Felturbózta Chromebookját a Google

Vágólapra másolva!
Új, nagyobb teljesítményű processzorral szerelt változat érhető el a Google könnyen hordozható Chromebookjából, amely a korábbi modelleknél két-háromszor gyorsabb működést ígér. A keresőcég már miniatűr asztali PC-ken is terjesztené internetes használatra tervezett saját operációs rendszerét.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint az új Chromebookok gyártását a Samsung végzi, és azokat már az Intel cég új, az előd modellekénél nagyobb teljesítményű processzoraival szerelik fel. Ez azért fontos, mert a korábbi modelleket számos kritika érte amiatt, hogy teljesítményük nem kielégítő, például a nagyfelbontású YouTube-videók szaggatva jelennek meg rajtuk.

A Google a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy szoftveres optimalizálás és a modernebb hardverek alkalmazásával két-háromszorosára tudták gyorsítani a gépeken futó Chrome OS szoftver működését. Sundar Pichai, a Google Chrome-projektjének fejlesztését vezető mérnök szerint, ha valaki már használt Chrome böngészőt, androidos okostelefont, annak egy Chromebook használata egyszerűbb feladat lesz, mint a Windowsé, mivel a rendszer karbantartása, frissítése nem igényel semmilyen felhasználói beavatkozást.

Forrás: Samsung

A New York Times szerint a gép külseje tekintetében hasonlóságot mutat az Apple csúcskategóriás MacBook Airjével. A Samsung Chromebook 5 550 másfél kilogrammot nyom és 12,1 hüvelykes, 1280x800-as felbontású kijelzővel rendelkezik, és jobb minőségű érintőpadot szereltek rá. A Chromebook 449 dollárért vásárolható meg, míg a MacBook Air 999 dollárba kerül, igaz, az Apple gép jóval erősebb hardverrel rendelkezik, mint a Google Celeron processzoros laptopja.

A Chromebookok legnagyobb problémáját - mely szerint csak internetkapcsolat esetén lehetett vele dolgozni - hamarosan úgy fogják megoldani a fejlesztők, hogy integrálják a cég nemrég bevezetett Drive nevű fájlszinkronizáló szolgáltatását. Ez automatikusan eltárolja az fájlok másolatait a számítógépen, internetközelbe érve pedig feltölti az azokban végzett változásokat a Google szervereire. A társaság már teszteli egy új funkció működését, ami lehetővé teszi majd a Chromebookot használók számára azt, hogy otthoni windowsos vagy Mac számítógépüket érjék el a távolból.

Az új hordozható gépből egy olcsóbb, asztali használatra szánt verzió is készül Chromebox néven: ez akkumulátort és monitort nem tartalmaz, és elsősorban irodai munkára alkalmas. Pichai szerint karácsony előtt más gyártók kínálatában is elérhetők lesznek a Chromebookok.