Orbán már törlesztette ötmilliós frankhitelét

Orbán Viktor csípős kérdésekre számít az induló parlamenti szezon előkészítő tárgyalásain
Vágólapra másolva!
Két hónapja fizette vissza frankhitelét Orbán Viktor miniszterelnök - derül ki a Blikknek adott interjújából. Orbán szerint minden képviselőnek joga lesz élni a 180 forintos végtörlesztés lehetőségével, a kormány pedig a fiókban őrzi a terveket arra az esetre, ha a bankok nemzetközi bíróságon lendülnének ellentámadásba.
Vágólapra másolva!

Ötmillió forintos svájci frankhitele volt Orbán Viktor miniszterelnöknek, de két hónappal ezelőtt visszafizette az egészet - derül ki a Blikk honlapján szombaton megjelent interjúból. A kormányfő a bulvárlapnak azt mondta, hogy "már tisztán áll az Úr előtt", mert végtörlesztette frankban felvett tartozását. "Körülbelül két hónappal ezelőtt én kiszálltam" - mondta, hozzátéve, hogy a hitel egy részét már korábban törlesztette, most pedig a maradékot is kifizette, svájci frankban.

Bár ő maga még frankban fizette vissza az adósságát, Orbán az interjúban védelmébe vette azokat a parlamenti képviselőket, akik a jövőben élni szeretnének a 180 forintos frankárfolyamon lehetővé tett végtörlesztéssel. A miniszterelnök szerint a képviselőknek is joga lesz kedvezményesen, egy összegben megszabadulni az adósságuktól. Mesterházy Attila MSZP-elnök korábban azt javasolta, hogy zárják ki a képviselőket a végtörlesztés lehetőségéből, és Lázár János fideszes frakcióvezető is támogatta az ötletet. Orbán ugyanakkor az interjúban azt mondta, hogy szerinte a képviselőket "semmiféle előjog ne illesse meg, de hátrány se érje őket".

Arra a kérdésre, hogy miért csak a lakáshitelesek élhetnek a kormány által lehetővé tett végtörlesztéssel, a kormányfő azt mondta, hogy "először azokon kell segíteni, akik a legnagyobb bajban vannak". Nem zárta ki ugyanakkor, hogy "később" a többiekre, például az autójukra frankhitelt felvevőkre is vonatkozhat a kedvezmény, de semmi konkrétumot nem mondott arról, hogy ezt mikor, milyen feltételekkel tervezik.

Orbán megismételte, a kormány készül rá, hogy a bankok esetleg bíróságon támadják meg a végtörlesztés lehetőségét: "Az összes hazai és nemzetközi küzdelmet vállaljuk a bankokkal és a politikai tényezőkkel is" - mondta. Azt állította, hogy az esetleges perek esetére rendelkeznek "második és harmadik védelmi vonallal is", megvan a fiókban a megoldás, amelyet akkor vesznek elő, ha nemzetközi bíróság tiltja be a 180 forintos árfolyamon előírt végtörlesztést. Hogy mik ezek a tartalék tervek, azt nem árulta el.

Leépítés és költségtérítés

Orbánt az interjúban a központi közigazgatás tömeges leépítéséről is kérdezték, de a miniszterelnök nem mondott konkrét számot arról, hogy pontosan hány embert fognak elbocsátani. Azt mondta, hogy "sokak munkája lett és lesz felesleges" a közigazgatásban, de a parlament dönti majd el, hogy mekkora lesz a leépítés. Azt ígérte, hogy az elbocsátott dolgozók újrafoglalkoztatását járulékkedvezményekkel fogják segíteni.

Beszélt a képviselői költségtérítésről is, amelyet legutóbb Lázár János fideszes frakcióvezető próbált megreformálni (erről itt olvashat bővebben). Orbán azt mondta, támogatja a rendszer átláthatóvá tételét, és szeretné, ha az emberek megtudnák, mennyit keres egy képviselő vagy kormánytisztviselő az átlaghoz képest. Orbán szerint a közszférában minden bért a magyar átlag bizonyos százalékában kell meghatározni.

A Facebookon is üzent
Orbán szombaton Facebook-oldalán is videoüzenettel jelentkezett, amelyben a parlament előtt álló őszi kihívásokról és a devizahitelesek megsegítéséről beszélt. A miniszterelnök itt sem árult el részleteket a kormány terveiről, de azt mondta, senkit sem hagynak az út szélén, és megvédi a lakáshiteleseket az eurozóna válságától. Orbán arra kérte az embereket, hogy kísérjék figyelemmel a parlamenti vitákat: "Segítsenek bennünket, segítsenek engem abban, hogy ezeket a vitákat sikerrel vívhassuk meg" - kérte.