Mi lesz a sorsuk a riói szemétkóstolóknak?

Bezárják Latin-Amerika legnagyobb szemétlerakóját, Gramacho szeméttelep, brazília, Rio de Janeiro
Vágólapra másolva!
Ezrek megélhetése kerül veszélybe június elsejétől, mert a brazil kormány közegészségügyi és környezetvédelmi okokra hivatkozva bezárja a Rio de Janeiro melletti Gramacho szeméttelepet. A rendkívül veszélyes munkát végző "szemétkóstolók" (guberálók) szinte másfél évtizedig kapnak kompenzációt, mert elveszítik a megélhetésüket.
Vágólapra másolva!

Legalább ötezer ember forgatja a brazil fővárosból naponta érkező hétezer tonnányi hulladékot Latin-Amerika legnagyobb szeméttelepén hasznosítható vagy értékesíthető anyagokat keresve. A Jardim Gramacho az egyetlen megélhetési lehetőségük a Rio de Janeirót övező, favelának nevezett nyomornegyedek lakóiként, de sokan közülük a telepen húzzák meg magukat szemétből összetákolt viskókban. 2009-ben azonban a brazil környezetvédelmi minisztérium elrendelte a Gramacho bezárását, amelyre többszörös halasztás után idén június elsején sor kerülhet.

Forrás: AFP/Christophe Simon
A Jardim Gramachót 1978-ban nyitották meg a tengerparton. Kattinson a fotógalériáért!

"A Gramacho bezárásával véget vetünk annak a természet elleni bűnténynek, amelyet a város évek óta folytat" - nyilatkozta nemrég Eduardo Paes polgármester. Nem mellesleg a városvezetés igyekszik javítani Rio, Brazília második legnagyobb városának összképén, hiszen a 2016-os nyári olimpiai játékok megrendezésére készülnek. Az épülő létesítmények éles kontrasztot alkotnak a favelákkal.

A hulladékválogatók közül 1603-an szövetkezetbe tömörültek, amely rendszeres fizetést ad tagjainak a nehéz és veszélyes munkáért. Az újrahasznosítás mértéke a Gramachóban világszínvonalú, egyes felmérések szerint eléri a 89 százalékot. A szövetkezet tagjai a catadorok, azaz guberálók (más fordításban "szemétkóstolók"), akik szerepelnek is a hivatalos regisztrációban, és a telep bezárása után tizennégy éven át fejenként majdnem 15 ezer realos kompenzációban reménykedhetnek. Az összeg nagyjából 1,75 millió forintnak felel meg.

Forrás: AFP/Christophe Simon
Már 2010 óta fennáll a kockázata annak, hogy a szemét a Guanabara-öbölbe ömlik

Az összeget a szén-dioxid kvóták értékesítésével teremti elő az állam, és május végétől kezdi nekik kifizetni. A catadorok közül sokan továbbra is ezen a területen kívánnak dolgozni az új, korszerű hulladék-feldolgozó üzemekben. Számukra képzéseket szerveznek, a Gramacho környékén pedig rendezett lakónegyedet alakítanak ki. A szemétlerakó sorsára 2010-ben figyelt föl a nemzetközi közvélemény, amikor telep mindennapjait bemutató Waste Land (magyar címe: Vik Muniz - A szemét művésze) című dokumentumfilm több rangos nemzetközi fesztiválon (Sundance, Berlin, Seattle, London stb.) összesen tizennyolc díjat nyert, és jelölték az Oscar-díjra is.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Forrás: AFP/Christophe Simon
A jövőjük miatt aggódnak a szemétkóstolók. Kattintson a galériáért!