Már a Mol INA feletti irányítási jogát is vizsgálnák Horvátországban

Vágólapra másolva!
Újabb front nyílhat a Mol ellen Horvátországban, miután az INA felügyelőbizottságának elnöke a horvát kormány előtt támadta meg a Mol 2009-ben kötött menedzsmentszerződését. Eközben a horvát pénzügyi felügyelet azzal vádolja a Molt, hogy befolyásolta a piacot a horvát olajcégre tett vételi ajánlatakor, és hétfőn már korlátlan időre függesztette fel az INA-részvények kereskedelmét Zágrábban.
Vágólapra másolva!

Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának elnöke azt szeretné elérni, hogy a horvát kormány vizsgálja felül a 2009-es menedzsmentszerződést, amely a Molnak irányítási jogokat adott az INA felett, és egy jogászcsapatot is felfogadott, hogy megvizsgálja a Mol menedzsmentgyakorlatát - írja a Napi Gazdaság. Stern a gazdasági minisztériumnak küldött javaslatában egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely az előző, Ivo Sanader által vezetett kormány által kötött megállapodást venné górcső alá. Az INA felügyelőbizottságába a Mol és a horvát kormány is delegál tagokat, az elnököt pedig az utóbbiak közül választják. A mostani hír a Napi Gazdaság értelmezése szerint azt jelenti, hogy a horvátok új frontot nyitnak a Mollal szemben, az ottani választási kampány közeledtével.

Az [origo]-nak sikerült elérnie Davor Sternt, aki kijelentette, hogy semmilyen politikai nyomás nem nehezedett rá a döntés meghozatalakor. "Három hónapja vettem át a felügyelőbizottság vezetését, áttekintettem a dokumentumokat és észleltem, hogy a 2009-es szerződés, különösen az abból következő vállalatirányítási rendszer nem feltétlenül egyezik a horvát törvényekkel" - mondta Stern, aki korábban horvát gazdasági miniszter és az INA vezérigazgatója is volt.

Császár Péter, a KBC elemzője szerint ez a lépés nem lesz negatív hatással a Mol-részvények árfolyamára sem, mivel a Horvátországból érkező negatív hírek már beépültek az árfolyamba. Az elemző szerint nem volt szerencsés lépés a Mol decemberben, az INA közkézen lévő részvényeire tett vételi ajánlata. "A magyar társaság enélkül is konszolidálhatta és irányíthatta az INA-t, s csak felesleges támadási felületet adott" - véli az elemző. A horvát nemzeti olajvállalattal kapcsolatos érzékenységet a politikusok így könnyebben kampánycélokra használhatják.

Közben hétfőn ismét meghosszabbította a horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) az INA-részvények kereskedési tilalmát a zágrábi tőzsdén. Ezúttal már időkorlát meghatározása nélkül, míg korábban (április 28-a óta) hetente hosszabbították meg a tilalmat. A felügyelet szerint mindaddig nem lehet kereskedni az INA papírjaival, amíg az eljárás nem tisztázza, hogy az olajvállalat a tőkepiaci szabályozásnak megfelelően betart-e minden jogi előírást az "árérzékeny információkkal" kapcsolatban.

A HANFA a múlt héten már nyíltan tőzsdei manipulációval vádolta meg az INA legnagyobb részvényesét, a Molt, mert szerinte az a tavaly decemberi nyilvános vételi ajánlatával és a később a médián keresztül terjesztett információival "hamis és félrevezető" jelzéseket adott, hogy megszerezze az INA részvényeinek többségét. Erről bővebben itt olvashat.