Nem tudja a Fidesz egyedül megoldani a problémákat - külföldi lapok az IMF-tárgyalásról

Vágólapra másolva!
A Die Welt szerint az eladósodottság miatt Magyarország a kontinens keleti felének pénzügyileg legveszélyeztetettebb állama.
Vágólapra másolva!

A kelet-európai tőkepiacokra átterjedő pénzügyi válsággal foglalkozó írását nagyrészt a magyarországi helyzetnek szentelte szombati számában a Die Welt. A cikk a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások megkezedéséről szóló bejelentésről azt írta, hogy Magyarország megegyezésre törekszik ugyan a hitelezőkkel, de nem hajlandó további költségvetési megszorításokra. (Az IMF-fel való kapcsolatfelvételről itt és itt olvashat részletesen.)

A Die Weltben megjelent cikk szerzője, Daniel Eckert szerint az eladósodottság miatt Magyarország a kontinens keleti felének pénzügyileg legveszélyeztetettebb állama. A Le Monde francia napilap szombaton azt írta, hogy "Orbán Viktor 180 fokos irányt váltott" azzal, hogy a kormány az IMF-hez fordult. A cikkszerző, Joelle Stolz megemlítette, hogy a nemzetközi sajtóban egyre több negatív kommentár jelenik meg Magyarországról és Orbán másfél év után először saját pártja parlamenti frakciójával is szembeszállt az egyszerűsített vállallkozói adó (eva) miatt. (Az eváról szóló vitáról itt olvashat részletesen.)

A Der Standard című osztrák napilap szombati száma is foglalkozott a magyar kormány lépésével. Az újság szerint az üres kasszák Canossa-járásra kényszerítették Orbán Viktort az IMF-fel kapcsolatban. "Ha Orbán maga is hiszi, amit mond, akkor a valóság megtagadásának előrehaladott stádiumáról van szó. Ha be akarja csapni a lakosságot, akkor a tűzzel játszik" - írta a Der Standard, amelynek cikke szerint a Fidesz a kétharmados többségtől függetlenül nem tudja egyedül megoldani a hatalmas gazdasági problémákat.