Kis lakásban is lehet álombabaszoba

Vágólapra másolva!
A várakozással teli kilenc hónapban sokak számára különösen kellemes feladat a baba alvóhelyének és ideális körülményeinek kialakítása. A lakás nyújtotta lehetőségek sokszor korlátozottak, de némi kreativitással születhet jó megoldás.
Vágólapra másolva!

Sokan babonából csak a baba születése után, mások már attól kezdve gyűjtögetik a bébiholmikat, hogy tudomást szereztek a terhességről. Az egyik legfontosabb része a készülődésnek a baba alvóhelyének kialakítása.

Bár az "álombabaszoba" tágas, világos, jól szellőztethető és nyugalmas, sok pár nincs abban a helyzetben, hogy külön szobát teremtsen a jövevénynek. Egy kisebb lakásban azonban sokszor ideálisabb körülmények alakíthatók ki a babának, mint egy több szobásban.

"Akár kicsi a lakás, akár nem, a babának arra van szüksége, hogy az anyjához a lehető legközelebb legyen. Ha külön szobában alszik, távol kerül az anyjától. A külön szobában való alvás nem a gyermek igénye" - mondja Gitidiszné Gyetván Krisztina, védőnő, laktációs és perinatális szaktanácsadó.

A babáknak és a kisgyerekeknek is az éjszakai távollét az édesanyától félelmetes lehet. A sötét és a csend szorongással töltheti el őket, nem érzik magukat biztonságban és ez hátráltatja őket a nyugodt alvásban - magyarázza a védőnő.

A kisbabának tehát az a legjobb, ha édesanyjával egy szobában alszik. A rácsos ágyat a szülők tehetik például az ágyuk végéhez, vagy az anya oldalára az ágy mellé. Mivel közel van hozzá, a baba érzi az anya illatát, ami megnyugtatja őt. Ez a megoldás a szoptatás szempontjából is ideális, mert az anyának nem kell felkelni az ágyból, csak felülni, és magához emelni a kicsit - mondja Gitidiszné Gyetván Krisztina.

A védőnő elmondta: fontos, hogy ha az anya vagy az apa erős dohányos, akkor ne aludjon együtt velük a baba, mert a bőrükön keresztül kipárolgó anyagok károsak a baba számára. A dohányosok tüdejéből pedig nem csak akkor távoznak káros anyagok, amikor cigarettázás közben kifújják a füstöt, hanem akkor is, amikor éppen nem gyújtottak rá.

Mit lehet kezdeni egy egyszobás lakással?

Ha nincs mód nagyobbra cserélni az egyszobás lakást, galéria vagy polcos térelválasztó segítségével nemcsak plusz pakolási hely nyerhető, hanem kialakítható a kicsi számára egy valamelyest elkülönített sarok, ahol helyet kaphat a pelenkázó asztal, vagy a kiságy. Itt alhat is a baba délután. Nincs ugyanis szükség teljes csendre és sötétre a nappali alváshoz. A babának meg kell szoknia, hogy napközben a fény és némi zaj természetes - mondja a védőnő.

Mire kell figyelni a szoba berendezésekor?

A baba bútorainak, különböző textiljeinek (matrac, pléd, ruhák) megvásárlásakor mindig törekedni kell a természetes alapanyagúak választására. A bútorok lehetőleg fából, a textilek pamutból, gyapjúból legyenek.

Fontos, hogy minden konnektorra kerüljön biztonsági konnektorvédő, hogy a már mászni tudó baba ne tudjon belenyúlni. Figyelembe kell venni azt is, hogy hol vannak a szobában a fűtőtestek. Radiátortól, konvektortól, gázbojlertől távol kell kialakítani a baba életterét. A televízió és a számítógép úgyszintén legyen a lehető legmesszebb tőle - mondja Gitidiszné Gyetván Krisztina.

Noha jó dolog különféle hangokat kiadó, más-más tapintású, színű játékokat adni a babának, nem szabad túlzásokba esni. A kicsiknek nem tesz jót, ha túl vannak ingerelve. Az ágyba helyezett, vagy mindenhonnan függő színes, csipogó, zenélő játékok többet ártanak, mint használnak. Zavarják a baba nyugalmát, csökkentik a mozgásterét, ráadásul eleinte nincs is túl sok hasznuk - mondja a védőnő.

Forrás: AFP/Alix Minde
Forrás: AFP/Alix Minde

Honnan lehet tudni, hogy a kicsi már külön szobát igényel?

Egyénenként változó lehet az időpont, amikor a gyermek már külön szobát igényel. Ha jön-megy, gyakran átszalad egy másik helységbe úgy, hogy az anyja a szobában marad, akkor a gyermek megérett a külön szobára.

Soha nem szabad ugyanakkor megtiltani a visszatérés lehetőségét. A gyermekben biztonságérzetet kelt, hogy bár már nem azonos helységben alszanak, akármikor át tud menni és szüleivel aludni, ha úgy szeretné. Érdemes tehát egy matracot (akár a szülői ágy alá tolva) megtartani az anya és az apa szobájában, amin igénye szerint bármikor alhat a gyermek - tanácsolja a védőnő.

***

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt



A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.