Csehországtól kért menedékjogot Timosenko férje

Vágólapra másolva!
A jelenleg hétéves börtönbüntetését töltő Julija Timosenko volt ukrán kormányfő férje politikai menedékjogot kért Csehországban. Egy éve Prága a Timosenko-kormány egykori gazdasági miniszterének adott politikai menedékjogot, ami miatt diplomáciai konfliktus keletkezett a két ország között.
Vágólapra másolva!

Politikai menedékjogot kért Csehországban a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko férje - közölte a BBC egy prágai kormányzati forrásra hivatkozva.

A cseh Pravo újság úgy tudja, hogy Olekszandr Timosenko tavaly év végén fordult Csehországhoz segítségért, de ügyében még nem született döntés. A lap szerint a 51 éves üzletembernek jó esélye van arra, hogy teljesítik a kérését.

Julija Timosenkót tavaly októberben ítélte a bíróság hétéves börtönbüntetésre, a főügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen orosz-ukrán gázárszerződések miatt. A volt kormányfő őrizetbe vételét és elítélését bírálta az Egyesült Államok és az Európai Unió, amely szerint az ítélet mögött politikai szándékok álltak.

Egy évvel korábban Prága Bohdan Danyisilinnek, a Timosenko-kormány egykori gazdasági miniszterének adott politikai menedékjogot, ami miatt diplomáciai konfliktus keletkezett a két ország között, két cseh diplomatát kémkedés vádjával kiutasítottak Kijevből.

Olekszandr Timosenko soha sem volt aktív résztvevője az ukrán köz-, illetve politikai életnek. Tavaly augusztus óta jelenik meg a nyilvánosság előtt, amióta a feleségét őrizetbe vették - írja a Právo. A lap szerint nem kizárt, hogy volt kormányfő ellen újra megindított eljárásban a hatóságok figyelme a férjre is kiterjed.