A Malév-csődről és az e-cigiről is vitáztak a parlamentben

Események

parlament, országgyűlés, ülésterem
Vágólapra másolva!
Lázár János napirend előtt ajánlott ötpárti tárgyalásokat a párttörvényről és a választási eljárásról. A parlament ülésén még mindig slágerkérdés volt, hogy meg lehet-e élni 47 ezer forintból, de visszatérő motívumként jelent meg a komáromi Nokia-gyár tömeges leépítése is. A hétfői ülésen először szólalt fel Németh Lászlóné, aki szerint ő nem felelős a Maláv csődjéért. Tudósítás percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül49 bejegyzés
13:30
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Gesztusokkal kezd a parlament

Várhatóan három határozati javaslat napirendre vételével kezdődik az Országgyűlés hétföi ülése. Ezek közül az egyikben litván, míg egy másikban lengyel civileknek és politikusoknak, köztük például Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek mondhat köszönetet, amiért különböző formákban kiálltak Magyarország mellett a nemzetközi vitákban. A harmadik javaslat a Magyarország és Németország közötti együttműködési és partneri szerződés huszadik évfordulójáról emlékezne meg. A javaslatok tárgyalásához el kell térni a házszabálytól, amit csak a képviselők négyötödének támogatásával helehet megtenni.

13:35
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Rábólintanak a pénzügyi paktumra

A parlament hétfőn határozatban adhat felhatalmazást a kormánynak az európai pénzügyi paktum aláírására. Orbán Viktor miniszterelnök egy héttel ezelőtti napirend előtti felszólalásában támogatást kért az európai pénzügyi paktumról szóló javaslathoz, mert szerinte a paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára. A javaslatot az MSZP is támogatta, míg a Jobbik és az LMP fenntartásokat fogalmazott meg. A gazdasági bizottság a múlt héten leszavazta a javaslathoz benyújtott ellenzéki módosítókat.

13:40
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Ismét csúszik a trafiktörvény

A napirend szerint hétfőn szavaznának a dohánykereskedelem állami felügyelet alá vételről szóló. A Lázár János fideszes frakcióvezető által is jegyzett javaslat zárószavazása már a parlament múlt heti napirendjén is szerepelt, de a Fidesz akkor a döntés elhalasztását kérte. Várhatóan most is elhalasztják a törvényjavaslat országgyűlési zárószavazását - derült ki az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén. A bizottság ugyanis - 19 igen szavazattal 5 nem ellenében - támogatta a javaslathoz érkezett zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be.

Ezek után kért szót ügyrendi kérdésben a fideszes Vas Imre, aki jelezte, hogy a zárószavazás elhalasztását kérik. Arra hivatkozott, hogy ki akarják kérni az Európai Unió véleményét, amelytől függően akár további zárószavazás előtti módosító indítványokat is benyújthatnak. Az eredeti elképzelés szerint a dohány-kiskereskedelem joga kizárólagosan az államé lenne, a dohánytermékeket pedig csak meghatározott számú, koncessziós szerződés alapján működő trafik árulhatná. Ez hat-hétezer értékesítési helyet jelentene.

13:45
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Megkezdődik a fegyvertörvény vitája

A képviselők várhatóan az esti órákban elkezdhetik a fegyvertartás szabályain lazító kormánypárti javaslat tárgyalását. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából: a korábbi tiltás feloldását kezdeményezve engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot.

13:50
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Bemutatkozik a legfrissebb képviselő

"Mikor fog végre Orbán Viktor kormánya munkahelyeket teremteni a munkahelyek szisztematikus, részben szándékosságból, részben dilettantizmusból fakadó megszüntetése helyett?" - ezzel a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek címzett, hosszú című interpellációval mutatkozik be a parlamentben Szél Bernadett, az LMP új képviselője, aki a múlt héten foglalta el a lemondott Kaufer Virág mandátumát.

"Egyszer volt nyugdíjasok, egyszer volt kedvezménye!" címmel aggódik az idősekért a szocialista Tóth Csaba, az interpelláció címzetje szintén Matolcsy. A jobbikos Varga Géza a miniszterelnöktől szeretné megkérdezni, hogy "a Föld még mindig nem lehet azé, aki megműveli?" Az interpelláció alcíme: "avagy a nyékládházai gazdák esete a joggal és az attól elvált igazsággal".

13:55
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Lázár: Májusra csúszhat a trafiktörvény

Májusra érkezhet meg Brüsszel véleménye a magyar dohány-kiskereskedelmi törvényjavaslatról - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, a kormánypárti frakció ülése után elmondta. Lázár szerint készek az uniós vitára az indítványról, amely állami monopóliummá nyilvánítaná a dohánytermékek kiskereskedelmét. A frakcióvezető szerint hétfőn minden zárószavazás előtti módosító indítványról dönt a parlament, de magát a zárószavazást csak akkor tartják meg, ha megérkezett az EU véleménye. A koncessziós eljárások így nyáron indulhatnak, a trafikhálózat pedig 2013. január 1-jére létrejöhet. A frakcióvezető hozzátette, felmerült annak lehetősége, hogy totót és lottót, valamint égetett szeszt is árusíthassanak ezekben az üzletekben - amelyeknek nemzeti dohánybolt lesz a nevük -, erről azonban még nem született döntés. (MTI)

14:00
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Lassan gyülekeznek a képviselők

Napirend szerint épp most kellene elkezdődnie az ülésnek, de egyelőre csak a képviselők negyede van a teremben. Még nincs a helyén Kövér László házelnök sem.

14:05
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Megérkezett Kövér László

A házelnök megkocogtatta a csengőt, vagyis kezdődik az ülés. Ennek ellenére a képviselőknek csak körülbelül a fele van jelen a teremben.

14:08
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Szakadék a valóság és a Fidesz közt

Miért gondolja a kormány, hogy 47 ezer forintból is meg lehet élni? - kérdezte napirend előtti felszólalásában Volner János, a Jobbik képviselője, aki szerint ez a kijelentés kiverte a biztosítékot a magyar társadalomban. Volner szerint a fideszes Zsiga Marcell naponta keres ennyit, kijelentése pedig azt jelzi: tovább nyílik a szakadék és a valóság és a kormánypártok közt. A képviselő arra emlékeztetett, hogy a fagyhaláltól ma már csak egyes önkormányzatok és önkéntes jóakarók mentik meg a szegényeket. Volner támadta az egykulcsos adórendszert is, amely szerinte a legszegényebbeket sújtja leginkább, és növeli a társadalmi különbségeket.

Fotó: Nagy Attila [origo]

14:12
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lehet megélni 47 ezer forintból

A kormánypárti képviselők tisztában vannak a valósággal - válaszolt Czomba Sándor munkaügyi államtitkár, aki szerint soha senki nem állította, hogy 47 ezer forintból jól meg lehet élni. Az államtitkár idézte Matolcsyt, aki azt mondta: a 47 ezer forintos közmunkás bér a szerény, de tisztes megélhetés vezeti a jelenleg segélyből élőket. Czomba a korábbi kormányzásuk miatt támadta az MSZP-t, amelynek képviselői 47 ezer forintot küldtek Matolcsynak, a Jobbiknak pedig statisztikai adatokat sorolt arról, hányan kaptak segélyt, illetve vettek részt a közfoglalkoztatásban. "Tudjuk, hogy nem lehet 47 ezer forintból megélni, de 28 500-ból különösen nem lehet" - mondta az államtitkár, akinek beszédét folyamatosan ellenzéki bekiabálások zavarták.

Fotó: Nagy Attila [origo]

14:18
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Kövér az MSZP-seket fegyelmezi

Kövér László az MSZP-s képviselőket figyelmeztette, amiért szerinte "kulturálatlan módon beleóbégatnak" az államtitkár mondanivalójába.

14:21
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

A budapesti kisgazdákat támadja az LMP

A kormány elárulta a vidéken élőket - mondta napirend előtt az LMP-s Szabó Rebeka, aki szerint megbocsáthatatlan, amit a kormány vidékfejlesztés helyett művel. A képviselő szerint hiába készült jó program, a nagyüzemi agrárlobbi győzött, ezért küldték el Ángyán József államtitkárt és az alatta dolgozó szakembereket a minisztériumból. Szabó felrótta a kormánynak azt is, hogy a földbérleti pályázatok elriasztják a gazdálkodókat, és "budapesti kisgazdák" kezére adják az állami földeket. "Nem lehet egyszerre fél megyényi nagybirtokokat teremteni és előnyt biztosítani a kistermelőknek is" - mondta a képviselő, aki gyávasággal vádolta a kormánypártokat.

Fotó: Nagy Attila [origo]

14:25
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

"Látom az igyekvő elkötelezettséget"

"Látom az igyekvő elkötelezettséget, hogy megpróbál eligazodni a magyar vidék gondjaiban, de egy budapesti párt budapesti képviselője számára ez nem egyszerű" - reagált Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki azt ajánlotta a képviselőnek, hogy járja a vidéket és ismerje meg azt. "Mi a családi gazdaságok megerősítésén dolgozunk" - mondta a miniszter, aki szerint a közelmúlban is kötöttek 20-30 hektáros bérleti szerződéseket családi gazdálkodókkal. Fazekas szerint a földtörvény módosítása, az élelmiszerbiztonság és az alkalmi munkavállalás szabályainak megváltoztatása is a magyar mezőgazdaságot segíti.

Fotó: Nagy Attila [origo]

14:29
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Méltóságukban sértett cukorbetegek

A kormány mindig a kiszolgáltatottak rovására igyekszik támogatni a tehetősebbeket - jelentette ki Nemény András, az MSZP képviselője, aki szerint a kabinet átlépett egy határt, amikor emberi méltóságában sértett meg 800 ezer cukorbeteget. Egy rendelet szerint ugyanis a betegek csak akkor kaphatnak ingyen jó minőségű inzulint, ha évente kétszer megfelelő vércukorszintet tudnak produkálni. A képviselő - aki maga is cukorbeteg - azt mondta: lehetetlen folyamatosan a megfelelő szinten tartani a cukorszintet, sőt, idősebbeknél nem is ajánlott. "Nem igaz, hogy aki cukorbeteg, az annyit is ér!" - mondta Nemény.

14:34
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

"Felháborító politikai riogatás"

Szócska Miklós egészségügyi állatitkár felháborító politikai riogatásnak nevezte a szocialista képviselő állításait. Szócska szerint a kormány nagyon sokat tett a cukorbetegekért, de szerinte mindenki tudja, hogy az egészségügyben sok a "hatékonysági tartalék", és meg kellene dícsérni őket, hogy érvényt szereznek egy 1997 óta érvényes jogszabálynak, amely előírja a betegek együttműködését. "Ha egy terápia sikertelen, akkor lépjünk tovább, keressünk valami mást" - indokolta a rendeletet az államtitkár

14:40
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki végtörlesztörlesztőket támadja a KDNP

A devizahitelek végtörlesztésének pozitív hatásait ecsetelte a KDNP-s Stágel Bence, aki szerint sajnálatos, hogy sem az LMP, sem az MSZP nem támogatta az erről szóló jogszabályt. A képviselő azon élcelődött, hogy a két párt soraiban ülnek olyan képviselők, akik nemmel szavaztak, majd maguk igénybe vették a végtörlesztés lehetőségét. "Ez az ellenzéki hitelesség?" - támadta az ellenzéki képviselőket Stágel, aki statisztikai adatokkal igyekezett alátámasztani a végtörlesztés sikerét.

14:43
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Használhat-e Bill Gates iPadet?

A kormány reakciójaként Rétvári Bence államtitkár is a végtörlesztéssel élő ellenzéki képviselőket támadta, mert azok nem egyformán gondolkodnak otthon és a parlamentben. Legyenek egy kicsit következetesek, legyenek bátrak - mondta Rétvári, aki azt várná, hogy az ellenzék is ismerje el, vannak helyes lépései a kormánynak, mert jelenlegi magatartásuk olyan, mintha Bill Gates, a Microsoft tulajdonosa iPadet használna.

Fotó: Nagy Attila [origo]

14:46
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Lázár az ellenzéki javaslatokról tárgyalna

A választójogi reform szükségességét elismerte minden párt - mondta Lázár János, aki szerint az ellenzéki pártok csak rövidtávú megfontolások alapján utasították el az ő javaslatukat. A Fidesz frakcióvezetője arra emlékeztett, hogy ebben az évben szükség lesz egy új választási eljárási törvényre, illetve egy párt- és kampányfinanszírozási törvényre is, amelyeket Lázár ötpárti egyeztetéseken szeretne megalkotni. "Tudjuk, hogy az önök fiókjaiban ott vannak a válaszok a részletkérdésekre" - mondta Lázár, aki szerint a pártok működését is újra kellene gondolni 20 év után. A frakcióvezető szerint a legkényesebb kérdés a pártfinanszírozás, és a Fidesz kész akár az MSZP, akár az LMP törvényjavaslatáról tárgyalni, mert álláspontjaik sokkal közelebb állnak, mint azt bárki gondolná.

14:53
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Lázár Rogán Antallal egyeztet - kép

Fotó: Nagy Attila [origo]

14:56
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Képviselő is lehet miniszteri biztos

Nem összeférhetetlen, hogy Mihalovics Péter fideszes képviselő egyben miniszteri biztosként is folgozik - jelentette be a mentelmi bizottság állásfoglalását a szocialista Göndör István.

14:58
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Jöhetnek a határozati javaslatok

293 igen 29 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés, hogy a házszabálytól eltérve tárgyaljanak három határozati javaslatot: az egyikben litván, míg egy másikban lengyel civileknek és politikusoknak, köztük például Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek mondhat köszönetet, amiért különböző formákban kiálltak Magyarország mellett a nemzetközi vitákban. A harmadik javaslat a Magyarország és Németország közötti együttműködési és partneri szerződés huszadik évfordulójáról emlékezne meg. A döntés azt jelenti, hogy a javaslatokat nem kell bizottságokban tárgyalni, egyből a plenáris ülés elé kerül.

15:01
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Elfogadták a napirendet

Kézfelemeléssel, látható többséggel elfogadta a parlament a napirendet. Az ellenzéki módosító kezdeményezéseket leszavazta.

Fotó: Nagy Attila [origo]

15:07
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

"A rokkant csak ne utazgasson"

Több százezer korábbi rokkantnyugdíjasok státuszáért aggódik a szocialista Tóth Csaba, aki szerint az egyik legfontosabb probléma, hogy a rokkantak nem vehetnek nyugdíjasbérletet. A képviselő szerint ez azt üzeni az érintetteknek, hogy "a rokkant csak ne utazgasson", pedig a munkához vagy az egészségügyi ellátáshoz elengedhetetlen a tömegközlekedés. A képviselő azt kérdezte, mi lesz a rokkantnyugdíjasok kedvezményeivel, illetve mennyi megtakarítást várnak a kedvezmények átalakításától.

"A nyugdíjasoknak minden kedvezménye megmarad" - válaszolt Halász János államtitkár, aki ismét az MSZP-t vádolta, hogy "szétlopták és eladósították" az országot. Halász a képviselőt is támadta, amiért nem tett felé kérdést Gyurcsány Ferencnek, amikor a volt kormányfő is sokallta a rokkantnyugdíjasok számát, és strukturális átalakításokat szorgalmazott.

Tóth Csaba szerint csak budapesten 47 ezer ember vesztette el a kedvezményét, róluk az államtitkár nem beszélt, ezért nem fogadta el a választ. A parlamenti többség viszont elfogadta azt.

15:12
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Népmese a strómanokról

Népmesei formában adta elő a nyékládházai gazdák panaszát Varga Géza, a Jobbik képviselője, aki szerint egy strómanon és egy budapesti ügyvéden került osztrák kézbe került az a föld, amellyen egy gyümölcstermelő gazdákból álló szövetkezet tagjai gazdálkodtak. A képviselő azt kérte a minisztertől, hogy öt évvel hosszabbítsa meg a karzaton helyet foglaló gazdák földbérleti szerződését, és kezdeményezzen vagyonosodási vizsgálatot az ügyvéd ellen.

Fazekas Sándor miniszter szerint a képviselő előadása komolytalan volt, a valóságban pedig nem az történt, amit meseként előadott. Az 1990-es években Fazekas szerint egyesek ügyeskedve próbáltak földtulajdont szerezni, de jelentkezett egy vevő, aki többszörös árat ajánlott, így ő nyert a 2006-os pályázaton. A miniszter szerint az ügyet már vizsgálta az elszámoltatási kormánybiztos is, és nem talált semmi kivetnivalót abban.

Varga Géza szerint a miniszter is a "helytartók" mellé állt, a strómanoknak és a budapesti ügyvédeknek segít, pedig a kormány nem ezt ígérte, ezért nem fogadta el a választ. A parlament viszont elfogadta.

15:22
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Hendének tetszik a Gripen-szerződés módosítása

Kormánypárti interpelláció formájában dícséri a Gripen vadászgépek bérleti szerződésének meghosszabbítását a fideszes Kocsics Máté,. aki arra kérte a honvédelmi minisztert, hogy "a titkosítás adta lehetőségek közt" mondja el, miért is jó ez a döntés. Hende Csaba kapott az alkalmon, és elmesélte, hogy tavaly decemberben egy magánrepülőgép megsértette Magyarország légterét, de 4 percen belül azonosították elfogták a Kecskemétről felszálló vadászgépek.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Hende szerint szökség volt a Gripenekre, jó döntés volt a beszerzésük 2011-ben, de 2003-ban a Medgyessy-kormány döntése aránytalanul megnövelte a költségeket, ezért volt szükség a bérleti időszak kitolására. "Rendkívül jó megállapodást kötöttünk, amely nagyon előnyös hazánk számára" - mondta a miniszter, aki szerint a Gripenek minőségéről sokat elmond, hogy Svájc épp most rendelt belőlük. Kocsis nagyon örült, hogy józan hangot hallott Gripen-ügyben, és természetesen elfogadta a választ.

Fotó: Nagy Attila [origo]

15:31
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Mitől lesznek új munkahelyek?

A sorozatos elbocsátásokról kérdezett az LMP-s Scheiring Gábor, aki felsorolta, milyen csoportos elbocsátásokról jelentek meg hírek az elmúlt időszakban. Szerint a pusztítást az állam is tetézi a közszolgák ebocsátásával, mivel a kormány egy hibás elképzelést rosszul hajt végre: a képzetlen munkaerőre és alacsony adóra akarnak építeni, pedig ebben nem lehet Ázsiával verszenyezni. "Mikor fogják belátni, hogy kivéreztetik az országot?" - kérdezte a képviselő, aki a zöld munkahelyteremtést ajánlotta a kormány figyelmébe.

"Ha a tényektől eltekintünk, akkor ez egy egészen frappáns interpellációnak tűnik" - vágott vissza Czomba Sándor államtitkár, aki szerint 2011 végén 46 ezerrel folgoztak többen, mint egy évvel korábban, a növekedés pedig a versenyszférából származik. Tavaly 305 ezren vettek részt közfoglalkoztatásban - mondta Czomba, aki szerint a minisztérium munkahelyteremtésre és megőrzésre is írt ki pályázatot, erre tízmilliárd forint áll rendelkezésre. A leépítések szerinte nem Magyarország hibájából történnek, az érintett cégek egész Európában leépítenek.

Időarányosan több mint 80 ezres elémaradásban vannak az egymillió új munkahelytől - mondta a képviselő, aki nem fogadta el a választ, a parlamenti többség viszont igen.

15:38
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a transzplantált betegekkel?

A szervátültetésen átesett betegek érdekében interpellált Tukacs István MSZP-s képviselő, aki szerint januártól az utókezeléshez szükséges gyógyszereket negyedévente licitáltatják, vagyis állapítják meg az árukat. A negyedéves változtatás a képviselő szerint veszélyezteti a gyógyszerszint precíz beállítását, és nem érti, miért pont a kisszámú szervátültetett betegen kell spórolni.

Aggódott ön a transzplantált betegek állapotáért, amikor a gyógyszerárakat önök, szocialisták az egekbe emelték - vágott vissza Halász János államtitkár, aki az ÁSZ korábbi jelentésére hivatkozva azt állította: a korábbi kormány ezen a téren sem csinált semmit. Halász szerint a jelenlegi kormány ezzel szemben szerződést kötött az Eurotrasplanttal és növelte a pénzügyi keretet. Az államtitkár szerint a kilökődést gátló gyógyszerek továbbra is kiemelt támogatást élveznek, áruk a patikában csak 300 forint.

Tukacs nem fogadta el a választ, mert szerinte Halász túllépett a szakmai stíluson. A parlamenti többség viszont elfogadta a választ.

15:42
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Középiskolások figyelnek a karzatról - kép

Fotó: Nagy Attila [origo]
A képre kattintva elolvashatja Kövér László különórájáról szóló cikkünket

15:49
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Először szólalt meg Németh Lászlóné

A Malév megszűnéséről kérdezi a jobbikos Rozgonyi Ernő a nemzeti fejlesztési minisztert, Németh Lászónét, aki eddig még nem szólalt meg a parlamentben. Rozgonyi szerint normális esetben egy illetékes miniszternek ilyen esetekben ki kellene állnia a nyilvánosság elé, magyarázni a bizonyítványt, vázolni a lehetőségeket, vagy éppen lemondani, de a miniszter egy szót sem szólt.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Németh Lászlóné papírból olvassa a válaszát: onnan kezdi, hogy a Gyurcsány-kormány eladta a légitársaságot az orosz befektetőnek. 2010 decemberében a Witt Air feljelentése miatt megindult az EU-s vizsgálat az állami támogatás miatt, ami elmarasztaló határozattal zárult, ez pedig megpecsételte a Malév sorsát. Ebből az is következik, hogy az Európai Bizottság fokozott figyelemmel fogja kísérni egy új nemzeti légitásaság megalakítását - mondta Némethné, aki nemtartja méltányosnak, hogy őt teszik felelőssé a történtekért. A miniszter szerint jelenleg is kereik azt a befektetőt, akivel - kizárólag üzleti alapon - létre lehetne hozni egy új nemzeti légitársaságot.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Rozgonyi nem fogadta el a választ, szerinte ugyanis a Malév esetében is csak azt látták, hogy semmivé válik a nemzeti vagyon. A parlament többsége viszont elfogadta Némethné válaszát.

15:56
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Egymillió újszülött is kellene

A népesedési katasztrófa közepén mi várható a kormánytól? - kérdezte a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki azt kifogásolta, hogy a kormány intézkedései nem szolgálják, sőt, gátolják a gyermekvállalási kedv növekedését. A képviselő bírálta a családtámogatési rendszert, amely szerinte csak a tehetőseknek kedvez, illetve kifogásolta, hogy a devizahitelesek többségén nem segített a kormány.

Szathmáry Kristóf államtitkár szerint viszont a tavalyi év első hónapjaiban valóban csökkent a születések száma, de később növekedni kezdett. A trendforduló a kilenc hónapot visszaszámolva éppen 2010 közepére esik - mondta Szathmáry, aki reményét fejezte ki, hogy az egymillió új munkahely mellett tíz év alatt egymillió újszülöttet is sikerül felmutatni.

A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

16:04
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

A diákok elhagyják a karzatot - kép

Fotó: Nagy Attila [origo]

16:05
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Rövid szünet és egyeztetés

Mivel elfogytak az interpellációk, a parlament kétperces szünetet tart, hogy aki akar, elhagyhassa a termet. Szakthmáry Kristóf kihasználta az alkalmat és odament az előbb őt kérdező Z. Kárpát Dánielhez beszélgetni. Az államtitkár keres valamit a zakója zsebeiben.

16:11
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

"Már-már szociális katasztrófa"

"Már-már szociális katasztrófával fenyegetnek" a komáromi Nokia-gyár csoportos leépítéséhez hasonló lépések - mondta az MSZP-s Lukács Zoltán, aki azt kérdezte, mit kíván tenni a kormány zeknek a helyzeteknek a kezelésére. "Itt nem volt az a pénz, amiért a Nokia maradt volna" - válaszolt Czomba Sándor, aki szerint nem a kormány felelőssége a leépítés. Az államtitkár szerint tárgyalnak a Nokia vezetésével arról, hogyan tudnak segíteni az elbocsátott embereknek, és készek arra is, hogy európai támogatásokat kérjenek.

Lukács megköszönte a korrekt választ, de szerinte kettős mércét alkalmaznak, mert az előző kormány idején mindig a kormány felelőssége volt, ha megszűntek nagy munkáltatók. A képviselő szerint lehet, hogy mérsékelni lehetett volna a kárt, ha a miniszterelnök fogadja a Nokia vezetőit, amikot Magyarországon jártak.  A képviselő szorgalmata, hogy vegyék igénybe az európai szociális és a globalizációs alap forrásait. Czomba szerint ezzel csak az a gond, hogy 50 százalék saját ertőt kell rakni mellé.

16:14
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Gyenes Géza megvárja Orbán Viktort

Az IMF különleges jogairól akarta megkérdezni Orbán Viktor a jobbikos Gyenes Géza. Mivel a kormányfő nincs jelen, Navracsics Tibor válaszolt volna helyette, de a képviselő úgy döntött, inkább megvárja Orbánt, akinek egy későbbi ülésen kell válaszolnia.

16:21
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Tűzoltóság vagy katasztrófavédelem?

A tűzoltóságok átszervezését kifogásolta a jobbikos Bertha Szilvia, aki szerint a helyi szervezeteket bekebelezi a vízfej, a katasztrófavédelem oszágos parancsnoksága, a folyamat pedig elbocsátásokkal és megfélelmlítéssel jár. A képviselő szerint felmerül a gyanú, hogy így akarnak bosszút állni a tűzoltókon, akik hevesen tiltakoztak a kormány intézkedései ellen.

Tállai András önkormányzati állatitkár arra emlékeztetett, hogy már 2000-ben létrejött a tűzoltóság és a katasztrófavédelem integrációja. Az integráció szerinte az állampolgárok biztonságát szolgálja. Bertha Szilvia szerint viszont el akarják venni a tűzoltóságtól a másfél évszázad alatt kivívott társadalmi megbecsülést. Viszontválaszában Tállai azzal vágott vissza, hogy a Jobbik és személy szerint Bertha is megszavazta a katasztrófavédelmi törvényt.

16:25
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Mit tervez a kormány március 15-re?

A budapesti belváros fontosabb köztereinek március 15-i lefoglalásáról kérdezett az LMP-s Szabó Tímea, aki szerint rosszhiszeműnek tűnik a foglalás mértéke, és ellehetetleníti a gyülekezési jog gyakorlását. Mit tervez a kormány március 15-re, ami indokol egy egyhetes területfoglalást? - kérdezte a képviselő.

Rétvári Bence államtitkár szerint hosszú rendezvénysorozat lesz március 15-én, több vonulással. Február 17-én a minisztériumban volt egyeztetés a kormány, a főváros és az Egymillióan a sajtószadságért nevű Facebook-csoport képviselői, és sikerült megállapodniuk. Az LMP szerinte jóval később jelentkezett be.

Szabó Tímea "kádári különakunak" nevezte az egyeztetést. Szerinte az alapvető probléma, hogy bármikor meg lehet szüntetni egy terület közterület minősítését. Emllékeztett, hogy a Strassbourgi bíróság már elmarasztalta Magyarországot hasonló ügyben.

16:37
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

A Nokia maradása is eredmény

Molnár Attila Komárom polgármestere egy korábbi felszólalásban elhangzott tévedéseket szeretett volna tisztába tenni. Mint mondta, a Nokia komáromi leépítése előtt, a kolozsvári gyár bezárása után az volt a fő kérdés, hogy marad-e a Nokia Magyarországon. Mint Molnár mondta, a Nokia így is a legnagyobb munkáltató marad az országban. Czomba Sándor válaszában azt közölte, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy a legkisebb feszültséggel járjon a helyzet megoldása.

16:40
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Kevés honatyát vonz az ülés - fotó

Fotó: Nagy Attila [origo]

16:44
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Szívesen adna többet Czomba, mint 47 ezer forint

Czomba Sándor államtitkár szerint már rég került szóba a 47 ezer forintból való megélés, de azt mondta, nekik sem öröm ennyi pénzt felajánlani. Ez az előző kormány által idehagyott állapotok eredménye is Czomba szerint. "Bár csak lehetőségünk lenne arra, hogy többet adjunk, de nincs rá fedezet a költségvetésben. A nagy munkanélküliség mellett alig lehet munkát találni, a kétkezi munka becsülete elveszett. Szeretnénk elérni, hogy segéllyel ne lehessen annyit keresni, mint közmunkával, a lépcsők pedig most alacsonyak. Nem az a cél, hogy a szociális ellátó rendszer kisegítésével zsákutcába jutassuk a gazdaságot.

16:52
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Az e-cigarettát szabályozná Pálffy István

Az úgynevezett e-cigaretta szabályozásáról kérdezett a KDNP-s Pálffy István, aki szerint a dohányzás szigorítása miatt négyszeresére nőtt a kereslet ezután a termék iránt. Ugyanakkor a piac és a használat teljesen szabályozatlan, ex-lex állapotban van az e-cigaretta. A képviselő szerint szükség lenne szabályozásra, mivel az e-nikotin is káros az egészségre, és függőséget okoz.

Igen, fogjuk szabályozni ezt a kérdést - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Megfontoltan fognak lépni, mert sokaknak segíthet a leszokásban a terápiás nikotin, de attól még olyan mérgező anyagról van szó, amelyet csak orvosi felügyelettel lenne szabad használni. Az államtitkár azért is szükségesnek tartja a szabályozást, mert az ízesített patronok segíthetik a rászokást.

Pálffy arra is emlékeztetett, hogy nemrégien felrobbant egy e-cigaretta a használó szájában. Szerinte nem kell betiltani ezt az eszközt, de szabályozásra van szükség, amit a dohánytörvénnyel egy füst alatt meg lehetne oldani. Szócska szerint a forgalmazók kihasználták a joghézagot, és nem kezdeményezték a gyógyszerré vagy gyógyászati segédeszközzé nyilvánítását.

17:02
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Törvénytelen felsőokatási keretszámok?

Az önök felsőoktatási koncepciója mélységesen igazságtalan, szakszerűtlen és törvénytelen is - mondta Karácsony Gergely, az LMP képviselője. Azért törvénytelen, mert a még hatályos felsőoktatási törvény szerint egy évre előre kell meghirdetni a felvételi keretszámokat, illetve évente csak 10 százalékkal lehetne csökkenteni azokat. Hoffmann Rózsa államtitkár szerint oda koncentrálják a forrásokat, ahonnan a gazdasági fellendülést várják. Igazságosnak tartja a hallgatói szerződésekjet is, mert szerinte elvárható, hogy a diplomáért munkával fizessenek a hallgatók. Karácsony szerint 2008-ban, a népszavazáskor még a mai kormánypártok is úgy érveltek az igazságosság mellett, mint most ő. Az ellenzék részéről felzúdulás követte, amikor Hoffmann azt mondta: ők nem tandíjat vezettek be. Az államtitkár nem reagált arra, hogy törvénytelen lenne a keretszámok megállapítása.

17:08
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Állomásokon is lesz kormányablak

A kormánypártok kapkodó joglakotása miatt vészesen meggyengült a közigazgatás - mondta a jobbikos Bertha Szilvia, aki szerint a kormányablakokban rendszeresen téves, vagy felületes tájékoztatást kapnak, három tisztviselő háromféle háromfélét mond, a jogrendszer pedig tele lett joghézagokkal és bizonytalanságokkal. Rétvári Bence államtitkár szerint ha nem lenne ez a kormány, nem lennének kormányablakok sem, pedig azokban egyre több ügyet lehet intézni. A jövőben még több lesz belőlük, például a vasúti várócsarnokok egy részében.

 

17:11
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Harminc nap munka kell a segélyhez

Valódi katasztrófával fenyeget, hogy 30 nap foglalkoztatási jogviszonyt kell igazolni ahhoz, hogy bármilyen segélyt kapjanak a rászorulók - mondta a szocialista Harangozó Tamás, aki szerint a közmunkaprogram vagy a közérdekű munka rendszere ezt sokak számára nem teszi lehetővé. Mi lesz azokkal, akiket a szociális rendszerből való kiesés fenyeget? - kérdezte Harangozó.

Halász János állatitkár szerint a szociális ellátásban részesülőknek is aktívan együtt kell működniük a saját sorsuk jobbra fordulása érdekében, és ebbe illeszkedik a 30 napos szabály. Ennek teljesítése többféle lehetőség van, például alkalmi munka vagy közérdekű önkéntes tevékenység. Ha nem tudja valaki teljesíteni, akkor sem esik ki teljesen a rendszerből: részt vehet közfoglalkoztatásban, jár neki lakásfenntartási támogatás, gyerekeinek ingyenes étkezés. 

17:18
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Türelmet kér az államtitkár

Már februárban el kellene kezdeni a mezőgazdasági közmunkák előkészítését - kifogásolta Szél Bernadet, az LMP képviselője, aki szerint hiba, hogy ezt a fajta munkát csak néhány növény- és állatfajra korlátozták, elfelejtkezve a helyi adottságokról, kizárva például az erdészetet. A képviselő szerint az sem világos, hogyan lesz áru a megtermelt javakból, hogy jut el például a közétkeztetésbe.

Tállai András gratulált a friss képviselőnek, de arra kérte, máskor értelmezhetőbb kérdéseket tegyen fel, hiszen láthatóan egyetért a közmunka lényegével. Az erdészetekben például kilencezer közfoglalkoztatott fog dolgozni, az önkormányzatok pedig felmérik a helyi adottságokat, amikor pályáznak a közmunka támogatására. Még a munka elején vagyunk, sok tapasztalatot kell begyűjteni, az ön türelmét is kérem - mondta az államtitkár.

17:24
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Lesz-e út Felsőszölnök és Kétvölgy közt?

A Felsőszölnök és Kétvölgy közötti út megépítését hiányolta Bana Tibor, a Jobbik képviselője, akinek tavaly azt ígérték, hogy az idei költségvetésbe bekerülhet a négy éve tervezett út. Fónagy János államtitkár azt mondta: sajnálatosan sokszor volt szó erről az útról. Tavaly rendelkezésre állt a terület megszerzésére szánt pénz, de a folyamat elhúzódott. Idén remélhetőleg ez megtörténik - mondta az államtitkár, de az útépítésre nem áll rendelkezésre a szükséges 500 millió forint.

17:29
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Százmillió kell a baranyai múzeumoknak

Sürgősen százmillió forintra lenne szükség a Baranya megyei múzeumok megmentéséhez - mondta Németh Zsolt, a Jobbi képviselője, aki szerint egyszerűen elnézték a támogatást a költségvetés tervezésekor, mert bele sem mer gondolni, hogy direkt sorvasztanák el az intézményeket. Rétvári Bence államtitkár szerint áprilistól egységes gazdálkodás lesz a megyei önkormányzatoktól átvett intézményeknél, így komoly spórolással, de fenntartható lesz a rendszer. A minisztérium a spóroláshoz kidolgozott egy módszertant is, Rétvári bízik benne, hogy sikerrel járnak.

17:34
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

A Malév-csőd és az utazási irodák

A Malév leállása csődközeli helyzetbe sodorhatja azokat az utazási irodákat is, amelyek a légitársaság jegyeit értékesítették, illetve Malév-járatokra alapoztak utazásokat - mondta Pál Béla szocialista képviselő, aki szerint az irodák még nem kapták meg a Malévtől a tavalyi jutalékukat. A képviselő azt kérdezte: az utazási irodák bekerülhetnek-e abba a körbem, akik benyújthatják kártérítési igényüket? Fónagy János államtitkár szerint a felszámolás kívül esik a kormány hatáskörén, ezért csak az erről szóló bírósági határozatot tudta ismertetni. Ebből az derül ki, hogy a követeléseket 40 napon belül be kell jelenteni.

17:37
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Szünetet tart az Országgyűlés

A kérdések végére ért a parlament, az elnöklő Lezsák Sándor szünetet rendelt el. Percről percre közvetítésünk ezzel véget ért, de az Országgyűlés fontos döntéseiről folyamatosan beszámolunk az [origo]-n.

20:32
február 20, 2012
Vágólapra másolva!

Az ülés összefoglalója videón