Navracsics: Május végéig módosítani kell a médiaszabályozást

Vágólapra másolva!
Ahogy megérkezik az Alkotmánybíróság véleménye, a kormány a parlament elé terjeszti a médiaszabályozás módosítását - mondta Navracsics Tibor, miután tárgyalt az Európa Tanács főtitkárával.
Vágólapra másolva!

A kormány arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy részletesen értelmezze azt a határozatát, amely alkotmányellenesnek minősítette a médiaszabályozás több pontját. A kabinet várja a testület válaszát, és amint megkapja, a parlament elé terjeszti a médiaszabályozás módosítását, hogy azt május végéig elfogadhassa a parlament - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, miután szerdán Budapesten tárgyalt Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács (ET) főtitkárával.

A közös sajtótájékoztatón a magyar közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, megbeszélésük fő témája a Velencei Bizottságnak a magyar igazságügyi reformmal és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatos véleménye volt. Az igazságügyi átalakításokkal kapcsolatban Navracsics Tibor emlékeztetett, hogy a kormány a napokban benyújtotta a parlamentnek a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítására tett javaslatát, amely túlnyomó részben választ ad a Velencei Bizottság észrevételeire.

Az igazságügyi miniszter az MTV Az este című műsorában egy nappal korábban azt mondta, a bírósági reform tárgyalásában vannak pontok, amelyben vitatkozni fog a kormány a Velencei Bizottság véleményével. Navracsics Tibor közölte azt is, a kormány azért módosít a törvényeken, mert félreérthető a reform szándéka.

Thorbjorn Jagland konstruktívnak nevezte szerdai budapesti tanácskozásait Orbán Viktor miniszterelnökkel, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és Martonyi János külügyminiszterrel. Mint mondta, ezt követően is folytatódik a párbeszéd a magyar kormánnyal.

A főtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azért érkezett Budapestre, mert az ET szakértelmével segíti Magyarországot abban, hogy megfeleljen "normáknak, sztenderdeknek, fontos kötelezettségeknek, az európai emberi jogi egyezményben foglaltaknak". Emlékeztetett rá, hogy a kormány kérte az ET égisze alatt működő Velencei Bizottságot, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a bírósági reformról és az egyházügyi törvényről, illetve az ET-t, hogy állásfoglalást készítsen a médiatörvényről.

Jagland azt mondta, az EU-nak nincs kompetenciája több kérdésben, amelyről szerdán tanácskoztak, de az igazságszolgáltatás függetlensége és a véleménynyilvánítás szabadsága lényeges európai norma, ezért fontos az Európai Bizottságnak is, hogy Magyarország miként reagál a most közzétett ajánlásokra.