Drága, de van - Toyota Prius Plug-in Hybrid-menetpróba

Toyota Prius Plug-in Hybrid
Vágólapra másolva!
Vér, veríték és könnyek árán a Toyota hibrid-mesterré vált, előnye egyelőre behozhatatlannak tűnik. Ezt jól ki is használják a japánok, a Prius harmadik generációjából némi utómunkával kihozták az eddigi legjobbat, a konnektorról tölthető kivitelt, ami önmagában még mindig nem váltja meg a világot, viszont alkalmas rá, hogy két vállra fektesse legnagyobb riválisát.
Vágólapra másolva!

Fotó: Balogh Bence [origo]
A konnektoros Prius szériaváltozata a piac egyik leghatékonyabb autója
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Aki arra számított, hogy a hibrid technológia fejlődésével és az elektromos autók megérkezésével az autózás hirtelen olcsó és környezetbarát közlekedési forma lesz, biztosan csalódni fog a konnektoros Priusban, pedig a Toyota szerint jelenleg nem létezik ennél életképesebb alternatív meghajtás. Mert a Prius Plug-in Hybriddel nem csak a jövőre, hanem a jelenre is gondoltak. A tervezők szerint ma még nem lehet kihagyni a játékból a kőolajat, de azt senki sem mondta, hogy nem lehet tovább csiszolni például az akkumulátoron, amit nikkel-metálhidridről most lítium-ionra cseréltek.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Kisebb modellfrissítést is kapott, de a jobb oldali töltőnyílásról könnyű felismerni

Az alternatív hajtás két nagy kérdése a hatótáv és az ár. Előbbin az akkuk feljavításával sokat lehet segíteni. A 2010-es prototípus 201 liternyi helyet foglaló, 160 kilós akksiját a szériagyártásig 87 liternyire és 80 kilósra cserélték, miközben a segítségével megtehető távolság 20-ról 25 km-re nőtt, és maga az autó is csak 55 kg-mal lett nehezebb a sima hibridváltozathoz képest. Már csak arra van szükség, hogy a kocsit bedugjuk a konnektorba, mint egy porszívót és 1,5 óráig töltsük. Nem hangzik rosszul, bár a cserébe járó 25 kvázi ingyenes kilométer elektromos autós mércével sem tűnik soknak.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Kék betétes fényszóró és ezüst dekorelemek különböztetik meg a Plug-in kivitelt

A konnektoros Priusnak mégis éppen ez az ütőkártyája, mert a statisztikák és a fejlett világ gyakorlata szerint pont erre a 25 km-re van szükség a napi rutin teljesítéséhez. Ezt a távot anélkül tehetjük meg, hogy bekapcsolna a benzinmotor, akár egy igazi elektromos autónál, de akkor sincs baj, ha kifogytak az amperek, vagy autópályáznánk, 85 km/h körül automatikusan életre kel az 1,8-as benzinmotor, hogy 1200-ra növelje az egy ültő helyben lenyomható kilométerek számát. A vegyes üzem sem az a pocsékolós fajta, a sima hibridből ismert módszerrel minimalizálja a fogyasztást.

Fotó: Balogh Bence [origo]
230V-os hálózatról 1,5 óra feltölthető, ennyi árammal 25 km-t tud megtenni

A legtrükkösebb mérés szerint 2,1 literrel el lehet vele járni, ami úgy jött ki, hogy nem a szokásos, enyhén ferdítő szabványt vették alapul, hanem első körben megtettek egy meghatározott szakaszt, ahol az autó kihasználhatta elektromos kapacitását, ezután még egyszer teljesítette ugyanezt már a kimerült akkukkal, majd ebből az egészből átlagot vontak. Aki hibátlanul tudja teljesíteni a tervet és minden este becsületesen töltőre teszi, akár még meg is közelítheti a két litert, de a valóság biztosan közelebb áll a 3-4 literhez, hiszen a sima változat is 5,3-at evett nálunk 3,9 liter helyett.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Kifinomultan működik a bonyolult rendszer, szerencsés esetben 2,1 litert fogyaszt

A három évig tartó fejlesztés persze akkor is nagyon megérte, ha csak egyetlen litert lehet spórolni vele, mert az enyhe súlygyarapodást kivéve csak a javára vált. Csomagtartója ugyanakkora maradt, az újrahangolt, feszesebb rugózás és átalakított kormányzás egy árnyalatnyival agilisabbá tette, és már a benzinmotor kissé illúzióromboló, szenvedős hangját is ritkábban kell hallgatni. A Prius mindig a béke szigetének számított, most még harmonikusabb lett. Az elektromos autóktól frissen megszokott fejletépős gyorsulásélmény kimaradt belőle, talán volt ebben némi szándékosság.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Érdekesek a formák, jó a minőség, szinte tapintható a nyugalom a Prius belsejében

Ez a projekt nem az olaj lobbi ellen mért megsemmisítő csapás csodafegyvere, hanem a jövő technológiájának egyre tökéletesebbre fejlesztése, és alapos kikísérletezése. A japánok jól is haladnak vele, a kilencvenes évek közepe óta tartó megfeszített munka eredménye, hogy ma egy ennyire kifinomult és kiforrott technológiájú Priusban, a három és feledik generációban ülhetünk. Ahol nem lóg ki a lóláb, kifogástalan a minőség és a komfort, látványos a forma, otthonos az utastér, pihentető a vezetési élmény és kompromisszummentes a napi használat.

Cikkajánló

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Forrás: [origo]

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Toyota Prius+

Toyota Prius III

Peugeot 3008 HYbrid4



Még a karosszéria frissítésére is maradt energia. Ezüst betéttel feldobott lökhárítója miatt két centit megnőtt. Ebből az ezüst műanyagból sokat vettek, jutott a csomagtartóra is, és ha már előre-hátra rátették, befestették ezüstre a kilincseket is. Ezzel még nem ért véget a csicsázás, a hátsó lámpákba LED-ek kerültek, hogy még környezettudatosabbnak látszódjon és a fényszórói kék betétet kaptak, hogy hasonlítson egy kicsit Terence Hill-re. A második, konnektor logós tanksapkán és a feliratokon kívül más nem változott. Nem is lett volna rá szükség.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Brüsszel Eiffel-tornya, az Atomium az 1958-as Világkiállítás szenzációja volt

Nagy riválisánál, a Chevrolet Volt/Opel Ampera párosnál máris kisebb fogyasztást, tisztább üzemet, nagyobb hatótávot, könnyebb és praktikusabb karosszériát, tehát élhetőbb autót kínál, olcsóbban. Hogy mennyiért, egyelőre titok, államilag támogatott német alapára 36 200 euró. Itthon a 8 millió forintról induló hibrid alapmodellnél várhatóan 2-3 millióval kerül majd többe, így nem biztos, hogy megéri a felárát. Érdemei elismerése mellett sajnos ma még jobb választásnak tűnik egy BMW 520d. Mert a Prius Plug-in nagyszerű autó, de amíg az életciklusa alatt nem térül meg, nem más, mint egy pozitív jövőkép. Arra viszont nagy szükség van a mai világban.

Új gombok a műszerfalon

A konnektoros Prius nem pusztán a töltés lehetőségét, hanem új funkciókat is kapott. Megjelent a HV/EV, az EV City és az Eco Mode kapcsoló a váltókonzolon. Az elsővel válthatunk a motort szükség esetén bevonó hibrid üzem és az elektromos haladás között, így rávehetjük az autót, hogy ameddig csak tudja, használja az akkumulátorokat. Erre 25 kilométeren át, 85 km/h-ig képes. Gyorsulási versenyekre nem érdemes nevezni vele, de ennyi dinamika a hétköznapi autózás során bőven elég. A japános harmónia és komfort közegében nincs is kedvünk száguldozni.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Távol van a vezetőtől, de könnyen elérhető a három új funkciógomb

Autópályán érdemes hibridre váltani, a benzinmotor itt még elég takarékos és nem gurulunk vagy fékezünk eleget ahhoz, hogy visszatermeljünk valamennyi energiát. Az EV City funkció a legtöbbet hozza ki az akkukból a városban, bár csak alacsony tempó mellett kapcsolható, ellentétben az Eco gombbal, ami mindig tud egy kicsit rontani a gázpedál érzékenységén a klíma erősségével együtt, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb fogyasztást érjük el. Ha merül az akku, EV módot nem lehet választani, de a kijelzőn továbbra is követhetjük az energiafelhasználást.

Fotó: Lencsés Csaba
Jól bírja az autópályázást, de országúton és városban takarékos igazán a Prius

Összehangolt rendszere mellett autóként is szeretne bizonyítani a Prius. Légkondija előre is programozható, már töltés közben beállítja a kívánt hőmérsékletet, ezzel is segít takarékosabban autózni. A biztonságról Head Up Display, adaptív tempomat és a balesetveszélyt érzékelő, magától fékező automatika gondoskodik, ezen kívül a Prius képes önmagától parkolni. Korábban nehézkes és önpusztító volt ez a rendszer, állítólag javítottak rajta, majd kipróbáljuk. Teljes értékű családi autóként érintőképernyős szórakoztató elektronikával és prémium hifivel kényeztet.



Műszaki adatok - Toyota Prius Plug-in Hybrid

Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1997 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 120 kW (163 LE)/3750. Nyomaték: 300 Nm/1750. Villanymotor: 27 kW (37 LE) Sebességváltó: hatfokozatú robotizált kézi váltó. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4480/1745/1490 mm. Tengelytáv: 2700 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1515/1510 mm. Tömeg: 1425 kg. Terhelhetőség: 415 kg. Csomagtartó térfogata: 443 l. Üzemanyagtartály térfogata: 45 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,4 mp. Végsebesség: 180 km/óra. Átlagfogyasztás: 2,1 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 49 g/km.