Merkel: Németország bohócot csinál magából a fitymaüggyel

Vágólapra másolva!
A német parlament elé vinné Angela Merkel német kancellár a zsidó körülmetélések engedélyezésének ügyét, miután egy kölni bíróság jogellenesnek minősítette a vallási szertartást. A kancellár szerint országa bohócot csinál magából, ha a világon egyedüliként tiltani fogja a gyerekek körülmetélését.
Vágólapra másolva!

Nevetségessé válhat Németország a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélését tiltó bírósági ítélet miatt - figyelmeztetett hétfőn Angela Merkel német kancellár a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini elnökségi ülésén. A pártelnök kijelentette: Németország "bohócot csinál magából", ha hagyja, hogy az egyetlen állam legyen a világon, ahol a zsidók nem gyakorolhatják vallási szertartásaikat - írta internetes kiadásában a Financial Times Deutschland (FTD) a zárt ülés részvevőire hivatkozva.

A CDU a lehető leghamarabb jogbiztonságot akar teremteni az ügyben. Első lépésként kezdeményezik, hogy a Bundestag, a törvényhozás alsóháza határozatban foglaljon állást a vallásgyakorlás szabadsága mellett csütörtökön, amikor a spanyol bankmentő program miatt a nyári szünetet megszakítva rendkívüli ülést tartanak.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter, a konzervatív uniópártokkal koalícióban kormányzó liberális FDP politikusa egy hétfői rádióinterjúban hangsúlyozta, hogy a jogi helyzetet nem lehet gyorsan rendezni, mert három alapvető jogterület, a vallásszabadság joga, a testi épséghez fűződő jog és a szülői jogok csoportja között kell egyensúlyt teremteni. A tárca ezért egyszerre vizsgálja egyebek mellett a családjogi és a betegjogi törvény módosításának lehetőségeit.

A kölni tartományi bíróság június végén hozott ítéletében jogellenesnek minősítette a fiúgyermekeken vallási indíttatásból végzett körülmetélést, arra hivatkozva, hogy a zsidó és muzulmán szokás sérti az egyén önrendelkezési jogát, amely előbbre való a vallásszabadságnál. A döntés ellen számos vallási szervezet tiltakozott.