Rövid ideig hathat csak forintot is segítő jegybanki összefogás

Euro, Euró, svájci frank, dollár, deviza, valuta, árfolyam, gazdasági válság, krízis, Orbán Viktor, Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Csütörtökön több forinttal lett olcsóbb az euró, a dollár és a svájci frank hosszabb gyengülés után, miután a világ legnagyobb jegybankjai közös fellépés mellett döntöttek. A pénzpiaci szakértők szerint azonban ez csak rövid távon ható nyugtató, a világgazdaságban az európai adósságválság, Magyarországon a végtörlesztések miatti bizonytalanság továbbra sem tűnt el.
Vágólapra másolva!

Megakasztották a forint gyengülését az elmúlt napok hírei, múlt pénteken még 276 forintnál volt az euró és 228 forint körül a svájci frank, majd előbbi 288, utóbbi 239 forint fölé drágult többek közt a hazai bankrendszer megterhelésével járó fix összegű, rögzített árfolyamú végtörlesztés kormányzati tervére. A forintot a hazai hírek mellett az euróválság újabb hulláma is gyengítette.

Múlt pénteken Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a devizahitelek végtörlesztésének lehetőségét nyitnák meg rögzített árfolyamon, a svájci frank esetében 180, az euró esetén 250 forintnál. A lépés jelentős terhet jelentene a bankok számára, mivel a visszaváltáskori árfolyamtól vett különbséget a bankoknak kéne állnia.

Önmagában ez a lépés többek közt a végtörlesztők számától függően több százmilliárdos terhet róhat a bankokra, amely rontaná a pénzügyi helyzetüket. Az ország kockázati besorolását mutató cds (csőd esetére kötött biztosítás felára) a Lázár-féle bejelentés előtt 415 pont körül volt, csütörtökön pedig már 470 pontnál. A megemelkedő kockázati felár megjelenik a hazai kamatokban is, ami a hazai befektetési eszközök megítélését rontja. Több nagy pénzügyi intézmény jelezte, hogy a végtörlesztési terv aggodalmakra adhat okot.

Ezt mutatja a magyar állampapírpiac is, a befektetők igyekeztek megszabadulni a hazai kötvényektől, amely a forint árfolyamát éves csúcsra emelte az euróval szemben szerdán.

Lépnek a jegybankok

A forint gyengülését csütürtökön két jegybanki bejelentés is ellensúlyozta. Csütörtökön a svájci jegybank 0 százalék körüli szinten tartotta az alapkamatot, és közölte, hogy kitart azon terve mellett, hogy 1,2 frankon tartja az euró árfolyamát. A hírre némileg gyengült a svájci frank.

A 2008-2009-es válság óta nem látott összefogást jelentett be szintén csütörtökön az Európai Központi Bank, amely az amerikai, a brit, a svájci és a japán jegybankkal közösen egy három lépésből álló sorozatot jelentett be. Október és december között három alkalommal fogják a nagy jegybankok együttesen dollár kínálatát növelni, amellyel a megbízhatónak tartott amerikai fizetőeszközzel látják el a görög válság miatt meggyengült európai bankokat. Ez gyengítette a dollárt az euróval szemben, öt forintos eurógyengülést is előidézve.

Korábban európai adósságválság kezeléséből a legnagyobb fejlődő országok is igyekeznek kivenni a részüket, erről még kedd beszélt a brazil pénzügyminiszter. Guido Mantega szerint a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) képviselői jövő héten összeülnek és többek között az európai adósságválságról tárgyalnak. Egy brazil gazdasági lap szerint euróban vezetett kötvények vásárlásáról dönthetnek. A kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao azonabn azt mondta, hogy Kína "bátor lépésekért" cserébe fektetne csak több pénzt Európába.

Rövid ideig hat

Saághy Pál, az Equilor elemzője szerint a dollárgyengítő hatású bejelentésnek csak rövid ideig lesz hatása, később új hírek fogják mozgatni a piacot. Az árfolyammozgás nem volt különösen nagy mértékű szerinte, mivel a lépés sem olyan horderejű, mint amilyen az amerikai jegybank 2008 óta megvalósított eddigi két élénkítő csomagja volt.

Reseterits József, a Raiffeisen Bank devizakereskedője szerint megnyugtató hírek érkeztek ugyan, amely segítségével a forint némileg javított a megelőző napok esése után. A szakértő elmondása szerint olyan pletykák is vannak a piacon, hogy az amerikai jegybank egy újabb dollárkínálat-növelő lépésre szánhatja el magát a gazdaság élénkítésére. Reseterits József szerint a jegybankok élénkítő lépései "kitarthatnak egy ideig, de nem a végsőkig". Elmondása szerint az alapgondok, így az európai, azon belül is a görög adósságválság problémája továbbra is fennmaradt.