Új felfedezés ad reményt a krónikus térd- és hátfájósoknak

Vágólapra másolva!
A krónikus fájdalom szabályzásában szerepet játszó kulcsfontosságú gént azonosítottak brit kutatók. A felfedezésben az az izgalmas, hogy a gén kiiktatásával csak a krónikus fájdalom szűnt meg a kísérletek során, a hirtelen, akut - például sérülés miatti - fájdalom nem.
Vágólapra másolva!

A Cambridge-i Egyetem munkatársai megállapították, hogy a HCN2 jelű gén a fájdalomra érzékeny idegvégződésekben aktív. Peter McNaughton és kutatócsoportja feltételezte, hogy a HCN2 gén a fájdalomérző idegek elektromos aktivitását szabályozza, mert egy hozzá hasonló génről, a HCN4 jelűről már tudták korábban, hogy kulcsszerepet játszik a szívben az elektromos aktivitás ellenőrzésében.

A Science tudományos magazin legfrissebb számában megjelent tanulmányhoz olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyeknél hiányzott a HCN2 gén. Az egerek idegsejtjeit laboratóriumban elektromosan ingerelték, és azt vizsgálták, hogy miként reagálnak erre.

Ezt követően az állatokat is különböző típusú fájdalomingernek tették ki, és mérték a válaszreakciójukat. Megállapították, hogy a HCN2 gén nélküli egereknél nem jelentkezett a neuropátiás fájdalom, miközben az akut fájdalom megmaradt. Utóbbi azért nagyon fontos, mert ez a fájdalomtípus fontos jelzőszerepet játszik a testben, figyelmeztet a veszélyre, a sérülésekre. A neuropátiás fájdalmat meg kell különböztetni a gyulladás által kiváltott fájdalomtól is.

A neuropátiás fájdalom cukorbetegek végtagjaiban jelentkezik, illetve övsömör után és rákbetegek kemoterápiáját követően, de gyakran előfordul a gerinc alsó szakaszának fájdalmainál is. A felfedezésre alapozva a kutatók szerint célzott fájdalomcsillapítót lehet kifejleszteni, amely csak a neuropátiás fájdalmat csökkenti, köztük például az ízületi fájdalmakat és a fejfájást is.