Megtalálta Brazília az új Ronaldót?

Leandro Damiao, foci
Vágólapra másolva!
Két év múlva Brazíliában rendezik a labdarúgó-világbajnokságot, és a házigazdák számára nagyon fontos, hogy addigra aranyesélyes csapatuk legyen. Úgy tűnik, hogy a középcsatár posztjára már megvan a jelölt, Leandro Damiao az olimpián már hat gólnál jár, és Ronaldo szerint is ő az ideális megoldás.
Vágólapra másolva!

A brazil olimpiai válogatottat már csak egyetlen mérkőzés választja el attól, hogy történelmi diadalt hajtson végre, és megnyerje a hőn áhított, első aranyérmet. Londonban ugyan három túlkorostól eltekintve az U23-as csapat szerepel, ám minden jel arra mutat, hogy Mano Menezes szövetségi kapitány erre a garnitúrára akarja építeni a nagyválogatottat is, vagyis a középcsatár posztján Leandro Damiao lehet a befutó.

Kell egy csatár!

Menezes a 2010-es, kudarcként elkönyvelt világbajnokság után vette át a válogatott irányítását, és a szakértők szerint az új szövetségi kapitány egyik elsődleges feladatának azt tartották, hogy a csapat ismét látványos, támadó futballt játsszon. Elődjét, Dungát elsősorban azért kritizálták, mert túlságosan is "európai" módon játszatta együttesét, amelyből hiányzott egy vérbeli középcsatár. A dél-afrikai vébén Luís Fabianóé volt a kilences mez, aki nem rossz futballista, ám Brazíliában olyan világsztárokhoz szoktak, mint Romário, Bebeto vagy Ronaldo - hozzájuk képest Fabiano más szint.

Forrás: AFP

Más kérdés, hogy Dungának nem volt sok alternatívája, ez a probléma Menezes számára is ismert. Az új szövetségi kapitány a 4-2-3-1-es játékrendszer híve, amelyben nagy szükség van egy olyan centerre, aki akár egymaga is képes lekötni a védőket, és meg tudja tartani a labdát, amíg megérkeznek a második hullámból a támadó középpályások. Utóbbiból Brazília remekül áll (elég, ha csak Neymarra, Gansóra vagy Oscarra, illetve a korábbi generációból Kakára vagy akár Ronaldinhóra gondolunk), viszont a klasszikus középcsatárok esetében már nem volt ilyen jó a helyzet. Menezes elsősorban Patót játszatta ebben a szerepkörben, és a tavalyi Copa Américán még Fred és Nilmar futballozott ebben a pozícióban, mérsékelt sikerrel.

Még a kiscsapatoktól is elküldték

A brazil futballnak tehát a lehető legjobbkor jött Leandro Damiao feltűnése, akit két éve még klubjánál, az Internacionalnál is csak azok a drukkerek ismertek, akik rendszeresen megnézték a tartalékok meccseit is. A klub az állami bajnokság elején, a kiscsapatok ellen rendszerint pihenteti a legjobbjait, így Leandro is lehetőséget kapott, amivel élni is tudott.

Első meccsén a felnőttek között két gólt vágott a Ypiranga ellen, és megragadt az első csapatnál, olyannyira, hogy a 2010-es Libertadores-kupára is nevezték. Többnyire csak csere volt, de a döntőben Rafael Sóbis helyére beállva gólt szerzett, ami nagyon fontos volt az Internacional végső győzelme szempontjából. A 2010-es országos bajnokságban már 25 mérkőzésen hét találatot ért el, majd 2011 elején az állami bajnokságban ellenállhatatlan volt: 13 találkozón 17 gólt szerzett, és amikor a Skócia elleni barátságos mérkőzés előtt Pato és Nilmar is sérültet jelentett, Menezes a válogatottba is meghívta Damiaót.

Forrás: AFP/Andrew Yates

A tökéletes center?

A tavalyi Copa Américán ugyan még nem került be a keretbe, de tavaly szeptemberben Ghána ellen megszerezte első gólját is a válogatottban, idén pedig rendre ő volt a brazilok középcsatár. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy Menezes számára az olimpia prioritást élvezett, és Damiao belefért a játékok korhatárába. Londonban azonban a csatár fantasztikus teljesítményt nyújtott, öt mérkőzésen hat találatot szerzett, és ez alapján szinte biztosnak tűnik, hogy jó időre megszerezte magának a selecao kilences számú mezét.

A még mindig csak 22 éves Damiao rendkívül sokoldalú támadónak számít. Fizikai tulajdonságai kiválóak: 189 centiméteres magasságával kiemelkedik a brazil csatárok közül (Hulk 180, Pato pedig 179 centis), és a védők nem is nagyon tudják elnyomni. Rendkívül pontosan és erősen lő, klasszikus centerként remekül érkezik a beadásokra, és nem cifrázza: igyekszik első érintésből betalálni a kapuba.

A technikai tudására sem lehet panasz, a brazil drukkerek egy része alighanem akkor fogadta el igazán, amikor tavaly nyáron az Argentína elleni barátságos mérkőzésen egy fantasztikus csellel ment el a szélen.

Ő maga pedig alighanem arra a legbüszkébb, hogy amikor Ronaldót megkérdezték: szerinte ki léphet a nyomdokaiba, akkor Leandro Damiaót nevezte meg. "Magas, erős, remekül érzi a kaput, jól fejel, és mindkét lábbal nagyon ügyes. Nagy szerepe lesz a 2014-es vébén" - mondta a Fenomén.

www.globalsoccerapp.com