Problémásnak látja a magyar helyzetet a francia külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát szilárdítja meg az új magyar alkotmány Alain Juppé szerint. A francia külügyminiszter úgy véli, hogy "problémás a helyzet Magyarországon", és felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen az uniós alapértékek védelme érdekében. A magyar Külügyminisztérium visszautasította Juppé kijelentéseit.
Vágólapra másolva!

"Problémás a helyzet ma Magyarországon", ahol új alkotmány lépett életbe, konszolidálva Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök hatalmát - jelentette ki Alain Juppé külügyminiszter a francia állami televízió 1-es csatornájának nyilatkozva.

"Az Európai Bizottság feladata ellenőrizni, hogy az új alkotmány szövegei tiszteletben tartják-e az Európai Unió országainak közös értékeit, vagyis a jogállamiságot, valamint a demokratikus alapértékeket" - fűzte hozzá Alain Juppé, aki más külpolitikai kérdésekről, egyebek között Iránról is beszélt hétfő reggeli televíziós nyilatkozatában.

"Mára problémák merültek fel, és mi arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, tegye meg a szükséges kezdeményezéseket annak érdekében, hogy ezeket az alapelveket tiszteletben tartsák mindenütt, beleértve Magyarországot is" - tette hozzá a francia diplomácia vezetője.

Hétfőn a francia külügyminisztérium már csatlakozott az új magyar alkotmány egyes rendelkezései miatt aggódó Európai Bizottsághoz. "Tiszteletben kell tartani az alapvető szabadságjogokat védelmező uniós jogot, amelyet minden tagállam elfogad" - jelentette ki Bernard Valero, a francia külügyminisztérium szóvivője. Mint mondta, az Európai Bizottság feladata felmérni, hogy a magyar alkotmány módosításai összeegyeztethetők-e az európai szerződésekkel.

A közelmúltban Magyarország már figyelmeztető levelet kapott az Európai Bizottság elnökétől, de aggodalmát fejezte ki a változások miatt az amerikai külügyminiszter is. Sőt a magyar Külügyminisztérium egyik magas rangú vezetője azt is elárulta egy interjúban, hogy a diplomatáknak gyakran kell magyarázkodniuk.