Nagyapját kicselezve szerzett csokit Mladictól egy fiú a mészárlás előtt

Vágólapra másolva!
Az AP megtalálta azt a boszniai muzulmán fiút, akinek egy videófelvétel szerint 1995 júliusában Srebrenicában, a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic csokoládét adott, majd megnyugtatta, hogy senkinek nem esik bántódása. Néhány órával később nyolcezer embert mészároltatott le a térségben.
Vágólapra másolva!

1995-ben egy világszerte visszatetszést keltő videó járta be a világot. Ezen a mosolygó Ratko Mladic megsimogatja egy fiatal muszlim fiú fejét, biztosítva őt arról, hogy Srebrenica térségében mindenki biztonságban van. Mindez néhány órával azelőtt történt, hogy nyolcezer boszniai muzulmán férfi és gyerek meggyilkolásást levezényelte volna a térségben.

A második világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb bűncselekményekkel, népirtással, emberiesség elleni és háborús bűntettekkel vádolt, 16 éve bujkáló Ratko Mladicot a múlt héten fogták el egy vajdasági faluban (korábbi cikkeinket erről itt találja).

Az AP hírügynökség Mladic elfogását követően kezdett kutatni a fiú után. Voltak hírek arról, hogy talán már nem is él, illetve arról is, hogy az Egyesült Államokba menekült. Végül egy boszniai muzulmán faluban, Prohiciben találták meg.

A felvételen szereplő fiú közben 24 éves lett, és tisztán vissza tudja idézni azt az 1995 júliusi napot, amikor találkozott a boszniai szerb katonai parancsnokkal, aki még csokoládét is adott neki. "Nyolcéves voltam és nem tudtam mi történik, vagy hogy kicsoda Ratko Mladic" - mondta Izudin Alic az AP hírügynökségnek adott interjújában.

Az AP írása szerint Alic egy volt a többi gyerek között, aki odament Ratko Mladichoz, mert hallotta, hogy egy fontos katona csokoládét osztogat a városban. A fiú elmondta, hogy nagyapja megtiltotta neki, hogy odamenjen, de ő ennek ellenére odaszökött, mert nem tudott ellenállni az édesség csábításának. Közben apja 15 ezer társával együtt a közeli erdőbe menekült Mladic emberei elől, de utolérték őket. Elmondása szerint apját évekkel később találták meg egy tömegsírban.

A videó tanúsága szerint Mladic megkérdezte Alictól, hogy hány éves. A közben felnőtt férfi elmondta, hogy idősebbnek hazudta magát a koránál, nem tudva, ezzel mit kockáztat. A legfiatalabb ismert srebrenicai áldozat 14 éves volt. Az AP írása szerint a kép, melyen Mladic Alic fejét simogatja, világszerte visszatetszést keltett, mert kimutatta az ellentétet a parancsnok színlelt jóindulata és a mészárlás között.

A fiú jelenleg építőipari munkásként dolgozik, emellett szendvicseket árul. Mladic múlt heti elfogásának hírének örült. Véleménye szerint a lehető segsúlyosabb büntetést kell kapnia, mert megölte az apját, a nagybátyját és sok embert a népéből.

Közben megérkezett a hágai Nemzetközi Törvényszék büntetés-végrehajtási intézményébe Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg háborús bűntettek elkövetésével vádolt egykori parancsnoka. Az AP tudósítása szerint külön cellában töltötte az első éjszakáját, ami a intézet szóvivője szerint megszokott eljárás az új érkezők esetében. Az orvosi vizsgálaton már átesett, és 24 órás megfigyelés alatt áll.