Megvizsgálták az eddigi legidősebb ember génjeit

Vágólapra másolva!
A W115 kódjelű, 115 éves korában elhunyt hölgy koraszülöttként jött a világra, de hosszú és egészséges élete volt. 100 éves korában emlőrák miatt kezelték, de az öregkori szellemi leépülés semmilyen jelét nem mutatta haláláig.
Vágólapra másolva!

A matuzsálemi kort megért hölgy olyan genetikai adottságokkal rendelkezett, amelyek megvédték az időskori szellemi leépüléstől (demenciától). Genetikai állományának jellemzőit az Amerikai Humángenetikai Társaság Montrealban rendezett éves konferenciáján mutatták be.

Az emberi genetikai állományt (humán genomot) több mint tíz évvel ezelőtt írták le először. Azóta néhány száz ember genomját elemezték részletesen, közöttük a W115-ként emlegetett hölgy (akinek valódi identitását titokban tartják) a legidősebb.

Henne Holstege, az amszterdami VU Egyetem Orvosi Központ Klinikai Genetikai tanszékének kutatója azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a W115 genomjának vizsgálata során ritka genetikai mintázatokat fedeztek fel. Ezek pontos szerepét egyelőre nem ismerik, de feltételezik, hogy szerepük van a demencia és más időskori betegségek elleni védelemben.

W115 koraszülöttként jött a világra, és kevés remény volt rá, hogy életben marad. Ennek ellenére hosszú és egészséges élete volt. 100 éves korában emlőrák miatt kezelték, és végül gyomorrákban halt meg.

Egy 113 éves korában végzett, mentális képességeket vizsgáló teszten olyan eredményeket ért el, mint egy 60-75éves nő. Halála előtt beleegyezett, hogy testét orvosi kutatásokhoz felhasználják, így az orvosok nem csak génjeit, de különböző szerveit, köztük az agyát is tanulmányozhatták. A boncolás során az orvosok sem a demencia, sem a szív- és érrendszer károsodásának jeleit nem tapasztalták.

W115 genetikai állományát most más kutatók számára is elérhetővé teszik.