletében köszöntőt mondó Kusai Sándor nagykövet az uniót egy olyan futballcsapathoz hasonlította, amelynek tizenegy helyett huszonhét játékosa van. "Bárhol is volt Puskás a világban, igyekezett magáévá tenni a helyi kultúrát, megtanulni a nyelvet, elkészíteni a sajátos ételeket és megpróbált a helyi szokások szerint viselkedni" - mondta a magyar nagykövet. "Ha most itt lenne közöttünk, bizonyára kínaiul beszélne önökhöz és kínai vicceket mesélne."

Neményi Ádám producer a filmet személyesen mutatta be a kínai közönségnek. A jelenlévőknek szórakoztatóan beszélt magyarországi élményeiről a hazánk népszerűsítésében már eddig is nagy szerepet vállaló Csen Pej-sze, a Kína-szerte ismert kopasz komikus, akit Budapesten járt apja Pest után nevezett el Pej-szének.

A pekingi Nemzeti Kincsesparkban tartott rendezvényt a magyar nagykövetség szervezte, és a jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező Huawei, távközlési berendezéseket gyártó vezető világcég szponzorálta. A vállalat jelenlétében ott volt Jang Ho-hsziong, a cég alelnöke, aki ugyancsak méltató szavakkal beszélt a kiváló sportemberről.