Hetvenöt titkos irat tűnt el egy román nukleáris kutatóintézetből

Vágólapra másolva!
Egy rutinellenőrzés során derült ki, hogy titkos dokumentumok tűntek el egy román nukleáris kutatóintézetből. Az eltűnt papírok között találhatók egyebek között a nukleáris üzemanyag gyártásának tesztelésére vonatkozó tervek és egyéb nukleáris kutatási anyagok.
Vágólapra másolva!

Hetvenöt titkos dokumentum tűnt el egy román nukleáris kutatóintézetből. A hatóságok vizsgálatot indítottak. A dokumentumok hiányára egy rutinellenőrzés nyomán derült fény - közölte hétfőn a Hotnews című román hírportál. Kiderült, hogy 1972 és 2002 között kibocsátott titkos iratokról van szó, amelyeket a Pitesti városban működő nukleáris kutatóintézetben őriztek.

Az eltűnt papírok között találhatók egyebek között a nukleáris üzemanyag gyártásának tesztelésére vonatkozó tervek és egyéb nukleáris kutatási anyagok.

Marin Ciocanescu, a kutatóintézet igazgatóhelyettese megerősítette a dokumentumok eltűnését, és közölte, hogy a hiányzó iratok nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra. Ennek ellenére a román belföldi titkosszolgálat is vizsgálatot indított, részleteket azonban az ügy titkosságára hivatkozva nem közöltek.

Romániában egy atomerőmű működik, az ország délkeleti részén lévő Cernavodán. Az erőmű építése 30 évvel ezelőtt kezdődött, az első blokk 1996-ban, a második pedig 2007-ben kezdte meg az áramtermelést. Az erőmű a román áramtermelés körülbelül ötödét biztosítja.