Vágólapra másolva!
Buzsáky Ákos nélkül, de öt új, a Premier League-ből igazolt szerzeménnyel lépett pályára hétfőn a Newcastle United ellen a Queen's Park Rangers, amely jelenleg a legjobban áll az újoncok közül. A londoniakat a nyáron új, hosszú távra tervező tulajdonos vette meg: a maláj származású Tony Fernandes, aki egy ázsiai fapados légitársasággal kereste meg vagyonát.

A Premier League negyedik fordulójának zárómérkőzésén az újonc Queen's Park Rangers gól nélküli döntetlent játszott a Newcastle Uniteddel, ezzel 11. helyen áll a tabellán. Buzsáky Ákos nem lépett pályára, hat olyan futballista viszont igen, aki az átigazolási időszak utolsó napjaiban érkezett, és ezen a meccsen debütált. Mindannyian az új tulajdonos érkezése után írtak alá, és egy kivétellel mindannyian rendelkeznek élvonalbeli rutinnal.

Az ázsiai levegő ura

A fő részvényes augusztus 11-ig az olasz Flavio Briatore volt, aki 2007 augusztusában vásárolta meg az egyesület kétharmadát Bernie Ecclestone-nal közösen. Az elsősorban a Forma 1-ből ismert két multimilliomos mellé később az indiai Laksmi Mittal is beszállt, ezzel a QPR az angol másodosztály leggazdagabb egyesülete lett, azonban a tulajok, a pletykák szerint elsősorban Ecclestone, túlságosan is beleszóltak a szakmai munkába. Alighanem ezért is lehetett a csapatnak 2007 és 2010 között öt edzője, köztük a jelenleg a Videotont irányító Paulo Sousa.

Tavaly Neil Warnock került a kispadra, aki felvezette az együttest az élvonalba, miközben a tulajdonosi kör is megváltozott: előbb Briatore szállt ki, majd augusztus 11-én Ecclestone is eladta részvényeit, a fő tulajdonos így a maláj származású Tony Fernandes lett.

A 47 éves üzletember a QPR részvényeinek 66 százalékát vette meg, ezzel ő lett az egyesület elnöke is. Fernandes a legnagyobb ázsiai fapados légitársaság, az AirAsia elindításával szerezte a vagyonát: a céget tíz éve hozta létre, akkoriban sokan őrültnek gondolták, amiért kevéssel a szeptember 11-i események után ilyen vállalkozásba fogott. Fernandes azonban sikeresen másolta az egyik legismertebb hasonló cég, az Ázsiában addig ismeretlen RyanAir üzletpolitikáját. Fernandes magánvagyonát 2010-ben 330 millió dollárra becsülték.

A sport mindig is érdekelte: 2009-ben a Délkelet-ázsiai Kosárlabda Liga (ABL) elnöke lett, ezen kívül ő vezeti a Forma-1-es Team Lotus-csapatot - alighanem innen az ismeretsége Ecclestone-nal. (Az F1-ben két Lotus istálló is fut jelenleg, Fernandes autóiban Jarno Trulli és Heikki Kovalainen versenyez.) Az angol futballba először a West Ham Uniteden keresztül szeretett volna beszállni, állítólag kétszer is ajánlatot tett a klubért, de mindkétszer visszautasították. Ezt követően kezdte el érdekelni a QPR, amelyhez kötődik is valamilyen szinten, hiszen elmondása szerint életében először a Loftus Roadon volt futballmeccsen, olyan klublegendákat látott, mint Stan Bowles és Gary Francis. Az 1970-es évek végétől egészen 1989-ig ugyanis Londonban élt, 1987-ben végzett a Londoni Gazdasági Iskolán, majd egy ideig a Virgin Recordsnál dolgozott mint pénzügyi szakember.

Forrás: AFP/Glin Kirk

Nem jó, ha minden focista kedves

Mielőtt augusztusban megvette volna a QPR-t, az egyesület nem volt túlságosan aktív a játékospiacon, a drukkerek kicsit aggódtak is, hogy a csapat nem lesz elég erős a Premier League-hez. Az első fordulóban a Boltontól hazai pályán elszenvedett 4-0-s vereség igazolta a félelmeket, igaz, ezt az Everton otthonában aratott győzelem követte. Az átigazolási időszak utolsó hetében aztán alaposan belehúzott az egyesület, hat új játékos érkezett, majd mindegyikük az élvonalból.

Csupán a Newcastle-tól megszerzett Joey Bartonért nem kellett fizetni, de a többiek sem kerültek túl sokba. A legdrágább Shaun Wright-Phillips volt, akiért 4,5 millió eurót adtak a Manchester Citynek. Az arsenalos Armand Traoré 1,3, a sunderlandi Anton Ferdinand és az Aston Villától megvett Luke Young egyaránt 1,1 millió euróba került, a másodosztályú Southamptontól pedig Jason Puncheon érkezett kölcsönbe.

Forrás: AFP/Carl de Souza

Utóbbi csereként állt be a Newcastle ellen, a többiek pedig mind kezdők voltak, Barton ráadásul a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Az ő megszerzését mind Warnock, mind Fernandes nagy fogásnak tartja. "Szükségünk volt valakire, aki igazi vezéregyéniség, Barton tökéletesen megfelel ennek a kategóriának" - mondta az edző, a tulajdonos pedig a Guardiannek adott nyilatkozatában kijelentette: "Kellenek a győztes típusok, ha minden focista passzív és kedves, az nem jó."

Fernandes ebben az interjúban beszélt David Beckhamről is, akinek a szerződése az ősszel lejár a Los Angeles Galaxynél, ennek megfelelően folyamatosan arról pletykálnak, hogy visszatérhet Angliába. "Maximálisan rajta vagyunk a megszerzésén. Kedvelem őt, úgy vélem, beleillik a csapatba, a többit pedig majd meglátjuk" - mondta az üzletember, aki hosszú távra tervez a QPR-nál: "Ebben a szezonban az a legfontosabb, hogy elkerüljük a kiesést. Nem az a lényeg, hogy kiket igazolunk, hanem az, hogy mit építünk: az akadémia, az edzőpályák, az infrastruktúra. Az üzenetem a következő: nem tudom, meddig tudok jutni ezzel a klubbal, de mindent megteszek azért, hogy minél messzebbre sikerüljön."

www.global-soccer.eu