Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság a világ egyik legjobbja, pedig a Primera Divisiónban a Barcelona és a Real Madrid mögött hatalmas a szakadék, ami idén nyáron már az igazolásokra fordított pénzben is meglátszik. A spanyol csapatok eddig ugyanis alig költöttek erősítésekre (a Real például nullán áll), még a török liga is több pénzt adott ki.

Lassan a felkészülési időszak hajrája következik a topligákban is, hiszen augusztusban már a legrangosabb európai bajnokságokban is megkezdődik a küzdelem. Az átigazolási időszak viszont a hónap végéig tart, vagyis a kluboknak még van idejük erősíteni, de azért árulkodó, hogy eddig milyen lépéseket tettek az átigazolási piacon. Márpedig ez alapján kijelenthető, hogy a spanyol bajnokság anyagi szempontból egyre rosszabb helyzetben van: idén nyáron még a török élvonal klubjai is több pénzt költöttek.

Még a törökök is többet pénz adnak ki

Az átigazolásokkal foglalkozó, mérvadónak számító internetes oldal, a Transfermarkt.de adatai alapján augusztus 3-ig a Primera División csapatai összesen kevesebb, mint hatvanmillió euróért vettek új játékosokat. Ez a szám kifejezetten alacsony, hiszen a többi topliga mind bőven 100 millió felett jár: a Bundesliga 174, a Premier League 242, a Serie A pedig 274 millió euróért vásárolt játékosokat. De még a francia, az orosz és a török bajnokságban is több pénzt költöttek eddig, a Süper Ligben például 63 millió eurót.

Ráadásul a spanyol klubok nem csak a többi országhoz képest állnak rosszabbul ebből a szempontból, hanem saját magukhoz képest is, hiszen az előző években a jelenlegi összeg többszörösét költötték erősítésekre. Tavaly nyáron például a Primera División csapatai együttvéve 370 millió eurót adtak ki, de egy évvel korábban is csak 300 millió körül álltak meg, 2009-ben pedig az összeg kis híján elérte az 500 millió eurós álomhatárt. Összességében elmondható, hogy a spanyol klubok 2005 nyara óta mindig legalább 200 millió euróért vettek új focistákat, vagyis az idei nyár alighanem az elmúlt hét év leggyengébbje lesz ilyen szempontból.

Csak a Barca és a Real

Augusztus végéig a jelenlegi összeg biztosan emelkedik, már csak azért is, mert például a Real Madrid eddig még senkit sem szerződtetett, a Barcelona is csak Jordi Albát, márpedig a Primera División költekezésének nagy részét általában ez a két klub adja. De még a Real és a Barca sem tud annyi pénzt kiadni idén, hogy a jelenlegi, 60 millió eurónál is alacsonyabb összeg elérje a 200-as határt. A madridiak elsősorban Luka Modricra hajtanak, akiért a Tottenham Hotspur közel 50 millió eurót kér, míg a katalánok még egy középhátvédet, vagy középső védőként is bevethető védekező középpályást szeretnének szerződtetni, de akikkel kapcsolatba hozták őket (Daniel Agger, Rigobert Song, Javi Martínez) nem kerülhetnek többe 40 millió eurónál.

Forrás: AFP
A Barca egyetlen szerzeménye Jordi Alba

A többi spanyol egyesület pedig eddig rendkívül visszafogott, és amelyik költekezik, az is az eladásokból termelt pénzt adja ki. A Valencia például már 17 millió euróért vett új játékosokat (Joao Pereirát, Sergio Canalest, Fernando Gagót és Jonathan Vieirát), de mivel csak Albáért 14 milliót kaptak, így nem kellett sokat pótolni. A Sevilla is csak azért költhetett már 9,5 millió eurót, mert a Juventus nyolcmillióért megvette Martín Cácerest.

A többiek viszont spórolnak: az Atlético Madrid például 19 millió eurót kasszírozott Álvaro Domínguez és Eduardo Salvio eladásából, de csak egymilliót költött, és az előző évben pazarló Málaga is hasonló helyzetben van, mivel a hírek szerint elfogyott az arab tulajdonosok pénze.

A fenti adatok maximálisan igazolják azokat a félelmeket, amelyek szerint a spanyol liga lassan a skót bajnokság útjára lép, azaz a két élcsapat, a Real és a Barca valamint a többi klub között egyre nagyobb a szakadék, így a Primera División minden izgalmát elveszíti.

Forrás: AFP
A Real eddig hiába küzdött Modric megszerzéséért

Míg a két gigaklub hatalmas bevételekkel rendelkezik, addig a többi egyesület jelentős adósságokkal küzd. A Barcelonai Egyetem professzora, José María Gay de Liébana tanulmánya szerint a spanyol klubok tartozása eléri a 3,5 milliárd eurót, amelyből 100 milliót tesznek ki az elmaradt fizetések a játékosok szakszervezetének volt elnöke, Gerardo Movilla véleménye alapján, áprilisban pedig már hat élvonalbeli egyesület (Racing Santander, RCD Mallorca, Real Zaragoza, Rayo Vallecano, Real Betis és Granada) állt csődvédelem alatt.