Vágólapra másolva!
A filmfesztivál idén is erős programot állított össze zenés filmekből. A Tribe Called Quest, José González, haldokló alt. country-énekes és mások.
Vágólapra másolva!

A Titanic Filmfesztivál rendszeresen bemutat olyan zenés filmeket, amiket semmikor, sehol máshol nem láthatunk az országban. Az idei felhozatal ismét erős lesz. Több különleges turnéfilmet is láthatunk. A Neil Young utazásait Jonathan Demme rendezte (A bárányok hallgatnak stb.); a Sigur Rós: Inni című koncertfilmje egészen különleges megoldásaival kelt feltűnést - itt bele lehet nézni. A Sosem érek haza pedig a Split Lip Rayfield alt.country zenekar turnéját követi - azután, hogy Kirk Rundstrom frontembernél végső stádiumban lévő rákot diagnosztizáltak. (A 38 évesen elhunyt énekes-gitáros látható illusztrációnkon is.) A José González egészen különleges élete tényleg José Gonzálezről szól, három éven át készült; az Örömzenét a Vetiver gitárosa rögzítette Joanna Newsommal és Devendra Banharttal közös turnéjukon, még azelőtt, hogy utóbbiak befutottak volna (és ha kevésbé, de a Vetiver is).

A Let England Shake nem véletlenül viseli PJ Harvey tavalyi, nagyszerű lemezének címét: Seamus Murphy forgatott az év egyik legjobb albumának mindegyik számához egy-egy, a vidéki életet költőien bemutató rövidfilmet. A Ritmus, rím és élet az egyik legnagyobb hatású hiphop-zenekar, az A Tribe Called Quest 2008-as (tehát az összeállás utáni) koncertjének apropóján szól nemcsak a zenéről és a tagok személyes viszonyairól, hanem a zenekar hatásáról is, a hiphop neves alakjait megszólaltatva (Busta Rhymes, Beastie Boys, De La Soul stb.), rendezője Michael Rapaport. A Esperando el Tsunami Vincent Moon neves kliprendező és a Lulacruza duó közös filmje: kolumbiai utazás a helyi népzenék és hangok nyomában. A Kodály Method pedig Szimler Bálint különleges klipjeinek / videóinak gyűjteménye; a projektről itt írtunk, a kisfilmek itt megtekinthetők, de a Titanicon nagy vásznon láthatjuk őket összegyűjtve.

A nemzetközi filmfesztivált április 13. és 21. között tartják; a zenés filmek egy részét egy új fesztiválhelyszínen, az A38 hajón vetítik.