Nem büntetné a melegeket az elnök Malawiban

Vágólapra másolva!
Eltörlik a homoszexualitás tiltásáról szóló törvényeket Malawiban - jelentette be Joyce Banda, az afrikai ország elnöke, írja a BBC. Több nyugati ország ugyanis megvonná a Malawinak küldött segélyeket, ha az országban továbbra is börtönre ítélik azokat, akik homoszexuális kapcsolatban élnek. Két évvel ezelőtt egy meleg párt 14 év börtönre ítéltek, és az akkori elnök csak a nemzetközi nyomás miatt adott kegyelmet.
Vágólapra másolva!

A "természet törvényének" megsértése miatt 2010-ben 14 év börtönre ítéltek Malawiban egy homoszexuális párt, a két férfi ugyanis egy nem hivatalos esküvőn egybekelt. Az akkori elnök csak a nemzetközi nyomás miatt adott kegyelmet a párnak, és úgy fogalmazott: "Ezek az emberek bűncselekményt követtek el a kultúránk, a vallásunk és a törvényeink ellen." Bingu wu Mutharika, az akkori elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a kegyelem továbbra sem jelenti azt, hogy eltűrik az azonos neműek közötti kapcsolatot, ez továbbra is illegális.

Ezen változtatna Malawi új elnöke, Joyce Banda, aki a BBC tudósítása szerint arról beszélt, hogy megváltoztatnák a homoszexualitást tiltó törvényeket. A jelenlegi szabályok szerint Malawiban a homoszexuális, leszbikus, transzszexuális emberek nyilvánosan nem vállalhatják fel irányultságukat. Malawihoz hasonlóan a homoszexualitást a legtöbb afrikai országban tiltják, Dél-Afrika az egyetlen állam, ahol 1994 óta nem tekintik bűncslekménynek az azonos neműek kapcsolatát.

A BBC szerint az elnök, aki egy hónappal ezelőtt lépett hivatalba, azért jelentette be a törvények eltörlését, mert számít a nyugati országok adományaira. Több nyugati állam viszont nemrég kijelentette, hogy felfüggeszthetik a támogatást, ha Malawi továbbra is börtönnel bünteti azokat, akik homoszexuális kapcsolatban élnek. Malawi az egyik legszegényebb ország a világon, és a költségvetésének nagy részét a külföldi támogatások jelentik.