Vörösiszapper: nem tartják bűnösnek magukat a timföldgyár dolgozói

Vágólapra másolva!
A 2010-ben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper szerdai tárgyalásán a bíróság meghallgatta az ajkai timföldgyárban dolgozó vádlottakat, akik nem ismerték el bűnösségüket. Szerintük a valódi felelősöket kellene megkeresni.
Vágólapra másolva!

Tagadták felelősségüket az ajkai timföldgyár hidrátgyártó üzemének vezetői a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásának harmadik napján, szerdán a Veszprémi Törvényszéken.

A bíróság a 15 vádlott közül a nyolcadrendű vádlott L. Lászlót, a timföldgyár hidrátgyártó üzemének termelési vezetőjét és az ötödrendű vádlott D. Józsefet, a hidrátgyártás divízió igazgatóját hallgatta meg; őket halált előidéző gondatlan közveszélyokozással, környezet- és természetkárosítással vádolják. Vallomást L. László nem tett, míg D. József az írott vallomását olvasta fel, amelyhez 22 mellékletet csatolt. Mindketten tagadták bűnösségüket, a divízióigazgató elcsukló hangon azt mondta: "Nem vagyok felelős a tragédiáért." Hozzátette: az egész ügy az ő és a kollégái felelősségéről szól, pedig ehelyett a hatóságoknak a valódi felelősöket kellene felkutatniuk.

Közel 10 milliárdos a kár

Az ügyészség a Mal Zrt. ajkai telephelyén, a X. számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében több bűncselekmény miatt emelt vádat 15 ember ellen. Az ügy elsőrendű vádlottja B. Zoltán, az ajkai timföldgyár vezérigazgatója, a másodrendű vádlott D. József vezérigazgató-helyettes, a harmadrendű vádlott F. Józsefné környezetvédelmi felelős. A vádlottak között több divízióvezető és igazgató mellett környezetvédelmi felelősök és diszpécserek szerepelnek.

A vádirat szerint a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoringrendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához. A vádirat felidézi, hogy 2010. október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár egyik vörösiszap-tározója, és a kiömlő 1,75 millió köbméternyi erősen lúgos, maró hatású víz és vörösiszap keveréke elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Az ügyész közölte, hogy az összes, ingatlanban keletkezett kár értéke eléri a 3,47 milliárd forintot, míg a lakosság ingóságaiban 4,66 milliárdos kárt okozott a katasztrófa. Az állam által átvállalt közvetlen kár csaknem 23 milliárd forint, ügyintézés alatt van további 11 milliárd forint összegű kárigény. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről 10 milliárd forint polgári jogi igényt jelentettek be.