Emósokat vettek célba az iraki milíciák

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hat hétben 58 iraki emós fiatalt gyilkoltak meg, mert homoszexuálisnak gondolták őket. A biztonsági erők egyelőre tehetetlenek.
Vágólapra másolva!

Brutális gyilkosságok áldozata lett sok, magát emósnak valló fiatal Irakban. A milíciák listákat állítottak össze az emós szubkultúra képviselőiről, akiket homoszexuálisnak tekintenek. A biztonsági erők azt állítják, nem tudják megállítani az emósok ellen irányuló erőszakhullámot.

Emberi jogi csoportok szerint csak az elmúlt hat hétben 58 irakit gyilkoltak meg, mert melegek, vagy azt hitték róluk, hogy melegek. Az irakiak többsége nagyon vallásos, és nehezen tud mit kezdeni a nyugati befolyással, amely a 2003-as amerikai invázió után felbukkant az iraki társadalomban.

A homoszexualitás abszolút tabunak számít Irakban, és sokan éppen ezért jogos célpontnak tekintik őket. A fegyveresek a helyi rendőrséget és lakosságot is megfélemlítik, az ügyeket így nem tudják felderíteni. Az elmúlt hetek gyilkosságai után sem tartóztattak még le senkit.

Az iraki iszlamista milíciák régóta üldözik a melegeket, akik sokszor esnek becsületgyilkosságok áldozatává. A fegyveresek célja, hogy ezzel megőrizzék a vallásos értelemben vett családot, amely szerintük csak férfiból és nőből állhat. Ugyanezek a milíciák egyébként üldözik azokat a nőket is, akiknek házasságon kívül van kapcsolatuk.

A gyilkosságok miatt már megszólalt a keményvonalas síita vallási vezető, Muktada al-Szadr is, és őrült bolondoknak nevezte az emósokat, ugyanakkor felszólította a követőit, hogy a törvény keretein belül lépjenek fel ellenük.

Az emósokat az iskolákban sem kímélik. Tavaly augusztusban az iraki oktatási minisztérium felszólította az intézményeket, hogy ne tűrjék az ilyen fajta "gyűlöletes viselkedést", és ezért még a kamerával ellátott telefonokat is kitilthatják az iskolákból, mert a diákok szerintük "mocsok filmek" készítésére használnák fel. Ugyanebből a megfontolásból oktatási időben nem hagyhatják el az iskolát, mert előfordulhat, hogy a közeli kávézókban összegyűlnek, hogy "mocskos tevékenységeket" végezzenek.