A polgárőrtörvényről vitáznak a parlamentben

Vágólapra másolva!
A képviselők megtárgyalják az igazságszolgáltatási reformhoz, valamint a  korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről szóló előterjesztéshez érkezett módosító indítványokat is.
Vágólapra másolva!

Több törvényjavaslat részletes vitája is szerepel az országgyűlés keddi napirendjén. A napirend előtti felszólalások után először a két a katonai titkosszolgálat egyesüléséről szóló törvényjavaslat általános vitája következik, majd a képviselők megtárgyalják az új polgárőrségi törvény tervezetét.

Eszerint a polgárőrségek akkor kezdhetik meg működésüket, ha az illetékes rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást kötöttek, illetve ha tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek. A kormányjavaslat alapján a polgárőrök a jövőben országosan egységes formaruhát viselnének.

Ezután a képviselők megvitatják a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről szóló előterjesztéshez és a mozgóképtörvényhez érkezett módosító javaslatokat, valamint azokat a képviselői indítványokat is, amelyek a bírósági és az ügyészségi törvények kormány által javasolt szövegén változtatnának.

A kormány tervei szerint elválik egymástól a Kúria (a mai Legfelsőbb Bíróság) és a bírói igazgatási szerv vezetőjének a személye. A megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéhez kerülnének, akit a parlament választana kétharmados többséggel a bírók közül.

Az ügyészségi törvény tervezete szerint a legfőbb ügyész részt vehetne a Kúria ülésein, kiemelt ügyekben pedig eldöntheti, hogy melyik bíróságon emel vádat. Változnának a katonai büntetőeljárásban az ügyészség hatáskörére és illetékességére vonatkozó szabályok is, miután a katonai ügyészségek 2012. január 1-jén megszűnnek, illetve az egységes ügyészi szervezetbe integrálódnak.