Tizenhat spanyol bankot minősített le a Moody's

Vágólapra másolva!
Az eurózóna legnagyobb bankja, a Banco Santander is a leminősített pénzintézetek között van. A spanyol bankok besorolása alatta van majdnem az összes nyugat-európai bankrendszerének.
Vágólapra másolva!

Tizenhat spanyol bankot minősített le a Moody's Investors Service az ország gyengélkedő gazdasága, egyre romló pénzügyi helyzete, az egyre több behajthatatlan hitel miatt, valamint amiatt, hogy a kormány kevésbé képes támogatni a bajba jutott hitelezőket. A szóban forgó pénzintézetek között van a Banco Santander, az eurózóna legnagyobb bankja, valamint egy nagy-britanniai leánybank is.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a csütörtöki európai és amerikai tőzsdezárások után New Yorkban bejelentette, hogy a leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és három fokozat közötti mértékben romlanak, és így a befektetésre még éppen ajánlott kategória és a bóvli kategórián belül a legjobb fokozat között változnak. A spanyol bankok besorolása alatta van majdnem az összes nyugat-európai bankrendszerének.

Spanyolországban pang az ingatlanpiac, és a munkanélküliség tartósan magas. A spanyol bankszektort különösen veszélyezteti az euróövezeti adósságválságnak való kitettsége - írta indoklásában a Moody's.

A BBC szerint a Moody's döntése a spanyol bankok leminősítésről különösen rosszkor jött, mivel a befektetői és hitelezői bizalom már így is megingott Spanyolországban.

Mariano Rajoy a hónap elején ismerte el, hogy állami pénzzel kell kisegíteni a harmadik legnagyobb spanyol bankot, a Bankiát. A közel 25 százalékos munkanélküliséggel küzdő ország adófizetőinek eurómilliárdokba kerülhet a kormány által addig tagadott bankmentés.