Svájci sítúra elérhető áron

Sípálya, Nendaz, Svájc
Vágólapra másolva!
A svájci síterepek nem az elsőszámú célpontjai a magyar síelőknek és leginkább az árak tartják vissza honfitársainkat attól, hogy az alpesi országban töltsenek el egy hetet, vagy néhány napot síeléssel. Az itteni síterepek árai valóban magasabbak az osztrák pályákénál, de azért lehet találni olyan síterepet, ahol a szállás- és a bérletárak is megfizethetők. A két híres síparadicsom, Zermatt és Verbier között elhelyezkedő Nendaz ilyen. Kipróbáltuk a helyi pályákat.  
Vágólapra másolva!

Sion városa felett, az Alpok déli vonulatának oldalában fekszik Nendaz kevésbé ismert pályarendszere 1400 méteres magasságban, a 4Vallées sírégió részeként. A 4Vallées pályarendszer magyar síelőnek már-már felfoghatatlan méretű: a négy völgy egymáshoz kapcsolt pályáin összesen 412 kilométert síelhetünk be, a pályákat 92 lift szolgálja ki és a négy völgy pályáit természetesen összekötötték felvonókkal. A sízés mellett több szánkópálya, hótalpas túraútvonalak, sífutópályák, sőt még téli golfpálya is van itt, tehát mindenki megtalálhatja a számára kedvenc téli sportolási lehetőséget.

Repülővel, vonattal

Nendazba és a régió többi pályarendszeréhez természetesen autóval is eljuthatunk, igaz erre egy teljes napot kell szánni, ami az egyhetes síszünet hosszát tekintve nem a legszerencsésebb. Ha nem autóval megyünk, marad a repülő és a vonat. Magyarországról mehetünk fapadossal Genfig, vagy a svájci nemzeti légitársaság, a Swiss járatával Zürichig, de mindkét városból vonattal kell folytatni az utat. A Zürichtől Sionig tartó vonatút nagyjából 3,5 óráig tart, ami a magyar vonatokhoz szokott utazónak borzalmasan hosszúnak tűnhet, de Svájcban azért ez jóval kellemesebb időtöltés.

A svájci közlekedési rendszer (STS) legendás. A vonatok csendesek, tiszták, utaskísérő jár végig a vagonokon ételt és italt kínálva, a mosdók pedig sajnos fényévekre vannak az itthoni szinttől. Néhány napos svájci tartózkodásunk alatt egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy egy vonat akár csak fél percet is késett volna. Ez itt szinte elképzelhetetlen. Ráadásul valami hihetetlen logisztikai szervezésnek köszönhetően a vonatok és a csatlakozó buszjáratok menetrendjét is összekapcsolták. A Rhone völgyében fekvő Sionból még félórát kell buszozni föl a meredek szerpentinen, hogy megérkezzünk Nendazba.

Forrás: Wikimedia Commoms/Stone-photography

A svájci közlekedési rendszer egyik irigyelt terméke a Swiss Pass, amely 50 százalékos árengedményt nyújt a legtöbb hegyi vasútvonalon és függővasút járaton, és ingyenes belépést biztosít több mint 400 múzeumba, 4, 8, 15, 22 napos vagy akár 1 hónapos időtartamra. A szolgáltatás tartalmazza a világszerte ismert panoráma útvonalakat is, mint amilyen a Glacier Express, a Bernina Express és a Wilhelm Tell Expressz, továbbá 38 svájci város tömegközlekedési járatait is. Ha több napot töltünk el az országban, érdemes kiváltani.

Sípálya 3300 méter magasan

A szomszédos Verbier és Veysonnaz ölelésében Nendaz kis síterepnek számít, ami persze megint csak relatív, hiszen a településen közel 5 ezer vendégágy várja a síelőket. Ebből csupán 4-500 szállodai ágy, a többi apartman, vagy úgynevezett chalet, ami leginkább az ausztriai hüttékre hasonlít, de az 1 csillagostól az ötcsillagos, saját séffel és külön spa részleggel rendelkező luxusház.


Nendaz sípályái

A falu széléről kabinos felvonó visz fel a nendaz-i pályarendszer egyik oldalára, a 2200 méter magasan lévő Tracuet fennsíkra, ahol kellemes kék és enyhe piros pályák várják a könnyed síelést kedvelőket. Itt ükőliftek és tolókaros liftek működnek és itt van a snowboardosok pályája, valamint a SkiCross Park és kezdőknek több tanulópálya. A fennsíkon lévő vendéglátóegységekben - ahogy a pályarendszer többi pontján is - ingyenes wifi-szolgáltatást vehetünk igénybe.

Forrás: Vas László [origo]

A pályarendszer legmagasabb pontjára - a 3300 méter magas Mont-Fort csúcsára nem innen jutunk fel a legegyszerűbben, ehhez célszerűbb síbusszal felmenni a Siviez liftállomásig, ami 1730 méterről viszi feljebb az utasokat. Az ülőlift felső állomásától még egy kétlépcsős klasszikus nagy kabinos felvonóval lehet eljutni a csúcsig. Az innen lefelé induló fekete, majd jelöletlen pályát viszont csak a gyakorlott síelőknek ajánljuk, mert még a profik is megszenvedik a buckás meredek szakaszokat. Az ülőlift alsó állomásától a Greppon Blanc 2700 méteres csúcsáról induló pályák közelíthetők meg, a felső végállomástól (Tortin 2050) pedig egy másik, négyszemélyes kiskabinos lift is megy, amellyel a szomszédos Verbier pályáit érhetjük el. A Greppon Blanc-ról pedig több lift közbeiktatásával Veysonnaz-ba síelhetünk át. A hó még napos időben is kiváló minőségű, a szezon pedig április közepéig tart.

Aki nem szeretne síelni

Nem kell feltétlenül sílécet és bakancsot magunkkal vinni, ahhoz, hogy egy jót sportoljunk Nendaz pályáin. A Tortin fennsíkon a svájci Alpokban is különlegességnek számító téli golfpályát alakítottak ki. A pálya nem szabványméretű - csupán három lyuknak jutott hely - de minden pás az igazi golfpályákat idézi azzal a különbséggel, hogy a labdák a könnyebb láthatóság kedvéért narancssárga színűek. Erre szükség is van, hiszen a gyakorlatlan játékosok elsőre általában a pályák melletti derékig érő hóba, vagy az erdőbe ütik a labdát. Ütőket és labdákat a lift melletti hüttében kölcsönözhet bárki.

Forrás: Vas László [origo]

Innen indul Nendaz egyik szánkópályája is, ami 3,5 kilométer hosszan kanyarog le egészen Siviez állomásig. A pálya többnyire lankás, de vannak kifejezetten veszélyes, meredek szakaszai és az sem túlságosan megnyugtató, hogy a szánkópálya mellett meredek szakadékok húzódnak, kerítés pedig nincs. Szánkózni egyébként csak tökéletes pályaviszonyok mellett engedik az embert, ha túlságosan jeges a lejtő, akkor lezárják azt. A lift személyzete naponta többször is ellenőrzi a pálya állapotát.

Szállás- és bérletárak

A svájci árakat nem érdemes az osztrák, vagy az olaszországi árakhoz hasonlítani, mert bár Nendaz a nagynevű szomszédhoz, Zermatthoz képest jóval olcsóbb, sőt az olcsóbb osztrák pályák áraihoz is mérhető. A hatnapos síbérlet 351 svájci frankba - nagyjából 83 ezer forintba - kerül, de ezért az összegért a 4Vallées sírégió mind a négy pályarendszerét besíelhetjük. A csúcskategóriásnak számító tiroli Söldenbe 231 euróba - 66 ezer forintba - kerül egy hatnapos bérlet, de ezért az összegért ott "csak" 148 kilométernyi pályát kapunk. Nendaz-ban van ennél olcsóbb, csak a helyi pályákra érvényes bérlet is, ami egy átlagos síelőnek bőven elegendő hosszúságú pályát biztosít. Amennyiben csomagban, azaz szállással együtt vásároljuk a bérletet, további kedvezményt kapunk.

A szállások lefoglalásánál érdemes apartmanokban, chalet-kban gondolkodni. Még a szerényebb kategóriájú házak felszereltsége is fényévekre van mondjuk egy franciaországi stúdiótól, vagy apartmantól és a legtöbb ház hatalmas teraszokkal, nagy ablakokkal rendelkezik, ahonnan csodálatos a Rhone völgyére néző panoráma. A március 10-től kezdődő mellékszezonban egy hatszemélyes chalet 50-60 ezer forintba kerül személyenként ellátás nélkül. Az árban az elektromos áram és a végtakarítás is benne van, sőt még 10 százalékos kedvezményt is kapunk a sífelszerelések bérlésekor.