Márciusban újabb rekordot döntött a kereskedelmi többlet

Vágólapra másolva!
Mind a külkereskedelmi többlet, mind a kivitel értéke történelmi csúcsot ért el márciusban. A számok részben a belső kereslet hiányát tükrözik.
Vágólapra másolva!

A várakozásokat jelentősen meghaladva, 831,1 millió eurós (225 milliárd forint) többletet ért a külkereskedelmi mérleg márciusban, ami 0,1 millióval haladja meg az előző havi, 831 millió eurós többletet. Az export 18,04 százalékkal, az import 15,84 százalékkal nőtt az előző évihez képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott előzetes, becsült adataiból.

Idén márciusban a kivitel értéke 7,258 milliárd euró volt, jóval több a februári 6,667 milliárd eurónál, a behozatal 6,427 milliárd eurós értéke pedig a jelentős lassulás ellenére is lényegesen meghaladta az előző havi 5,836 milliárdot.

A külkereskedelmi mérleg az idei első negyedévben 2,063 milliárd euró (560 milliárd forint) exporttöbbletet mutatott, ez az egyenleg 606 millió euróval (172 milliárd forinttal) több a tavalyi azonos időszakban mért 1,457 milliárd euró (388 milliárd forint) többlethez viszonyítva.

Az előzetes adatok szerint Magyarország márciusban a kivitel 76, a behozatal 71 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le.

Mind a külkereskedelmi többlet, mind a kivitel értéke történelmi csúcsot ért el márciusban - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az adatokra reagálva. A számok részben a belső kereslet továbbra is fennálló hiányát, részben a továbbra is erőteljes külső keresletet tükrözik - tette hozzá.

Az elemző szerint a külkereskedelmi mérleg éves összehasonlítású javulása a következő hónapokban is folytatódhat, az év második felében azonban a javulás ütemének lassulására számít Suppan Gergely, a belső kereslet lassú élénkülése miatt. A külkereskedelem jelentős többlete erős támaszt ad a forintnak, így nemzetközi hangulatromlás esetén sem számítanak lényeges forintgyengülésre az elemzők.