Portugál bankok állítólag átmentek, spanyolok buktak a stresszteszten

Vágólapra másolva!
A vizsgált huszonöt spanyol bank közül hat elbukott az európai banki stresszteszten, a tizenhárom német és négy portugál pénzintézet azonban mind átment a vizsgán keddi sajtójelentések szerint. Az érintett bankok és hatóságok ismerik az eredményt, a tesztet végző hatóság azonban hivatalosan csak pénteken este hat órakor közli jelentését.
Vágólapra másolva!

Az ABC című spanyol lap keddi számában arról írt, hogy öt spanyolországi takarékpénztár és egy közepes méretű bank bukott meg az Európai Bankhatóság (EBA) terhelési próbáján. A Diaro Economico című lisszaboni lap szerint a portugál bankok megfeleltek a teszten, a Financial Times Deutschland pedig arról írt, hogy német bank az idén nincs a bukottak között.

Az EBA az idén 91 európai bankot vizsgált, ezek a teljes eszközértéket tekintve az uniós bankágazat mintegy 65 százalékát fedik le. A stresszteszt néven ismert próbát már elvégezték, az eredményeket ismerik is az érintett bankok és hatóságok, az EBA azonban csak pénteken este hat órakor közli jelentését, vagyis az eredmények a hét utolsó tőzsdei kereskedési napjának végén, a nyugat-európai piacok zárása után kerülnek nyilvánosságra.

Tavaly ugyancsak 91 bankot vizsgáltak, akkor összesen hét banknak - öt spanyol, egy görög és egy német társaságnak - nem sikerült teljesítenie a követelményeket.

Az idén azt modellezik, hogy a bankok képesek lennének-e gazdasági visszaesés idején két éven keresztül öt százalék felett tartani az úgynevezett elsődleges alapvető (core tier 1) tőkéjüket.

Magyarországról az idén egyedül az OTP vett részt a tesztben, tavaly az OTP mellett az FHB is a vizsgált bankok között volt.