A délutáni csúcsforgalom idején sztrájkolnak a szlovák mozdonyvezetők

Vágólapra másolva!
Péntek délután egyórás sztrájkot tart a Szlovák Mozdonyvezetők Szövetsége, így tiltakozva a szlovák kormány megszorító intézkedései ellen. A kormány azt tervezi, hogy az állami vasúttársaságok megmentése érdekében több hullámban mintegy ötezer embert bocsátanak el.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint péntek délután 14.50-től15.50-ig leállnak a vonatok Szlovákiában. A Szlovák Mozdonyvezetők Szövetsége (FSSR) annak ellenére megtartja a sztrájkot, hogy a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) törvényellenesnek tartja azt. A mozdonyvezetők a megszorító intézkedések ellen tiltakoznak, amelyeket a három állami vasúttársaság talpra állítása érdekében hagyott jóvá a közlekedésügyi minisztérium - írja a pozsonyi Új Szó napilap internetes kiadása.

A kormány intézkedés-csomagjában az is szerepel, hogy a vasúttársaságok 5000 alkalmazottját fokozatosan elbocsátják. A minisztérium csütörtökön jelezte, tárgyalna a mozdonyvezetőkkel, de a szövetség nem reagált a felkérésre.

A Szlovák Vasúttársaság szerint a sztrájkkal megsértik a kollektív szerződést, mivel veszélyeztetik a vasúti forgalmat az országban. A cég vezetősége ezért arra szólította fel minden alkalmazottját, jól gondolja meg, részt vesz-e a sztrájkban és gondoljon a következményekre. Hozzáteszik, hogy éppen a sztrájk idején, péntek délután van a csúcsforgalom a vasúti közlekedésben. Az állami vasúttársaság vezetői azt nem pontosították, milyen szankciók fenyegetik a sztrájkolókat - írja az Új Szó.

Azt egyelőre nem tudni, hány mozdonyvezető lép sztrájkba, a szövetség szerint több mint 95 százalékuk. Ebben az esetben az összes vonatnak le kellene állnia, tehát egy órára megbénulna a vasúti közlekedés, és jó néhány óra eltelik még, mire helyreáll a menetrend szerinti közlekedés. A terv szerint a sztrájk 14.50-kor kezdődik és 15.50-ig tart, összesen 246 szerelvény vesztegelhet az állomásokon. A 14.50 előtt induló szerelvények a következő állomásig közlekednek és 15.50 után indulnak el.