Vágólapra másolva!
A Real Betist, a Rayo Vallecanót, a Herthát, az Atalantát vagy éppen a Norwich Cityt régi ismerősként köszönhetjük majd a következő idényben a topligák élvonalában, azonban az újoncok között akad néhány teljesen ismeretlen is. Németországban az Augsburg, Franciaországban pedig az Evian jutott fel története során először a legjobbak közé, de az olasz Novara, illetve a spanyol Granada szurkolói is hosszú idő után látogathatnak ki ismét első osztályú meccsekre.

Amikor szombat este az elchei stadionban Miranda Torres játékvezetőnő lefújta az Elche-Granada osztályozót, teljessé vált a spanyol élvonal mezőnye a következő évadra. A találkozó 1-1-el zárult, és mivel az első meccsen nem született gól, így a granadaiak idegenben elért találattal harcolták ki a feljutást.

Mindez nem kis bravúr, hiszen a gárda újoncként szerepelt a Segunda Divisiónban, az előző évadban a hamadosztályban vitézkedett, öt éve pedig még a negyedik vonalban játszott. A Granada a nemrég véget ért idényben ugyan csak ötödik lett a másodosztályban, de a kiírásnak köszönhetően így is osztályozót játszhatott, ahol előbb a sokkal esélyesebbnek tartott Celta Vigót búcsúztatta, majd az Elchénél bizonyult jobbnak.

Túlélés helyett feljutás

Mindez már önmagában is érdekessé teszi a klub szereplését, azonban a Granada játékoskeretének különlegessége, hogy éppen egy csapatra való játékos az olasz Udinese tulajdonában van, és csak kölcsönben játszik Spanyolországban. A két egyesület még 2009-ben kötött együttműködési szerződést, az udineiek tulajdonosa, Giampiero Pozzo gyakorlatilag a csődtől mentette meg a granadaiakat, majd futballistákkal is ellátta őket.

Olyanok kerültek a spanyol másodosztályba, mint a tavalyi vébén is szerepelt ghánai védő, Jonathan Mensah; a 2009-es U20-as világbajnokágon a nigériai csapatot erősítő csatár, Odion Ighalo; a chilei válogatott Fabián Orellana; vagy a svájci Alexandre Geijo, aki korábban közel 100 meccsen szerepelt a spanyol első osztályban. A Barcelona B csapata hiába végzett osztályozós helyen, nem juthatott fel a spanyol élvonalba - az olasz Udinese tartalékjai viszont igen.

Mindeközben Olaszországban a Novara élt át tündérmesébe illő történetet. A klub, ahol a legendás Silvio Piola befejezte karrierjét, utoljára akkor szerepelt a legjobbak között, amikor az 1938-as vébédöntőn két gólt szerzett csatár is a tagja volt - az 1955-56-os idényben. Az 1980-as években az együttes már csak a Serie C2-ben, azaz a negyedosztályban vitézkedett, ahonnan csak 1996-ban került feljebb.

Egészen 2010-ig a harmadosztályban szerepelt, hogy aztán két év alatt két divíziót ugorva felkerüljön a legjobbak közé. Mindez még magát az egyesületet is váratlanul érte, hiszen a Serie B-be való felkerülést követően a biztos bennmaradás volt a cél - ehelyett a csapat harmadik lett, és a rájátszásban kiharcolta az élvonalban való szereplést.

"Egyszerűen a túlélést vettük célba, és sikerült feljutnunk. Erre senki sem számított, de maximálisan kiélvezzük a helyzetet, még ha tudjuk is, hogy a Serie A-ban szenvedni fogunk" - nyilatkozta a klub ügyvezetője, Massimo de Salvo. Az már most biztos, hogy az együttes elveszíti legjobb góllövőjét, az argentin Pablo Gonzálezt, aki csak kölcsönben szerepelt a Palermótól, és a szicíliaiak érthető módon igényt tartanak rá.

Joghurt és ásványvíz

Franciaországban az Evian hajtott végre a Novarához és a Granadához hasonló bravúrt. Az egyesület 2003-ban alakult meg a Ville-la-Grandés és a Gaillard fúziójából, és akkor a negyedik vonalban kezdte meg szereplését. Ekkor még Football Croix-de-Savoie 74-nak hívták, majd 2007-ben az Olympique Thonon-Chablais is beleolvadt a klubba, amely felvette a Olympique Croix-de-Savoie 74 nevet. Amikor pedig 2009-ben a Danone elnöke, Franck Riboud megvette az egyesületet, az felvette mai elnevezését: Evian Thonon Gaillard Football Club, a világszerte ismert ásványvízmárkát, az Eviant ugyanis felvásárolta a Danone.

A csapat még a 2007-2008-as évadban is itt vitézkedett, azóta viszont négy év alatt három osztályt ugrott felfelé. A pályán mindez viszonylag simán ment, köszönhetően annak, hogy Riboud pénzéből olyan rutinos focistákat sikerült igazolni, mint a több mint 200 élvonalbeli meccset játszott Cédric Barbosa, Olivier Sorlin és Claudio Cacapa.

Forrás: AFP
Igazi sikertörténet az Eviané

A zöld asztal mellet azonban akadtak problémák, hiszen a klub pályája, a Thonon-les-Bains-ben található Joseph-Moynat stadion nem felel meg a profi liga követelményeinek. Amikor a csapat feljutott a másodosztályba, felmerült annak a lehetősége, hogy a közeli Genfben, a Servette stadionjában játssza hazai meccseit, amire meg is kapta az engedélyt a francia szövetségtől, illetve a svájci hatóságoktól, de végül az UEFA vétója megakadályozta a dolgot. Így aztán a gárda az Annecyben található Parc des Sportsba költözött, és alighanem az élvonalban is ott játszik majd.

A Bundesligába felkerült Augsburg esetében szó sincsen arról, hogy a gárda jó szereplése meglepetést jelentene, hiszen a csapat tavaly is kis híján kiharcolta az élvonalba kerülést - harmadik lett a másodosztályban, de az osztályozón kikapott a Nürnbergtől. Ezúttal már semmit sem bízott a véletlenre, ezüstérmes lett a Bundesliga 2-ben, ami közvetlen feljutást jelentett.

Hogy az augsburgiak mégis helyet érdemelnek ebben az összeállításban, az azzal magyarázható, hogy a klub korábban sohasem szerepelt az élvonalban. Az Augsburgtól anyagi problémák miatt 2000-ben megvonták a profi licencet, így az egyesület két évet a negyedosztályban töltött, ahonnan tíz év alatt jutott fel a legjobbak közé. Az előző szezonban az augusburgiak akár még magyar csatársorral is felállhattak, hiszen akkor Szabics Imre és Torghelle Sándor is a játékosuk volt - a feljutásból azonban már mindketten kimaradtak.

www.global-soccer.eu