Kína is elismerte az új líbiai kormányt

Vágólapra másolva!
Elismeri a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot Peking, a kínai külügyi szóvivő egy hete azt mondta, hogy Kína csak akkor ismeri el az új líbiai kormányt, ha a feltételek megértek rá.
Vágólapra másolva!

Kína hétfőn hivatalosan bejelentette: elismeri a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot, mint az ország kormányzó hatóságát és a líbiai nép képviselőjét - adta hírül a Hszinhua hírügynökség hétfőn, helyi idő szerint későn este.

Alig egy héttel korábban a kínai külügyi szóvivő azt közölte, hogy Peking majd csak a megfelelő időpontban, miután a feltételek megértek, fogja elismerni az ÁNT-t Líbia törvényes kormányának. Kína korábban több alkalommal is kapcsolatba lépett az akkor még líbiai ellenzék vezetőivel, de mindvégig ellenérzését fejezte ki a NATO beavatkozásával szemben.

Szeptember elején amerikai lapok a líbiai felkelőkre hivatkozva azt írták, hogy kínai vállalatok júliusban 200 millió dolláros fegyverügyletet ajánlottak a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőknek. A Globe and Mail és a New York Times is beszámolt arról, hogy a líbiai fővárosban, Tripoliban a kadhafisták elűzése után olyan dokumentumokra bukkantak a felkelők, amelyek arra utalnak, hogy kínai vállalatok a Líbia ellen foganatosított ENSZ-szankciók ellenére rakétavetőket, páncéltörő rakétákat és más fegyvereket ajánlottak fel eladásra Kadhafi erőinek.

Brüsszelben egy magas rangú NATO-tisztviselő nagyon valószínűtlennek tartotta a jelentések valóságtartalmát. A Líbia elleni fegyvereladási embargót felügyelő ENSZ-testület tagjai is arról számoltak be, hogy nem kaptak kínai fegyvereladásokra vonatkozó jelzéseket. Csiang Jü kínai külügyi szóvivő hétfőn közölte: Kadhafi képviselői idén júliusban Kínában jártak, hogy fegyvert vegyenek, de megállapodás nem született, és fegyvereket sem szállítottak.