Vágólapra másolva!
A tavalyi világbajnokság legjobbjának megválasztott futballista jelenleg a klubcsapatába sem fér be. Az uruguayi Diego Forlánt egy éve még mindenki istenítette az Atlético Madridnál, manapság azonban a drukkerek akkor is kifütyülik, ha becserélik, fagyos a viszonya az edzőjével, csapattársai pedig állítólag nem hajlandóak passzolni neki.

Az Atlético tavaly tizennégy év után tudott ismét trófeát nyerni, miután az Európa Liga döntőjében 2-1-re verte Gera Zoltán csapatát, a Fulhamet. A madridiak mindkét találatát az uruguayi Diego Forlán szerezte, aki az elmúlt években a csapat legjobb játékosa volt. A 2007-ben szerződtetett csatár hatalmas szerepet vállalt abban, hogy az Atlético 2009-ben bejutott a Bajnokok Ligájába, majd egy évvel később Európa Ligát nyert. Forlán első három szezonjában 66 bajnoki gólt szerzett, a 2008-2009-es idényben gólkirály lett, övé lett az európai Aranycipő, és az AS osztályzatai alapján a Primera División legjobb futballistája volt. Tavaly nyáron az uruguayi válogatottal negyedik lett a vb-n, a dél-afrikai torna legjobb játékosának is megválasztották. Most pedig - kevesebb mint egy évvel később - csak kispados a klubjában, amikor pedig beáll, azok a szurkolók fütyülik ki, akik tavaly még a nevét skandálták.

"Ne passzoljatok a szőkének"

A spanyol bajnokság 36. fordulójában az európai kupaszereplésért küzdő Atlético a Racing Santander vendége volt, és a csapat brazil támadója, Diego Costa eltiltás miatt nem léphetett pályára. Az edző, Quique Sánchez ennek ellenére is csak a kispadra ültette Forlánt, és inkább az alaphelyzetben szélső José Antonio Reyest tolta fel a csatársorba.

Az utolsó fél órára aztán becserélte az uruguayit, aki azonban láthatóan nem törte össze magát, motiválatlanul futballozott, amit a tréner is kiemelt a meccs utáni értékelésében. Amikor az újságírók azt firtatták, hogy Forlán miért nem volt a kezdők között, Quique Sánchez ezt válaszolta: "Nem az én dolgom, hogy kritizáljam a játékosaimat, hanem az önöké. Játszott bő fél órát, és mindenki láthatta, hogy mit nyújtott". Másnap a csapat edzésén a tréner és a csatár heves szóváltásba keveredett - a jelek szerint kapcsolatuk végleg megromlott.

Pedig a szezon jobban nem is kezdődhetett volna Forlánnak. A számára hatalmas sikert hozó világbajnokság után csapatával megnyerte az európai Szuperkupát, majd az első két bajnoki mérkőzésen három gólt szerzett. Ez után azonban nyolc összecsapáson keresztül képtelen volt betalálni, tavaszra pedig a kezdő tizenegyből is kiszorult. Ráadásul a spanyol lapok szerint az öltözőben is megfagyott körülötte a levegő, csapattársaival megromlott a viszonya.

Februárban az El País arról cikkezett, hogy az Atlético néhány játékosa kifejezetten kerüli, hogy neki passzoljon, a lap szerint a focisták körében az a jelszó: "ni un balón a la rubia", azaz "egyetlen labdát se a szőkének". Ráadásul a szőke, azaz rubia szót nőnemben használták. Amikor az egyik riporter megkérdezte Reyestől, hogy tényleg így szólítják-e Forlánt, akkor a spanyol középpályás csak zavartan nevetett.

Forrás: AFP

Az őszinteség is lehet hátrány

Ilyen rövid idő alatt ekkora formaváltozást nehéz megmagyarázni, de sokan úgy vélik, hogy Forlánnak éppen a túlságosan jó teljesítmény ártott meg. Miután megválasztották a vb legjobbjának, úgy gondolta, hogy akár még az Aranylabdára is lehet esélye, ha az ősszel is hasonlóan eredményesen futballozik. Játéka önzővé vált, minden akciót maga akart befejezni, nagyképű lett - társai legalábbis így érezték, és ez persze nem használt a csapatszellemnek. A madridi játékosoknak az volt az érzésük, hogy Forlán különbnek tartja magát náluk, és csak a saját érdekeit nézi, nem pedig a klubét.

Utóbbihoz az is hozzájárult, hogy az őszinte uruguayi sohasem cáfolta, hogy megfelelő ajánlat esetén nem jelentene problémát, hogy elhagyja az Atléticót. Márpedig a drukkerek inkább azt akarják hallani, ha egy focista kijelenti, hogy sohasem akar távozni, még ha az esetek többségében mindenki tudja is, hogy ez nem igaz. Forlán erre nem volt hajlandó, amiből a fanatikusok azt a következtetést vonták le, hogy csak egy zsoldos, akit nem érdekel az egyesület sorsa. Azt, hogy három éven keresztül ontotta a gólokat, gyorsan elfelejtették. A nyáron az Atlético alighanem megpróbálja majd eladni őt, de ez sem lesz egyszerű, hiszen jelenleg évi hétmillió eurót keres, és ezt az összeget csak kevés csapat tudja megadni, mint ahogyan a madridiak által várhatóan kért vételárat is. Forlánt a szerződése 2014-ig szól, de a jelenlegi helyzet senkinek sem jó.

www.global-soccer.eu